Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj Buntić

Teolog o skandaloznoj objavi zagrebačkog svećenika: "Taj je istup sramotan, pokazuje njegovu dobro uhodanu praksu tretiranja onih drugih, drugačijih, slabijih"

Aktualno Galerija Reakcije na slučaj Denisa Buntića - 1 Reakcije na slučaj Denisa Buntića - 1 Foto: DNEVNIK.hr Reakcije na slučaj Denisa Buntića - 2 Reakcije na slučaj Denisa Buntića - 2 Foto: DNEVNIK.hr Reakcije na slučaj Denisa Buntića - 3 Reakcije na slučaj Denisa Buntića - 3 Foto: DNEVNIK.hr Reakcije na slučaj Denisa Buntića - 4 Reakcije na slučaj Denisa Buntića - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Reakcije na slučaj Denisa Buntića - 5 Galerija 1/7 >>
Bivši hrvatski rukometni reprezentativac Denis Buntić ipak bi mogao u pritvor. Tužiteljstvo je podnijelo žalbu jer smatra da bi mogao ponoviti djelo i utjecati na svjedoke. Osim što je javnost šokirana slučajem, šokirana je i nekim komentarima toga slučaja. Poput jednog zagrebačkog svećenika.

Mora u zatvor - jasno je BiH tužiteljstvo. Bivši rukometaš Denis Buntić je na slobodi. Supruga mu danas pred kamere ne želi, ali na Buntićevoj je strani kontroverzni pater Ike Mandurić. Preslušao je, kaže, snimku Buntićeva napada na suprugu i - zaključio:

"Osim žaljenja za pretrpljenu bol Denisove žene, nakon što sam preslušao njezin snimak, nekako, stadoh misliti o muževima koji, tko zna kakva sve nasilja i maltretiranja namjerno-iritantnih žena ne podnose? A takvih muževa je jaaako puno: strpljivih, snažnih, postojanih. (...) Pa, evo jedna poruka njima: ako ste istrpjeli kojekakve histerije i cmizdrenja, ja vam se divim!"

Status je vrlo brzo obrisao, ali reakcije nije spriječio. Teolog Zoran Grozdanov svećenikov istup osuđuje.

Pročitajte i ovo Valerija Kanđera, psihologinja Centra za socijalnu skrb Za Dnevnik Nove TV Psihologinja koja je dramatičnim apelom podigla hrvatsku javnost na noge sada otkriva detalje: "Gledala sam u oči djetetu koje je trebalo našu pomoć"

"Taj je istup sramotan, ne znam može li se naći, tj. može se naći puno teža riječ od sramotnog. Meni se čini da je to slika strukturalnog problema koje vjerske zajednice imaju prema ženama", rekao je i objasnio - problem je u načinu na koji je komentirao prijavljeno nasilje.

"Pokazuje zapravo jednu njegovu čak dobro uhodanu praksu tretiranja onih drugih drugačijih, slabijih, u ovom slučaju žena, na način na koji je potpuno diskriminatoran. Na taj se način gubi povjerenje", dodao je.

Zagrebačka nadbiskupija istup patera Ike Mandurića nije htjela komentirati jer nije njihov član, nego pripada Hrvatskoj pokrajini Družbe Isusove, a oni Dnevniku Nove TV na upit do emitiranja priloga nisu odgovorili.

Žrtve se dodatno obeshrabruje da prijave i govore o nasilnicima, objašnjava stručnjakinja za kazneno pravo.

"Radimo distinkciju kada su u pitanju žrtve obiteljskog nasilja i nasilja općenito i mislim da to nikako nije dobro, ni stručno gledano ni kao kad ulica o tome raspravlja - žrtva je žrtva i svakoj treba dati podršku", objasnila je Anna-Maria Getoš Kalac, Predstojnica Katedre za kazneno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Zavadlav bez ograničenja - 5 Kako je to moguće Sedam naušnica, brojne narukvice, remen... Filip Zavadlav ne prestaje iznenađivati u sudnici

Podršku daju udruge koje se bore za ženska prava i već godinama upozoravaju - moramo žrtvama poslati poruku da kao društvo nasilje smatramo neprihvatljivim.

"Da se slobodno mogu obratiti institucijama, da ih nitko neće osuđivati. Nikada nema opravdanja za opravdavanje nasilja. Da mogu javno o tome govoriti ako su spremne", ispričala je Sanja Juras iz Ženske mreže Hrvatska reporterki Dnevnika Nove TV Lari Švigir.

Javno je govorila upravo supruga Denisa Buntića. "I kad se suočite oči u oči sa smrću, shvatite - što mi koristi što ga volim kad on mene može ubiti. Bojim se", rekla je. Oporavlja se od šoka i ozljeda, ali i nekih komentara u javnosti.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene