Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Premijer Sanader u posjeti SAD-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski premijer Ivo Sanader doputovao je u nedjelju u trodnevni posjet Sjedinjenim Državama na poziv američkog predsjednika Georgea W. Busha.


Tijekom razgovora s predsjednikom Bushom i drugim najvišim američkim dužnosnicima razgovarati će o bilateralnim odnosima dviju zemalja, podršci SAD-a ulasku Hrvatske u euroatlantsku zajednicu, hrvatskom angažmanu u Afganistanu, stanju u jugoistočnoj Europi i drugim pitanjima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna O bivšem šefu Šeks: Sanader me nazivao budalom i ponižavao Slika nije dostupna Na Saboru nije bilo pravog veselja Govor tijela: Ivu su mnogo ljubili, nešto skrivaju

Po dolasku u Washington na čelu hrvatskog izaslanstva, premijer Sanader je ocijenio da je "posjet potvrda dobrih i bogatih odnosa Hrvatske i SAD te potvrda hrvatske vanjske politike u kojoj transatlantsko partnerstvo ima veliku ulogu".

Sadašnji posjet SAD-u, po Sanaderovim riječima, kao i nedavni susreti predsjednika Stjepana Mesića i njega u New Yorku s predsjednikom Bushom, "potvrđuju demokratsku zrelost Hrvatske i učvršćenje njezinog međunarodnog položaja".

Premijer Sanader je najavio kako će u fokusu američko-hrvatskih razgovora, uz dobre bilateralne odnose, biti "ulazak Hrvatske u
punopravno članstvo EU i NATO-a, razvoj situacije u regiji i druge
teme od interesa za obje strane".

Izrazio je očekivanje da će "posjet dati konačnu potvrdu partnerstva Hrvatske i SAD-a".

Ocjenio je da u američko-hrvatskim odnosima nema nekih velikih otvorenih pitanja te kako ne očekuje da će među važnijim temama biti čl. 98, odnosno sporazum o neizručenju američkih vojnika Međunardnom kaznenom sudu (ICC).

Premijer Sanader u ponedjeljak će se u State Departmentu sastati s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice, u utorak će u Bijeloj kući razgovarati s predsjednikom Bushom i u Pentagonu s ministrom obrane Donaldom Rusmfeldom.

U srijedu će održati predavanje na Sveučilištu John Hopkins, a posjet će završiti radnim ručkom s potpredsjednikom SAD-a Dickom Cheneyem.

Uz premijera Sanadera u posjet SAD doputovali su i ministrica
vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović, ministar gospodarstva Branko Vukelić i ministar kulture Božo Biškupić koji će u Washingtonu imati i zasebne sastanke sa svojim resornim kolegama.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene