Obavijesti Video Pretražite Navigacija
objavio slogan

Zoran Milanović: "Želim biti predsjednik moderne, progresivne, znatiželjne i otvorene Hrvatske"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjedništvo SDP-a jednoglasno je podržalo Zorana Milanovića kao kandidata za predsjednika Republike. Iako je bilo najavljeno da će se oglasiti nakon izjave Davora Bernardića, Milanović je nešto ranije objavio da ide u utrku za Pantovčak.

Nakon objave da će se kandidirati za predsjednika Republike Hrvatske, Zoran Milanović obratio se javnosti. ''Želim postati predsjednik jedne moderne, progresivne, znatiželjne i otvorene Hrvatske. S obzirom da sam bio uvjeren visokim i strogim standardima, sada u ovu životnu priču i avanturu ulazim rasterećeniji. Svjestan sam da ovog puta sve ovisi o meni, koliko će mi ljudi vjerovati, koliko će me kritizirati kako bi zaključili koliko mi mogu vjerovati da bih bio, ne na čelu države, ne volim te pretenciozne riječi, nego samo predsjednik'', rekao je Zoran Milanović.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković - 2 Pratite uživo Jandroković poslao znakovitu poruku Milanoviću: ''Tiha voda brege dere - Vruće srce i hladna glava'' Miroslav Šeparović i Zoran Milanović Parlamentarni izbori 2024. Milanović ne odustaje, čeka se Ustavni sud: Danas pada odluka

''Prvi puta ne idem u utrku kao anketni favorit, a to utrku čini još slađom'', rekao je.

''Moje mišljenje je da su do sada prečesto ljudi, koji su došli na tu funkciju na demokratski način, smatrali tu dužnost većom od sebe i sebe većima od svega, pa je to dovelo do megalomanije. Zato mislim da taj sustav treba biti drugačiji'', odgovorio je Milanović novinaru nakon što ga je upitao za ranije kritike načina na koji se biraju predsjednici u Hrvatskoj.

Milanović je rekao da ako on postane predsjednik, bit će predsjednik s karakterom, a Hrvatska zemlja sa stavom, što već jako dugo nije bila. 

Na pitanje koga smatra ozbiljnijim protivnikom, Kolindu Grabar-Kitarović ili Miroslava Škoru, Milanović odgovara da zna da utrka neće biti jednostavna. ''Tu sam pred vama da govorim o sebi. Znam da neće biti jednostavno i da se ne možeš praviti da protukandidata nema, ali teško ćete me dobiti na taj led. Ovog puta nemam odgovornost prema stranci koja mi je puno toga dala, ali je sada sve na meni'', odgovorio je Milanović.

Novinarka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac Milanovića je pitala na koga sve računa da će mu pružiti podršku u borbi za Pantovčak. ''S mnogima sam razgovarao. Podrška je dobrodošla. Zvučat će kao fraza, ali je istina. Kažu da sam kandidat ljevice. Malo smo duboko uronjeni u 21. stoljeće. Sebe vidim kao nekog predvodnika moderne Hrvatske koja se ne boji i koja je progresivna, koja se ne boji drugačijeg i koja se ne ograđuje bodljikavom žicom. Za to sam se zalagao i na takvu podršku računam'', odgovorio je Milanović.

Na pitanje novinara da ocijeni dosadašnji mandat predsjednice Grabar-Kitarović, Milanović nije želio komentirati.

Za objavu kandidature, Zoran Milanović odabrao je zgradu HND-a, što potvrđuje da se kampanja neće voditi samo s Iblerovog trga, gdje je sjedište SDP-a.

Jednoglasna potpora Milanoviću

Kako je izvijestio reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago, predsjedništvo SDP-a donijelo je jednoglasnu odluku prema kojoj podržava kandidaturu bivšeg SDP-ovog predsjednika i Vlade Zorana Milanovića. Na sjednici Predsjedništva nije bio Zlatko Komadina koji se opravdao obiteljskim obavezama.

SDP je tako dobio trećeg predsjedničkog kandidata nakon Ive Josipovića i Zdravka Tomca.

''Ovom odlukom nastavljamo našu borbu za ravnopravnu Hrvatsku u kojoj ne djielimo ljude, u kojoj je svaki građanin, bez obzira na različitosti po bilo kojoj osnovi, zaslužuje jednaku šansu za uspjeh i jednaku šansu za život dostojan čovjeka'', rekao je na konfernciji za medije nakon sjednice predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

''SDP od Zorana Milanovića očekuje pobjedu na izborima i da vrati dignitet i dostojanstvo funkciji predsjednika države'', naglasio je Bernardić.

Na pitanje novinara hoće li SDP ići u koaliciju s nekom strankom, Bernardić je rekao da će razgovarati sa strankama koje sa SDP-om dijele iste vrijednosti slobode, jednakosti i solidarnosti, ''kojima su neupitne vrijednosti fašizma i kojima su neupitni temelji ljudske slobode, primjerice prava žena sama odlučuje o svom tjielu i reproduktivnom zdravlju''.

Kazao je kako jedna od tih stranaka neće biti HNS. ''Što se tiče HNS-a, oni su izdali svoje birače. O njima je sve jasno. Njihovu podršku ne možemo nikome zabraniti. Njihovo je pravo dati svoju podršku kome god žele, no ja ih ne vidim ni u koalciji ni na glasačkom listiću'', rekao je predsjednik SDP-a.

Zoran Milanović nije dočekao kraj sjednice Predsjedništva, već je na svom profilu na Facebooku objavio status koji je potvrdio ono o čemu se spekulira već mjesecima - kreće u utrku.

Prvi je to status nakon 2016. godine, kad je palicu šefa stranke preuzeo Davor Bernardić. O kandidaturi se spekulira već mjesecima, već se dugo njegovo ime povlači po anketama, a danas bi svim spekulacijama trebao doći kraj.

Na sjednicu Predsjedništva nije došao Zlatko Komadina, koji se ispričao obiteljskim razlozima. Kako smo već pisali, plan je SDP-a da napokon neka odluka bude jednoglasna pa su smislili da oni koji ne bi glasali za Milanovića ni ne dođu.

Uoči sjednice Branko Grčić rekao je da vjeruje da će potvrditi Milanovićevu kandidaturu. Rekao je da je situacija u državi takva da imamo problem institucija, a da je Milanović pokazao da drži do principa. ''To je garancija da on može biti stup institucija'', rekao je Grčić.

Arsen Bauk je rekao da očekuje da će stav Predsjedništva biti jednoglasan.

''Zoran Milanović je dobar kanidat. Ne da to mislim ja ili mi, nego to misle i građani, a potvrđuju i ankete'', rekao je Ivo Jelušić. Rekao je da bi Zoran Milanović bio dobar predsjednik. ''Bio bi puno bolji od aktualne predsjednice Republike jer je kompetentniji, ozbiljniji, bolji. Tu bi funkciju obnašao onako kako bi trebalo, a ne bi od nje pravio od nje šou'', rekao je Jelušić.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene