Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sisak: Uprava CMC-a potpisala sa sindikatima aneks socijalnog sporazuma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uprava sisačkog CMC-a, novog vlasnika bivše Valjaonice cijevi, koju je lani od Hrvatskog fonda za privatizaciju kupila švicarska tvrtka CMI, podružnica američke tvrtke CMC, danas je potpisala aneks socijalnog sporazuma sa sindikatima.

Po aneksu "program zbrinjavanja 231 radnika, koji su se dobrovoljno javili za odlazak iz tvornice uz isplatu otpremnine po Kolektivnom ugovoru, jednokratan je i više ne će biti otkaza ugovora o radu zbog poslovno uvjetovanih razloga u roku od iduće tri godine, do 20. srpnja 2010.".

Pročitajte i ovo Potres kod Siska Zatreslo se Potres u blizini Siska: "Ovo je gadno streslo! Skoro sam pala sa stolca" Screenshot I kad te probude usred noći... Slab potres pogodio sisačko područje, građani: "Di si lipa, di si radosti"

Inače tvrtka je kupljena 20. srpnja 2007., a preuzeta 17. rujna 2007.

Aneks socijalnog sporazuma potpisali su predsjednik Uprave CMC-a Ludovit Gajdos, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Ivo Marjanović i predstavnik Hrvatskog sindikata metalaca, glavni povjerenik Željezarine podružnice HSM-a Siniša Jurilj.

Dogovor o sklapanju aneksa socijalnog sporazuma od 17. travnja 2007., potpisana uoči kupnje Valjaonice cijevi, po kojemu je CMC bio obvezan zadržati ukupno 1416 radnika bivše Željezare, 1209 radnika Valjaonice cijevi i 207 radnika Remonta Capraga, postignut je na sastanku u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva 28. ožujka kod ministra gospodarstva i potpredsjednika Vlade Damira Polančeca.

Sindikati su isticali da je Uprava CMC-a jednostrano i bez dogovora s njima 13. veljače radnicima ponudila dobrovoljan odlazak iz tvornice uz isplatu otpremnine od 5000 kuna za svaku godinu neprekidna rada u toj tvrtki, za što se javio 231 radnik, kojima će, ako ne budu odrađivali otkazni rok, otpremnina biti isplaćena u roku od 30 dana nakon dana prestanka radnog odnosa ili u roku od sedam dana nakon prestanka otkaznog roka.

Također, sindikati su, kako ističu njegovi predstavnici Jurilj i Somić, uspjeli da nijedan radnik mimo svoje volje i prvotnoga socijalnog sporazuma ne bude tehnološki višak i da ne dobije otkaz, te da je novi vlasnik odustao od namjere da 200-300 radnika pošalje na čekanje uz isplatu 65 posto plaće, jer je to, po mišljenju sindikata, u suprotnosti sa hrvatskim radnim zakonodavstvom.

U CMC-u će, nakon potpisivanja današnjeg aneksa socijalnog sporazuma, ostati 1148 radnika, a CMC se obvezao da ne će smanjivati taj broj zaposlenih u roku od tri godine, osim ako nije riječi o pojedinačnim otkazima zbog skrivljena ponašanja radnika i neispunjavanja radnih obveza po ugovoru o radu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene