Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iz Ministarstva pravosuđa nakon sastanka stiglo je vrlo kratko priopćenje.


Ministar pravosuđa Republike Hrvatske Ante Šprlje primio je danas glavnog tužitelja Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Sergea Brammertza.

Vezani članci Ratko Mladić - 6 Žalbeno vijeće MICT-a u utorak odlučuje o presudi Mladiću, tužitelj Brammertz: "Ovo će biti biti vrlo važna odluka" Slika nije dostupna IZ BEOGRADA ĆE PRAZNIH RUKU: Brammertz se vraća u Haag bez Šešelja

Glavni tužitelj Brammertz je u dvodnevnom službenom posjetu Republici Hrvatskoj u sklopu priprema za naredno izvješće Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Tema sastanka bila je suradnja Republike Hrvatske i Ureda tužitelja MKSJ i MMKS s naglaskom na predmete koji su u tijeku te suradnja Republike Hrvatske s državama u susjedstvu u procesuiranju ratnih zločina.

Naglašena je obveza progona počinitelja ratnih zločina kao moralna i zakonska obveza, priopćeno je iz Ministarstva pravosuđa.

Podsjetimo, kad je najavljen Brammertzov posjet uvelike se govorilo o njegovoj incijativi o nadzoru rada domaćih sudova za ratne zločine u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini, ministar Šprlje je rekao kako o spomenutoj inicijativi ne zna ništa niti je otkrio kako će se postaviti dobije dobije li službeni prijedlog.

Bivšem SDP-ovom ministru pravosuđa, Orsatu Miljeniću, ova inicijativa nije nepoznanica. Milanovićeva Vlada, rekao je, na to nije pristala. 'To je jednostavno neprihvatljivo. S jedne strane haško tužiteljstvo je najbolje pokazalo koliko ne zna raditi posao kod ovih predmeta koje su gubili i loše završavali i krivo optuživali, a s druge stane, mi nismo u poziciji, to nam ne paše i na to treba pristati', rekao je Miljenić.

Mentoriranje, kako smo tada neslužbeno doznali, odbija i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan. S Vrhovnog suda pak, odgovaraju kako ih službeno o tome nitko nije obavijestio.