U riziku od siromaštva u Hrvatskoj živi svaki peti građanin, no tek svaki pedeseti prima socijalnu naknadu koja se kreće između 440 i 920 kuna. Pomoć se zbog toga često traži u humanitarnim organizacijama, pred čijim vratima ne stoje samo nezaposleni, već i umirovljenici, čak i djeca. Siromaštvom je najviše pogođena kontinentalna Hrvatska.

Galerija Siromaštvo (Foto: Getty Images) Umjesto na posao, pred pučku kuhinju (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Umjesto na posao, pred pučku kuhinju (Foto: Dnevnik.hr) - 1 +0 Umjesto na posao, pred pučku kuhinju (Foto: Dnevnik.hr) - 3

Umjesto na posao, Bernard Vildman odlazi pred osječku pučku kuhinju. ''2010 sam radio, bio sam prijavljen, dobio sam otkaz, a dvojica su ostala raditi na crno'', ispričao je Bernard.

Vezani članci Javnim radovima čuvaju sociajlnu naknadu - 4 Javnim radovima čuvat će socijalnu naknadu: "Zemlju treba malo i spasiti, a ne samo uzimati" Marin Piletić, Valentina Baus i Dino Goleš Raste broj siromašnih: Pomoć traže i oni kojima primanja nisu dovoljna, ministar Piletić - "Ako dođe do pogoršanja situacije..."

Sa suprugom živi od 960 kuna socijalne pomoći. Voli raditi u poljoprivredi, no posla, kaže, nema. ''Idem nekad malo negdje, gdje god treba okopati'', dodaje Bernard.

Zdjelu juhe, riže i pirjanih jetrica u pučkoj kuhinji danas je zatražilo 200 ljudi.

Na pitanje što ju je dovelo ondje, Jela Sentiralj kaže: ''Blokirani račun. Evo, sad se žurim, idem prodati željezo.''

''Ja sam umirovljenica i s obzirom na to da imam 35 godina radnog staža, imam 1100 kuna primanja'', požalila se Željka Groš, također korisnica pučke kuhinje.

Siromaštvo u Hrvatskoj ne poznaje dobne granice. Trećinu čine osobe sa 65 i više godina, a pogođeni su i mlađi. Gotovo 20 posto siromašnih ima između 18 i 24 godine. Sličan postotak odnosi se i na djecu.

Šestogodišnji Patrik u socijalnoj samoposluzi dobio je nove papuče i loptu, no najviše se obradovao – trešnjama: ''Zato što volim trešnje.'' Po hranu u tu socijalnu samoposlugu dolazi 1320 obitelji.

Zalihe su istekle jer je projekt za ublažavanje siromaštva završio još u rujnu. Natječaj je kasnio, procedura je složena, pa će novih pet milijuna kuna pomoći doći tek u kolovozu.

''Do tog vremena treba preživjeti. Osam mjeseci sam na koljenima, ja više ne znam na čija vrata nisam kucala, i ne samo to – siromašnih je sve više'', kaže Štefica Čučak iz udruge Rijeka ljubavi.

Osječani su nekad u redovima stajali pred svojim tvornicama. Danas čekaju pred pučkim kuhinjama i humanitarnim udrugama.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju