Iz Fortenova grupe u petak su izvijestili da je Prizivni sud u Amsterdamu na svojoj službenoj stranici objavio presudu prema kojoj sankcionirani SBK Art, putem kojeg ruska Sberbank drži 42,5 posto glasova na skupštinama Fortenova grupe, ne može glasati na skupštinama dioničara Fortenova grupe.


"Prizivni sud u Amsterdamu objavio je na svojoj službenoj stranici presudu prema kojoj SBK Art, putem kojem ruska Sberbank drži 42,5 posto glasova na skupštinama Fortenova Group STAK Stiching, kao sankcionirana kompanija nema nikakva glasačka prava i ne može prisustvovati skupštinama dioničara odnosno imatelja depozitarnih potvrda Fortenova grupe", ističe se u priopćenju Fortenova grupe.

Ova presuda, kako navode, temelji se na tumačenju funkcioniranja sankcija koje je Europska komisija donijela u studenome ove godine, prema kojem se glasačka prava dioničara pod sankcijama izričito smatraju nematerijalnim ekonomskim resursom te moraju biti zamrznuta, odnosno njihovo ostvarivanje mora biti spriječeno.

Frano Matušić Novi paket sankcija obuhvaća i tvrtku koja želi kupiti Fortenovu: "Svi naši dokazi upućuju da je riječ o fiktivnoj transakciji"

Današnjom presudom tako je odbačena presuda drugog nizozemskog suda iz rujna ove godine, kojom je SBK Artu bilo omogućeno djelomično ostvarivanje glasačkih prava u nekim pitanjima, istaknuli su iz Fortenove.

Napominju kako je Prizivni nizozemski sud "primijenio u potpunosti uputu EK-a iz studenoga prema kojoj dioničari sankcioniranih kompanija ne mogu ostvarivati svoja izravna ili neizravna glasačka prava ni pod kojim okolnostima ni u bilo koju svrhu, odnosno pravo glasa mora biti potpuno zamrznuto".

Kompanija SBK Art, kako navode, nizozemskom sudu bila se žalila da im nije omogućeno sudjelovanje na skupštinama dioničara i ostvarivanje glasačkih prava.

Ante Nobilo "On je šokiran": Arapski investitor angažirao Antu Nobila za odvjetnika. Otkrivamo kako će se voditi pravna bitka

Ovom presudom odbačeni su svi zahtjevi SBK Arta i nedvosmisleno je potvrđeno kako pravila o sankcijama sprječavaju da predstavnici SBK Art budu primljeni na skupštine dioničara i da glasaju na skupštinama, istaknuli su iz Fortenove.

Također, SBK Artu naloženo je plaćanje svih sudskih troškova vezano uz odbačenu, kao i današnju presudu nizozemskih sudova.

Iz Fortenove podsjećaju da je uredbom Vijeća EU 2022/2475 od 16. prosinca, koja čini dio devetog paketa sankcija za pravne i fizičke osobe koje imaju veze s Rusijom i ruskom agresijom na Ukrajinu, na listu za sankcije uključena i tvrtka SBK Art LLT, putem koje ruska Sberbank drži 42,5 posto suvlasništva u Fortenova grupi.

U obrazloženju je navedeno kako je navodno preuzimanje SBK Arta i putem njega vlasničkog udjela u Fortenova grupi zapravo bilo pokušaj kršenja sankcijskog režima koji je na snazi u Europskoj uniji i Velikoj Britaniji.

Uvrštenje SBK Arta na listu sankcija nedvojbeno potvrđuje da sve što je vezano uz tu kompaniju podliježe pod Uredbu Vijeća o mjerama ograničavanja u odnosu na radnje koje potkopavaju ili ugrožavaju teritorijalnu cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine, a svako kršenje sankcija za sobom povlači i kaznenu odgovornost za sve državljane zemalja EU-a i Velike Britanije koji su eventualno u tome sudjelovali, navodi se u priopćenju Fortenove.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju