Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozivaju se na kolektivni ugovor

Sindikalist Stipić traži da se učiteljima rad subotom plati 25 posto više: "Zakon se mora poštivati. Bezakonje nije alternativa"

Željko Stipić
Željko Stipić DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Željko Stipić Galerija 1/1 >>
Priča oko štrajka učitelja, iako je on završio, po svemu sudeći se nastavlja. Problem su sad radne subote kojima se nadoknađuje nastava izgubljena u tom štrajku.

Ministarstvo obrazovanja je u prosincu 2019. objavilo planove nadoknade nastave za učenike osnovinih i srednjih škola. No sad se povuklo pitanje naplate radnih subota kojima se isto tako nadoknađuje nastava.  

Pročitajte i ovo Prosvjed prosvjetara u Zagrebu - 3 Izašli na ulice Objavljena ispravljena brojka ljudi na prosvjedu prosvjetara: Bilo ih je duplo više od prvobitne procjene Željko Stipić, predsjednik SZHŠ Preporod (Foto: Dnevnik.hr) po peti put Željko Stipić ponovno izabran za predsjednika sindikata Preporod

Konkretan potez je napravio sindikat Preporod. U četvrtak je svojim članovima poslao dopis uz ovaj obrazac, točnije, uz zahtjev za uvećanje plaće za 25 % za subote koje se odrađuju. Zanimljivo, baš danas školama je na ovu temu stigao i mail iz Ministarstva. 

U njemu stoji da su svi oni koji su štrajkali, čije su zamjene štrajkale i oni koji nisu štrajkali, ali rade u školama u kojima za vrijeme štrajka nije bilo nastave, obvezne su odraditi nadoknadu. I za to, kako stoji, nemaju pravo na dodatnu naknadu, odnosno prekovremeni rad. U ministarstvu još kažu da su, što se nadoknade tiče, oslobođeni samo oni učitelji koji su za vrijeme štrajka učenicima održavali nastavu. Onda oni, naravno, ni nemaju što nadoknaditi.

Gost Dnevnika Nove TV bio je predsjednik Sindikata Preporod, Željko Stipić.

Čuli ste što kaže Ministarstvo, vi kao sindikat onda i dalje tražite da se uveća plaća za te subote kojima se nadoknađuje propušteno?

Moram priznati da sam poprilično zaprepašten time što je ministarstvo poslalo takvu vrstu obavijesti na teren. Zakoni se moraju poštivati. Kolektivni ugovor je propis i on se mora poštivati.

Kroz tri kolektivna ugovora je ugovoreno da svaki rad subotom vrijedi 25 posto više i oko toga nema pogađanja. Svi oni koji misle da se tu nešto može pogađati, da se tu nešto može dogovarati - griješe i na neki način rade štetu.

Je li to traženje kruha preko pogače ako je štrajk plaćen?

Štrajk jest plaćen. Međutim, rad subotom je posebna vrst rada. To neće biti jedna ili dvije subote, to će u osnovnim školama biti pet, možda i šest subota, a u srednjim školama i više.

Zar dogovor s Vladom nije bio da se štrajk plati? Je li bilo govora o tom dodatku?

Ne. Sastavni dio sporazuma nije bilo koja vrsta dogovora o tome kako će biti reguliran rad subotom.

Jeste li već bilo konkretnih zahtjeva vaših članova? Koliko?

Naravno. Unatrag dva tjedna, toliko traje drugo polugodište, neki već sad ovu subotu rade drugu subotu. Bilo je puno upita u sindikat, a vjerujem i u druge sindikate, o tome kako će se vrednovati taj rad.

Mi nismo mogli ništa drugo reći nego da će se poštivati kolektivni ugovori jer poštivanje kolektivnih ugovora nema alternativu. Bezakonje nije nikakva alternativa.  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene