Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prije 135 godina, na današnji dan - 9. studenog, u 7 sati, 3 minute i 3 sekunde, Zagreb je pogodio potres, danas poznat kao Veliki potres.


Procjenjuje se da je intenzitet potresa te 1880. godine bio 8 stupnjeva Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice, a magnituda 6,3 stupnja po Richteru s epicentrom na području Medvednice. Potres je bio takve jačine da se osjetio u Vukovaru i Dubrovniku.

Vezani članci Potres u Zagrebu - oštećenja - 1 Prošlo je godinu dana od potresa u Zagrebu, a sjećanja su još bolna: "Ne želim više nikada da se ponovi tako nešto" Darko Horvat o obnovi Zagreba - 2 Gdje je zapelo s obnovom Zagreba, ministar Horvat otkrio kada će konačno početi: "Proces se događa korak po korak..."

U Zagrebu je tada živjelo oko 30 tisuća stanovnika, a bilo je 2483 stambenih i 1187 gospodarskih zgrada. Gotovo sve građevine u gradu su bile oštećene, dok je 12,6 posto zgrada bilo teško oštećeno. Poginulo je dvoje ljudi, a 29 ih je bilo ozlijeđeno.

Velike štete je pretrpjela Zagrebačka katedrala te je bila potrebna temeljita obnova. Potres je srušio svodove u katedrali i oltare, probio pod, oštetio grobnice i zvonik.

Potres opet zatresao Zagreb, epicentar na Sljemenu

Obnova je završena 1906., a vodio ju je Hermann Bolle. I svi ostali sakralni objekti u gradu bili su oštećeni. Nakon potresa pokrenuta je velika obnova grada. Uz obnovljenju katedralu Zagreb je dobio i brojne nove palače, parkove i fontane. Sa Zagrepčanima se solidarizirala cijela Europa prikupljajući novčanu pomoć za unesrećene i obnovu grada. 

Suvremena znanost još uvijek ne može predvidjeti kada će se potres dogoditi, ali se zna najveća moguća magnituda za određeno područje. Ured za upravljanje u hitnim situacijama od svog osnutka 2008. godine upozorava građane i priprema sustav civilne zaštite Grada Zagreba za razoran potres.

'Od svih poduzetih mjera i projekata izdvajamo: uspostavljena je zagrebačka mreža seizmografa koja danas broji šest seizmoloških postaja, što je čini relativno gustom mrežom, a Zagreb optimalno pokrivenim seizmološkim postajama; ustrojena je, educirana i opremljena Specijalistička postrojba civilne zaštite Grada Zagreba za spašavanje iz ruševina. Izrađena je Studija za saniranje posljedica potresa u Gradu Zagrebu, pripremljen je projekt 'Potresni rizik Grada Zagreba' koji čeka financiranje iz fondova Europske unije, izdana su dva edukativna letka za građane s temom 'Potres', redovito se održava edukacija djece u području zaštite i spašavanja, donesena je Procjena ugroženosti i Operativni plan zaštite i spašavanja i niz drugih aktivnosti', stoji u priopćenju za javnost Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook