Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Šef liječničkog tima haškog optuženika Vojislava Šešelja izjavio je beogradskim medijima u utorak da je Šešeljevo zdravstveno stanje pogoršano otkako je iz Haškog suda (ICTY) pušten na privremenu slobodu te da on odbija liječenje zbog pritisaka suda da ga se vrati u pritvor.


“Pored dvije metastaze na jetri, pronašli smo mu nove izrasline koje zahtijevaju hitnu kemoterapiju. S tim je trebalo da počnemo prije dva tjedna, ali on (Šešelj) nije pristao zbog pritisaka glavnog tužitelja Haškog suda Sergea Brammertza”, ustvrdio je dr Milovan Bojić za beogradski list Danas.

Vezani članci Marija Pejčinović Burić (Foto: Dnevnik.hr) Ministrica Pejčinović Burić o presudi Šešelju: "Sud je trebao biti puno oštriji, a presuda puno veća" Vojislav Šešelj (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL) Šešelj dobio kaznu od 10 godina zatvora, ali već ju je odslužio

Brammertz je zatražio ranije u utorak od prizivnog vijeća ICTY-a da raspravnom vijeću hitno odredi rok od jednog dana za provedu odluke o povratku u haški pritvor vođe srpskih radikala Vojislava Šešelja, optuženog za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH.

Šešelj, koji je nakon dolaska iz Den Haaga u studenom prošle godine, u međuvremenu izazvao nekoliko incidenata na javnoj i političkoj sceni, među ostalim zapalivši zastavu Hrvatske, od prvog dana ponavljao je da se neće dragovoljno vratiti u haški pritvor.

Šef tima koji brine o Šešeljevu zdravlju u današnjem izdanju beogradskog lista Danas, pak, tvrdi kako je vođa radikala naglasio da će, ako ga Srbija izruči ICTY-u, tamo odbiti bilo kakvu terapiju, uključujući i osnovne lijekove.

Bojić tvrdi kako ne postoji mogućnost da se Šešelj predomisli i sudu dostavi dokumentaciju o svom zdravstvenom stanju, jer "nema povjerenja u tamošnje liječnike".

“On je već tri godine izričit da se želi liječiti samo u Srbiji. Zbog toga je i pušten, na osnovu izvještaja nizozemskih liječnika o njegovom stanju. Međutim, zbog najnovijih pritisaka iz Den Haaga, on odbija i ovdje primati terapiju, što dodatno ugrožava njegovo zdravlje”, rekao je Šešeljev doktor.

Brammertzu 'prekipjelo': Traži rok od 24 sata da se Šešelja vrati u Haag

Bojić je rekao da njegov pacijent ima karcinom na debelom crijevu, te dvije metastaze koje su se proširile na jetra, a otkrivene su i nove promjene koje "zahtijevaju hitnu kemoterapiju”.

“Terapija bi trebala trajati oko 36 tjedana, a potom bi trebala uslijediti operacija. Međutim, on u poslednjih 15 dana odbija kemoterapiju zbog pritisaka iz Den Haaga da ga vrate u tribunal”, rekao je Bojić. Po njegovom riječima, Šešelj će "pristati na dalje liječenje kad ti pritisci prestanu".

Jovan Simić, bivši savjetnik za suradnju s Den Haagom nekadašnjeg predsjednika Srbije Borisa Tadića, drži da zdravstvena dokumentacija "ne može biti pod velom tajne", ukoliko je zatraži ICTY.

Po njegovim riječima, "dokumentacija se može zaštititi od javnosti", ali se mora dostavi sudu.

"Opet, treba pažljivo proučiti uvjete pod kojima je (Šešelj) pušten na privremenu slobodu, jer je on pušten upravo da bi se liječio", izjavio je Simić za list Danas. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook