Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sindikalni prosvjed ispred sjedišta HT-a za veće plaće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Republički sindikat radnika Hrvatske započeo je danas višednevni prosvjed ispred sjedišta Hrvatskog telekoma u Savskoj ulici, zahtijevajući od Uprave HT-a, uoči početka pregovora o novom kolektivnom ugovoru, povećanje mase za plaća za 22,5 posto, plaćanje minulog rada od 0,5 posto po godini staža te plaćanje troškova prijevoza za sve zaposlene u HT-u.

"Plaće zaposlenih u HT-u u proteklih su godinu dana smanjene za više od pet posto, a zbog nebrige članova Nadzornog odbora materijalna prava radnika od 2002. do danas smanjena su za više od 30 posto", rekao je novinarima predsjednik Sindikata Jadranko Vehar.

Pročitajte i ovo ZET auobusi Novo povećanje Radnicima u Zagrebačkom holdingu i ZET-u rastu plaće, a mijenjat će se i koeficijetni za vozače Dionice rekordna godina Hrvatski Telekom isplatit će dioničarima najviši iznos dividende u zadnjih 11 godina

Ističe kako su radnici u nepovoljnom položaju u odnosu na zaposlene u većinskom vlasniku HT-a Deutsche Telekomu (DT), što je vidljivo iz podatka da na zaposlene radnika u DT-uz odlazi 28 posto novca, a u HT 14 posto, s tim da vlasnik traži dodatno smanjivanje troškova za zaposlene od 12 posto.

Vehar ističe da se radnike HT-a diskriminira i stalnim proglašavanjem tehnološkog viška pa je od 2002. iz tvrtke otišlo 6.000 zaposlenih, među kojima je najveći broj "izbačen na ulicu".

"Uprava HT je nemoćna, jer se poslovna politika kreira u DT-u, a predstavnik Vlade u Nadzornom odboru dosad je samo klimao glavnom na sve prijedloge DT", rekao je Vehar.

Sindikalni prosvjed ispred sjedišta HT-a u Ho-to tornju trajat će do 31. ožujka, no Vehar najavljuje natavak sindikalih aktivnosti u travnju i svibnju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene