Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mizerne naknade

Siromaštvo bez granica: ''Osam mjeseci sam na koljenima, više ne znam na čija vrata nisam kucala''

Siromaštvo (Foto: Getty Images)
Siromaštvo (Foto: Getty Images) Getty Images
Aktualno Galerija Umjesto na posao, pred pučku kuhinju (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Umjesto na posao, pred pučku kuhinju (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Siromaštvo (Foto: Getty Images) Siromaštvo (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images Umjesto na posao, pred pučku kuhinju (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Umjesto na posao, pred pučku kuhinju (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Umjesto na posao, pred pučku kuhinju (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/4 >>
U riziku od siromaštva u Hrvatskoj živi svaki peti građanin, no tek svaki pedeseti prima socijalnu naknadu koja se kreće između 440 i 920 kuna. Pomoć se zbog toga često traži u humanitarnim organizacijama, pred čijim vratima ne stoje samo nezaposleni, već i umirovljenici, čak i djeca. Siromaštvom je najviše pogođena kontinentalna Hrvatska.

Umjesto na posao, Bernard Vildman odlazi pred osječku pučku kuhinju. ''2010 sam radio, bio sam prijavljen, dobio sam otkaz, a dvojica su ostala raditi na crno'', ispričao je Bernard.

Pročitajte i ovo Uhićen ubojica - 1 Nakon šest mjeseci Zločin koji je potresao Hrvatsku: Policajac optužen za ubojstvo djevojke službenim pištoljem Pučka kuhinja Poražavajuća statistika Sve više građana u riziku od siromaštva: "Da nema pučke kuhinje mnogi ne bi imali što jesti"

Sa suprugom živi od 960 kuna socijalne pomoći. Voli raditi u poljoprivredi, no posla, kaže, nema. ''Idem nekad malo negdje, gdje god treba okopati'', dodaje Bernard.

Zdjelu juhe, riže i pirjanih jetrica u pučkoj kuhinji danas je zatražilo 200 ljudi.

Na pitanje što ju je dovelo ondje, Jela Sentiralj kaže: ''Blokirani račun. Evo, sad se žurim, idem prodati željezo.''

''Ja sam umirovljenica i s obzirom na to da imam 35 godina radnog staža, imam 1100 kuna primanja'', požalila se Željka Groš, također korisnica pučke kuhinje.

Siromaštvo u Hrvatskoj ne poznaje dobne granice. Trećinu čine osobe sa 65 i više godina, a pogođeni su i mlađi. Gotovo 20 posto siromašnih ima između 18 i 24 godine. Sličan postotak odnosi se i na djecu.

Šestogodišnji Patrik u socijalnoj samoposluzi dobio je nove papuče i loptu, no najviše se obradovao – trešnjama: ''Zato što volim trešnje.'' Po hranu u tu socijalnu samoposlugu dolazi 1320 obitelji.

Zalihe su istekle jer je projekt za ublažavanje siromaštva završio još u rujnu. Natječaj je kasnio, procedura je složena, pa će novih pet milijuna kuna pomoći doći tek u kolovozu.

''Do tog vremena treba preživjeti. Osam mjeseci sam na koljenima, ja više ne znam na čija vrata nisam kucala, i ne samo to – siromašnih je sve više'', kaže Štefica Čučak iz udruge Rijeka ljubavi.

Osječani su nekad u redovima stajali pred svojim tvornicama. Danas čekaju pred pučkim kuhinjama i humanitarnim udrugama.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene