Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Maturanti i roditelji o skandalu

'Ovo je sramota za cijeli školski sustav i pljuska maturantima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je Dnevnik.hr prvi objavio vijest o odgodi ispita iz hrvatskog na državnoj maturi na redakcijski su mail počeli pristizati komentari ljutitih maturanata, ali i građana.

Ispit iz hrvatskog jezika na državnoj maturi odgađa se za petak jer su u tri škole, umjesto eseja zakazanog za danas, podijeljeni ispiti iz hrvatskog jezika koji se trebao održati sutra. Tako je ispit kompromitiran jer su otkrivena ispitna pitanja.

>> Skandal na državnoj maturi: Odgađa se ispit iz hrvatskog!

Na naš redakcijski mail moj.report@novatv.hr stigao je niz komentara ljutitih građana, ali i maturanata. 'Koja se razina odgovornosti stavlja pred nas maturante - moramo se mjesecima i/ili godinama pripremati za ove ispite o kojima nam ovisi budućnost, a profesori s fakultetom ne znaju pravilno otvoriti omotnicu. Pripremali smo se u skladu s ovim datumima. Jednostavno rečeno sramota!', kazao je maturant Mihael.

Pročitajte i ovo Državna matura; ilustracija - 3 Uzbudljivo razdoblje Novosti na prijavama za državnu maturu: Jedna promjena je ključna Slika nije dostupna Odgođeno polaganje NOVI SKANDAL NA DRŽAVNOJ MATURI Zbog krađe ispita uhićeno pet osoba

'Ovo je stvarno sramota za cijeli školski sustav'

I maturantica Anamarija smatra da će joj današnji skandal utjecati na plan pripremanja, ali i na uspjeh na maturi.'Današnji događaj će bitno utjecati na moj uspjeh na državnom maturi, u ponedjeljak imam ispit A razine kao i mnogi maturanti. Imala sam isplaniran raspored ponavljanja i učenja. Žalosno, državna matura se treba ukiniti. Maturanti trebaju izaći na ulice i prosvjedovati', napisala je.

Javio nam se i jedan budući maturant. 'Ako se ovo ovako nastavi, iduće godine kada sam ja maturant, zajedno sa svojim vršnjacima iz cijele zemlje, izaći ću na ulice i prosvjedovati protiv državne mature. Ovo što se događa nije u redu, i mislim da bi se trebao promijeniti prvo ministar, a zatim svi drugi koji su odgovorni za ovakve propuste i ovakvo planiranje mature. Da ljudi ne mogu napraviti odmah dvije kopije mature, različitih pitanja da se slučajno ne dogodi nešto ovakvo, e pa ne mogu. Ali vikati na nas i odgađati sve, e to znaju! Da su pošteni napravili bi testove noćas, isprintali ih do jutra i do podneva bi se pisala matura. Ovo jednostavno nije u redu', napisao je.

Veliki broj maturanata koji su nam slali mailove smatra da državnu maturu treba ukinuti.'Ovime su sami profesori dokazali da je sustav los i nepotreban. Sramotno je sto se mi ucenici mjesecima pripremamo za ispit 28.5., većina nas ima raspored učenja za svaki dan, sat...a službenici ne znaju pravilno rukovati materijalom. Kranje neodgovorno.Matura se treba ukinuti, ovakav način upisivanja na fakultet stvarno nema smisla', napisao je Karlo.

>>
Ovo su trebala biti pitanja na ispitu iz hrvatskog!

'Ovo je stvarno sramota za cijeli školski sustav, koordinatore i pljuska učenicima koji su rasporedili svoje vrijeme učenja prema datumima određenim za testove. Žalosno je što nismo čuli niti ispriku od strane NCVVO-a, a mislim da je učinjena velika pogreška koja se ne može samo tako nadomjestiti prebacivanjem ispita za drugi datum', napisao je Ivan.

Osim ljutitih maturanata i roditelja, na mail su nam se javili i maturanti koji tvrde da neka pitanja nisu navedena u ispitnom katalogu. 'A neka je i odgođena, ali kakva su ono pitanja?! Gdje su te stvari u ispitnom katalogu!?', napisala je Tea.

Kako komentirate skandal s ispitom iz hrvatskog na državnoj maturi?

  • Ovo je velik problem za maturante
  • Maturanti su već navikli na komplikacije s državnom maturom
  • Maturanti su ovako dobili na vremenu

Ukupno glasova:



DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene