Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sanader predviđa rast plaća od 5 posto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Plaće u javnom sektoru mogu od 1. siječnja 2007. realno porasti pet posto, a temelj je politike plaća da one ne smiju rasti brže od BDP-a, izjavio je premijer Ivo Sanader nakon današnjeg sastanka s predstavnicima sindikata i poslodavaca.

U javnom sektoru plaće se realno mogu povećati pet posto, a u privatnom sektoru politika plaća može se regulirati donošenjem Zakona o minimalnim plaćama, rekao je Sanader nakon razgovora sa čelnicima sindikalnih središnjica i Hrvatske udruge poslodavaca. 

Pročitajte i ovo ZET auobusi Novo povećanje Radnicima u Zagrebačkom holdingu i ZET-u rastu plaće, a mijenjat će se i koeficijetni za vozače Vozila hitne pomoći - 1 Sindikat Zajedno Novi štrajk u zdravstvu? ''Pa jesmo li mi toliko glupi ili nas rade budalama?''

No, ako Hrvatska želi biti konkurentna, plaće ne smiju rasti brže od BDP-a, i to je usuglašeno sa socijalnim partnerima i akademskom zajednicom još prije dvije godine, naglasio je Sanader.

Ideju o Zakonu o minimalnim plaćama vrlo ozbiljno ćemo razmotriti idućih mjeseci, a na idućem sastanku u rujnu raspravljat će se o novom Zakonu o privatizaciji, najavio je premijer. 

Vlada i ja osobno inzistiramo na uvođenju zaposleničkog ili radničkog dioničarstva, jer to nije povratak na samoupravljanje nego najbolji model za stimuliranje radnika, koji koriste najrazvijenije zemlje svijeta, poput SAD-a, ustvrdio je Sanader. 

Danas se razgovaralo i o izmjenama Zakona o prekršajima i Zakona o parničnom postupku, te je dogovoreno da Ministarstvo pravosuđa pripremi informaciju o broju radnih sporova koji se trenutno vode. 

Potrebna je i analiza zašto sve više tih sporova odlazi u zastaru, kazao je predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Boris Kunst. 

Vlada i sindikati složili su se i oko ponovnog uvođenja doprinosa solidarnosti, koji bi plaćali nečlanovi sindikata, jer je prethodni takav pokušaj srušen na Ustavnom sudu. 

Vlada podupire inicijativu za doprinosom solidarnosti, no još se međusobno trebaju usuglasiti sindikati, pa potom treba dogovoriti model i uskladiti ga s radnim zakonodavstvom u EU.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene