Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj Britt Lapthorne

Šest godina nakon misteriozne smrti: 'Hrvatska policija nije pregledala svaki pedalj zemlje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obitelj Britt Laptohorne osrtaje bijesna na hrvatsku policiju i nakon što je australska policija službeno okončala istragu.

Šest godina nakon smrti mlade australske turistkinje Britt Lapthorne u Dubrovniku, koja je 2008. ruksakom putovala po Europi, njezini roditelji i dalje ne znaju uzrok njezinog tragičnog kraja, ali prema konačnom nalazu australskog istražnog suca i mrtvozornika, ono što se sada zna jest da djevojka nije počinila samoubojstvo niti da je slučajno pala u more s dubrovačkih litica, pišu u četvrtak australski mediji.

Pročitajte i ovo Ilustracija "Zdravstveni centar" Popila je piće u wellness-centru i umrla, sumnja se što je bilo u njemu Kathleen Folbigg Kathleen Folbigg Majka provela 20 godina u zatvoru zbog ubojstva četvero djece: Napokon su otkrili od čega su umrla

Mlada 21-godišnja studentica iz Melbourna nestala je u rujnu 2008., a zadnji put je viđena na zabavi u jednom dubrovačkom noćnom klubu gdje je bila s vršnjacima koje je upoznala na putovanju po Europi. Osamnaest dana kasnije, njezine posmrtne ostatke pronašao je ribar u zaljevu Boninovo, a njezino tijelo je bilo u uznapredovalom stadiju raspadanja, što je uvelike otežalo istragu o uzroku smrti.

Istraga u australskoj saveznoj državi Viktoriji završena je uz zaključak da niti Australska savezna policija (AFP) niti hrvatska policija nisu mogle pronaći dokaze koji bi definitivno upućivali na to da je Lapthorne ubijena, no obitelj djevojke u to je čvrsto uvjerena.

Napuštajući u četvrtak sudnicu nakon pročitanog završnog izvješća, obitelj je bila shrvana, ne mogavši zadržati suze, no majka Elke, otac Dale i brat Darren smogli su snage zahvaliti se istražnom timu koji je pokušao utvrditi što se dogodilo kobne noći u rujnu u Dubrovniku.

"Tko god je to učinio našoj kćerki, morat će živjeti s krivnjom. Nadam se da je ta krivnja postala mučenje za počinitelje zločina kao što se mi mučimo i patimo svaki dan", kazala je Elke nakon izlaska iz sudnice.

Policija je promijenila mišljenje o načinu smrti Britt Lapthorne?

Iako je hrvatska policija nakon nestanka Britt uzela više od 500 izjava svjedoka u noćnom klubu, od redara do prijatelja s kojima se zabavljala, a AFP je hrvatsku istragu ocijenio "temeljitom i profesionalnom", Dale se nije mogao složiti sa zaključkom da su hrvatski policajci "pregledali svaki pedalj zemlje" ne bi li otkrili neke tragove koji bi doveli do razrješenja misteriozne smrti.

"Bijesni smo i ozlojeđeni izjavama da se radilo o temeljitoj i profesionalnoj istrazi", kazao je Dale, ističući da su "prva dva tjedna istrage bila pravi debakl". Dale, koji je u međuvremenu sam prošao istu dionicu putovanja svoje kćeri smatra, međutim, da Britt možda nije uzalud umrla.

"Mnogi mladi koji s ruksacima putuju po svijetu sada su puno oprezniji, a druga trajna baština njezine smrti je način na koji hrvatska policija sada pristupa sličnim slučajevima", kazao je Dale.

"Hrvatska policija sada smjesta odgovara na bilo koju prijavu. Ono što smo čuli je da su dramatično promijenili svoj pristup (...) teško mi je ovo reći, ali Britt možda nije uzalud umrla", dodao je.

Brittin brat Darren priznaje da je iza njih teških šest godina, ali još uvijek ne gubi nadu da će se pronaći toliko željeni odgovor.

Današnje izvješće istražnog suca Iana Graya članovi obitelji ne smatraju "zaključivanjem već odgodom slučaja".

"To je i dalje istraga kaznenog slučaja hrvatske policije i, kako nam je rečeno, ona i dalje traje", rekao je otac. Niti on ne gubi nadu da će se otkriti što se dogodilo njegovoj kćeri nakon izlaska iz diska Latin Club Fuego u sitne noćne sate. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene