Nakon što je u četvrtak u Dnevniku Nove TV čelnik Sindikata Preporod rekao kako se, sukladno kolektivnom ugovoru, učiteljima koji subotom nadoknađuju nastavu za taj dan treba platiti uvećanje, uzburkale su se strasti.

Galerija Marija Šuprinović Karakaš Želimir Čečura, ravnatelj gimnazije Ana Tuškan +0 Blaženka Divjak

Ono što se propustilo zbog štrajka, mora se nadoknaditi. U nekim školama radi se i subotom. Zbog toga se postavlja pitanje kako će se vrednovati taj rad. Sindikalist Željko Stipić tvrdi kako već upita ima.

Vezani članci Ispit državne mature Sa Zavoda za zapošljavanje otkrivaju koja su zanimanja u Hrvatskoj najtraženija: "Oni u roku keks nađu posao" Slika nije dostupna Sindikat učitelja nakon najave Vlade o upitnom povećanju osnovice: "Ako se na to odluče, mogu očekivati pljusak tužbi"

"Nastava se ne odrađuje samo subotama. Nego se radi i o produžetku školske godine, radi se i o radnim danima. Za vrijeme tih radnih dana zaposlenici nisu tražili prekovremene sate, već samo za one sate koji su odrađeni subotom, traži se uvećanje za 25 %", rekla je Ana Tuškan iz Sindikata hrvatskih učitelja.

No ne slažu se svi s time kako bi subota morala biti dodatno plaćena.

Marija Šuprinović Karakaš, profesorica, radi 5 subota zbog nadoknade no ona u neplaćanju istih ne vidi ništa sporno: "Plaćen nam je bio štrajk i doista ne mislim da bi nam se subote trebale plaćati. Uostalom, unaprijed smo dogovorili da nam neće biti plaćeno sa našim šefom."

Jer šef, odnosno ravnatelj XIII. gimnazije, nije za to da im se uvećanje za subotu plati.

Iako u njegovoj školi još nitko nije zatražio uvećanje plaće, Želimir Čečura, ravnatelj, to očekuje: "Volio bih pa da se možemo natjeravati po moralnom pravu, a ne po kolektivnom ugovoru. Neka mi profesor pokaže koliko je sati boravio u školi."

Za stav smo upitali i Sindikat zaposlenih u srednjim školama.

''Stav sindikata je da smo postigli ''džentlmenski'' dogovor s Vladom kako nećemo tražiti naknade za nadoknadu izgubljenog zbog štrajka, a Vlada će platiti dane provedene u štrajku. To se ne odnosi na osobe koje su u vrijeme štrajka bile na bolovanju. Njihove eventualne nadoknade moraju biti plaćene kao prekovremeni rad uvećan za 25% ako se radi subotom", objasnio je Branimir Mihalinec iz Sindikata zaposlenih u srednjim školama.

I ministrica Divjak je po tom pitanju bila vrlo jasna.

"Mi smo poslali obrazloženje školama. Ravnatelji znaju kako prema tome postupati, a i ja vas sve podsjećam da je stvarno bio dogovor kada se štrajk platio da se nadoknade neće plaćati", rekla je.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju