Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Republički sindikat radnika Hrvatske započeo je danas višednevni prosvjed ispred sjedišta Hrvatskog telekoma u Savskoj ulici, zahtijevajući od Uprave HT-a, uoči početka pregovora o novom kolektivnom ugovoru, povećanje mase za plaća za 22,5 posto, plaćanje minulog rada od 0,5 posto po godini staža te plaćanje troškova prijevoza za sve zaposlene u HT-u.


"Plaće zaposlenih u HT-u u proteklih su godinu dana smanjene za više od pet posto, a zbog nebrige članova Nadzornog odbora materijalna prava radnika od 2002. do danas smanjena su za više od 30 posto", rekao je novinarima predsjednik Sindikata Jadranko Vehar.

Vezani članci Ljilja Geić, predstavnica radnika Brodotrogira Radnici trogirskog brodogradilišta kreću u prosvjed, dio ih sedam mjeseci nije dobilo pravu plaću: "Trogir bez brodogradnje će biti mrtav grad" Neisplata radnika - Nadzor Brodotrogira - 6 Nakon priče u Dnevniku Nove TV: DORH će istražiti zašto radnici Brodotrogira već šest mjeseci nisu dobili plaće

Ističe kako su radnici u nepovoljnom položaju u odnosu na zaposlene u većinskom vlasniku HT-a Deutsche Telekomu (DT), što je vidljivo iz podatka da na zaposlene radnika u DT-uz odlazi 28 posto novca, a u HT 14 posto, s tim da vlasnik traži dodatno smanjivanje troškova za zaposlene od 12 posto.

Vehar ističe da se radnike HT-a diskriminira i stalnim proglašavanjem tehnološkog viška pa je od 2002. iz tvrtke otišlo 6.000 zaposlenih, među kojima je najveći broj "izbačen na ulicu".

"Uprava HT je nemoćna, jer se poslovna politika kreira u DT-u, a predstavnik Vlade u Nadzornom odboru dosad je samo klimao glavnom na sve prijedloge DT", rekao je Vehar.

Sindikalni prosvjed ispred sjedišta HT-a u Ho-to tornju trajat će do 31. ožujka, no Vehar najavljuje natavak sindikalih aktivnosti u travnju i svibnju.