Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Uprava T-HT-a namjerava nastaviti s otpuštanjem radnika i u ovoj godini, kada bi kompaniju trebalo napustiti još 700 zaposlenih, upozorio je Republički sindikat radnika Hrvatske.


Od tih 700 radnika oko 200 će dobiti otkaze kao tehnološki višak, a oko 500 bit će izdvojeno u novo društvo koje će se baviti izgradnjom, rekao je predsjednik sindikata Jadranko Vehar.

Vezani članci Vilim Ribić i Sabina Tandara Knezović Plaća mora rasti 10,8 posto: Sindikalni veteran traži nove pregovore, spremni su i na prosvjede Slika nije dostupna Sindikat tvrdi da u MUP nema viška zaposlenih

Sindikat je protiv izdvajanja izgradnje iz T-HT-a, zbog loših
iskustava iz ranijih izdvajanja neosnovnih djelatnosti, no ako do toga dođe traži da se budućoj tvrtki dodjele nekretnine koje sada koristi, ulaganje 400 milijuna eura u obnovu alata i opreme, te osiguravanje poslova s T-HT-om u idućih pet godina.

Radi sigurnosti radnika sindikat traži da se na njih još pet godina primjenjuje Kolektivni ugovor T-HT-a te da kroz to vrijeme ne mogu biti proglašeni tehnološkim viškom.

U T-HT-u nema tehnološkog viška jer na osnovu prekovremenih sati i zaposlenih po drugim osnovama ispada da kompaniji nedostaje više od 400 radnika mjesečno, kaže Vehar.

Sindikat također traži da se radnicima umjesto 'bonusa' dodjeljuju dionice, pa bi tako radnici dobili i do 40 posto veći iznos bonusa od dosadašnjeg.

Sindikalci su ponovno demantirali tvrdnje Uprave o visokim plaća i 'dobrom životu' radnika T-HT-a.

Prosječna plaća u T-HT-u iznosi 6.814 kuna neto, pri čemu srednja stručna sprema prima 4.365, a visoka 6.366 kuna. To znači da iznos prosječne plaće 'napumpavaju' visoke plaće više od 200 članova menadžmenta, ističe sindikat.

Primjerice, prosječna primanja predsjednika Uprave T-HT-a iz 2006. godine jednaka su plaći 34 radnika visoke spreme, 53 srednje spreme ili 44 prosječne radničke plaće.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju