Obavijesti Pretražite Navigacija
Sjednica Vlade

Još jedna skupina umirovljenika dobila pravo na poseban dodatak: Objavljen rok za prijavu, zna se i kad stiže novac

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku prema kojoj će još oko 38.000 umirovljenika dobiti pravo na isplatu jednokratnog dodatka na mirovinu.

"Volumen sredstava lokalne samouprave puno je veći nego prije", rekao je uvodno premijer Andrej Plenković objašnjavajući svoju politiku rasterećenja građana, odnosno poreznu reformu koja je predstavljena u srijedu. 

"Važno je da se ovaj proces predstavi Saboru i da se ostavi dovoljno vremena nakon usvajanja da se jedinice lokalne samouprave pripreme i doprinesu kao akteri te s ovlastima utječu na visinu plaće", rekao je Plenković.

Govorio je i o novim izbornim jedinicama, koje su predstavljene uoči sjednice Vlade. "Novi sustav omogućuje da su odstupanja do 2,20 posto, a važno je da je 14 županija u potpunosti ostalo u svojoj jedinici. Osim Grada Zagreba, koji veličinom mora biti u više izbornih jedinica", rekao je Plenković te dodao da nijedan grad ili općina nisu podijeljeni u različite izborne jedinice. 

Više o novim izbornim jedinicama pročitajte OVDJE

Plenković je najavio i da bi razminiravanje Hrvatske trebalo biti završeno do Uskrsa 2026. godine.

Pročitajte i ovo Nezadovoljstvo zbog porezne reforme, ilustracija - 1 Slijede li veći porezi? Zbog Vladine porezne reforme ljutiti i umirovljenici: "Ministar je direktno proglasio rat radnicima i umirovljenicima"

Pročitajte i ovo Ilustracija - 1 počela isplata Umirovljenici, obvezno provjerite svoje račune: Stiže od 60 do 160 eura

Na otvorenom dijelu sjednice Vlade danas je 21 točka. Među njima je i točka o nabavci i korištenju robe strateških robnih zaliha u svrhu provedbe mjera otklanjanja posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije. 

Dodatak za jednu skupinu umirovljenika

Vlada je danas dopunila odluku o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica rasta troškova života. "Dosadašnjim odlukama nisu bili obuhvaćani umirovljenici koji primaju samo inozemne mirovine, a s prebivalištem na području RH", rekao je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić te dodao da je riječ o oko 38 tisuća takvih umirovljenika. 

Prijave za isplatu tog dodatka traju do 31. kolovoza, a rok za isplatu bio bi listopad ove godine.  

Izmijenjena je i uredba o visini trošarine na energente i električnu energiju, a njome je smanjena trošarina na benzin, dizel i loživo ulje. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene