Ispit iz hrvatskog jezika na državnoj maturi odgađa se za petak, kako je Dnevnik.hr prvi objavio, jer su u tri škole, umjesto eseja zakazanog za ponedjeljak, podijeljeni ispiti iz hrvatskog jezika koji se trebao održati u utorak. Tako je ispit kompromitiran jer su otkrivena ispitna pitanja.


Sa svojim komentarima oko novonastale situacije i državne mature općenito javite nam se na moj.report@novatv.hr!

Koordinatori državne mature u tri hrvatske škole, u Senju, Đakovu i Splitu, učenicima su na polaganju umjesto eseja koji se trebao održati u ponedjeljak podijelili ispit iz hrvatskog jezika. Ispit se trebao održati tek u utorak, a s obzirom da su  otkrivena pitanja ispit je propao pa se polaganje ispita iz hrvatskog jezika u cijeloj Hrvatskoj odgađa za petak, a pitanja će, naravno, biti nova.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Ovo je sramota za cijeli školski sustav i pljuska maturantima' Slika nije dostupna Ovo su trebala biti pitanja na ispitu iz hrvatskog!

>> Procurila pitanja iz hrvatskog jezika

>> Maturanti: 'Želimo da se odgodi ispit iz matematike!'

Alenka Buntić Rogić, vršiteljica dužnosti ravnateljice Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, zaduženog za provedbu državne mature, u priopćenju je navela kako će ispitni koordinatori u trima školama biti smijenjeni, ali učenicima zbog skandala nije napisala ispriku.

Ispitni koordinatori će biti razrješeni

'Zbog pogreške troje ispitnih koordinatora u školama v. gimnazija Split, škola u Senju i Đakovu koji su umjesto eseja danas djeci podjelili testove narušena je tajnost ispitnih materijala za hrvatski jezik i dovedena u pitanje reguralnost tog djela ispita državne mature. Utvrđivanje odgovornosti provest će se sukladno pravilima, već smo počeli s time i danas sam dala da se razrješe ispitni koordinatori u navedenim školama', izjavila je Buntić Rogić.

>> Ovako su skandal s državnom maturom objasnili njezini organizatori!

Ispit iz grčkog jezika, koji se trebao održati u petak, odgađa se za 11. lipnja.

>> Počela državna matura za obvezne predmete!

>> Državna matura: Kemijska mora biti crna ili plava, na WC - samo u pratnji

'Cijeli ovaj sustav samo zbunjuje nas maturante, a ovim događajem jos više'

Nakon ove vijesti već su se javili neki maturanti kojima odgađanje ispita iz hrvatskog remeti cijeli raspored polaganja državne mature. 'Odavno već znamo datume mature i pripremamo se u skladu s time. Osobno bih više voljela da se sutra piše jer bih se riješila toga, a i pošto pišem višu razinu iz matematike, nisam sigurna da ću imati dovoljno vremena za pripremiti se. Cijeli ovaj sustav samo zbunjuje nas maturante, a ovim događajem jos više', rekla je za Dnevnik.hr maturantica Nina.

Zabrinuta je i maturantica Gojka. 'Mislim da nije u redu što nam mijenjaju čitav raspored ispita, jer kao da zaboravljaju da imamo još najmanje dva predmeta za spremati se. Neki učenici imaju i više. Nečija nesposobnost obavljanja vlastitog posla upravo je stavila pod upitnik naš uspjeh na maturi', kazala je.

Rasprava se razbuktala i po forumima. Tako primjerice jedan korisnik piše: 'Prebačeno na petak... u Splitu u gimnaziji učenicima dalo test iz književnosti umjesto esej... Zadaci se brzinom munje raširili po gradu... Upravo sam i ja dobio što je trebalo biti... Nada je kratko trajala', piše korisnik foruma.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju