Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konferencija o ravnopravnosti

Josipović upozorio na velik broj neprijavljenih silovanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na regionalnoj konferenciji 'Žene u izgradnji mira: pristupanje žena pravosuđu u postkonfliktnim zemljama' predsjednik je podsjetio na tristo ubijenih žena u obiteljskom nasilju te na velik broj neprijavljenih silovanja.

Preko tristo žena u posljednjih deset godina ubijeno je u obiteljskom nasilju, upozorio je danas predsjednik Republike Ivo Josipović u zagrebačkoj Gradskoj skupštini na otvaranju regionalne konferencije "Žene u izgradnji mira: pristupanje žena pravosuđu u postkonfliktnim zemljama".

Pročitajte i ovo Ilustracija Prevezena u bolnicu Užas na sjeveru Hrvatske: Pijan bacio bombu i ozlijedio ženu, policija ga jedva svladala i pronašla još jednu Slika nije dostupna Treći put u Hrvatskoj Kampanja 'Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama'

>> Unatoč zakonima nasilje nad ženama je u porastu

Josipović je ustvrdio da svijest o potrebi pune ravnopravnosti žena i zaštite njihovih prava treba jačati ne samo kad je riječ o obiteljskom nasilju, nego i u onim institucijama u kojima žene možda dominiraju, kao što je pravosuđe. Smatra da gotovo i nema teme u kojoj postoji takav raskorak normativnog i stvarnog kao što je to položaj žena u suvremenom društvu.

Kada je riječ o pristupu pravosuđu žena žrtava ratnog i seksualnog nasilja, što je tema jednog od panela konferencije, pokrovitelj konferencije Josipović upozorava kako udruge s pravom ističu da najveći broj silovanja nije procesuiran.

Govoreći o priznavanju statusa civilnih žrtava rata, kažnjavanju počinitelja zločina silovanja i drugih zločina, Josipović je zaključio da još ne možemo biti zadovoljni, unatoč vidljivom napretku u cijeloj regiji.

"Naša je zadaća da gradimo mir i ono što se dogodilo za vrijeme rata oprostimo, ali ne zaboravimo", poručio je Predsjednik upozorivši kako se na jugoistoku Europe, nažalost, prednjačilo u inovativnosti zločina, jer je uz silovanje prepoznat i novi oblik zločina, a riječ je o prisilnoj trudnoći.

Uloga Haškog suda u prepoznavanju tog zločina nije zanemariva, iako, kazao je, ni tamo do kraja žene kao žrtve nisu prepoznate na zadovoljavajući način jer je puno slučajeva masovnih silovanja ostalo izvan predmeta koji su se vodili pred tim sudom, a slično je i pred domaćim pravosuđem.

Kada je riječ o mirnodopskom pristupu pravosuđa, onda u prvom redu mislimo na nasilje u obitelji, rekao je Josipović, upozorivši da sustav, unatoč boljim zakonima, vrlo često lošije tretira žrtvu nego počinitelja.

Upozorio je da zastupljenost žena nije zadovoljavajuća u politici, gospodarstvu, na tržištu rada, ni u vojsci. U novom sazivu Hrvatskog sabora, kazao je, čak je došlo do pada udjela žena sa skromnih 22 posto na 19 posto, dok je u vladi samo 20 posto žena.

U gospodarstvu se, pak, lako može prepoznati da je svega oko dva posto vodećih menadžerica, iako su rezultati u takvim tvrtkama vidljivo dobri, iznadprosječni, negdje i vrhunski. Podaci su zabrinjavajući i na tržištu rada gdje 60 posto nezaposlenih čine žene, iako je u zadnje vrijeme na visokim učilištima udio žena među diplomiranima iznosi preko 60 posto, upozorio je Josipović.

Opačić: Participacija žena još uvijek nezadovoljavajuća

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić također je upozorila da još nemamo zadovoljavajuću političku participaciju žena na državnoj, a još manje na lokalnoj razini gdje, kazala je, godinama nastoje osnažiti žene da se kandidiraju na izborima.

Žene su još uvijek potplaćene, najviše na svojim leđima nose teret krize, sve ih je više na zavodu za zapošljavanje, a kod djela gospodarstvenika trudnice su samo trošak, upozorila je Opačić.

Na konferenciji u organizaciji Regionalnog ženskog lobija za mir, sigurnost i pravdu u jugoistočnoj Europi sudjeluju i potpredsjednica Vlade Kosova i predsjedavajuća Regionalnog ženskog lobija Edita Tahiri, državna ministrica Finske Elisabeth Rehn, potpredsjednik vlade Neven Mimica, ministar branitelja Predrag Matić i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.

Ženski regionalni lobi osnovan je 2006. u Zagrebu i okuplja istaknute žene, političarke i aktivistice iz regije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene