Glavni odbor SDP-a u subotu će djelomično ukinuti dvogodišnje suspenzije četvorici članova predsjedništva Peđi Grbinu, Siniši Hajdaš Dončiću, Mihaelu Zmajloviću i Vedranu Babiću koje su im uvedene lani u srpnju zbog kritika na račun predsjednika Davora Bernardića i načina na koji vodi stranku.

Galerija


Kako se neslužbeno doznaje iz izvora bliskih vrhu stranke, djelomično ukidanje suspenzije, koje će na prijedlog Predsjedništva Glavni odbor najvjerojatnije izglasati, znači da će im biti vraćena članska prava i prava na obnašanje dužnosti, međutim, neće biti vraćeni u Predsjedništvo do isteka suspenzije u srpnju iduće godine.

Vezani članci Mihael Zmajlović i Peđa Grbin (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Glavni odbor SDP-a djelomično ukinuo suspenzije 'pobunjeničkoj' četvorki Siniša Hajdaš Dončić (Foto: Dnevnik.hr) Hajdaš Dončić: ''Bilo bi čudno da zastupnici podrže Bernardića za predsjednika Kluba''

Takva odluka znači da će se moći kandidirati na unutarstranačkim izborima i biti kandidati na stranačkim listama, a za Hajdaš Dončića i Zmajlovića to znači da će ponovno biti nesporni predsjednici svojih županijskih organizacija, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije.

Premda je saborski Klub zastupnika SDP-a još početkom godine zatražio da se četvorki ukinu suspenzije, stranačko vodstvo se na taj prijedlog oglušilo, a situacija je 'relaksirana' nakon europarlamentarnih izbora u svibnju na kojima je SDP, s četiri osvojena mandata, prošao iznad očekivanja i zacrtanog cilja. Dobar rezultat 'omekšao' je i predsjednika Bernardića koji je potom najavljivao neki oblik 'pomilovanja' svojih unutarstranačkih oponenata.

Bernardić je u rujnu u intervjuu portalu Telegram.hr izjavio da su nakon europskih izbora svi shvatili koliko rezultat ovisi o zajedništvu u stranci.

"Šest mjeseci se nismo sukobljavali, radili smo zajedno i SDP je sad konsolidiran, a građanima se vraća vjera u socijaldemokraciju. Dakle, svi koji žele dobro stranci svjesni su da su jedinstvo i suradnja principi pomoću kojih SDP može pobijediti i na predsjedničkim i parlamentarnim izborima", rekao je tada šef SDP-a.

O tome ćemo, dodao je, na moj prijedlog razgovarati već na sljedećoj sjednici Glavnog odbora, razmatrat ćemo ublažavanje kazne suspendiranima o kojoj će konačnu odluku donijeti Glavni odbor“.

Njegova najava, kako je potvrdilo više izvora bliskih Bernardiću, sutra će biti i realizirana.

Usto će se, među ostalim, raspravljati i o pripremama za predsjedničke izbore, a na sjednicu će doći i SDP-ov predsjednički kandidat Zoran Milanović koji će se obratiti članicama i članovima Glavnog odbora i zahvaliti im na potpori.

Milanovića je Glavni odbor stranke potvrdio za svog predsjedničkog kandidata na prošloj sjednici početkom srpnja. (Hina)