Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Plaće u javnom sektoru mogu od 1. siječnja 2007. realno porasti pet posto, a temelj je politike plaća da one ne smiju rasti brže od BDP-a, izjavio je premijer Ivo Sanader nakon današnjeg sastanka s predstavnicima sindikata i poslodavaca.


U javnom sektoru plaće se realno mogu povećati pet posto, a u privatnom sektoru politika plaća može se regulirati donošenjem Zakona o minimalnim plaćama, rekao je Sanader nakon razgovora sa čelnicima sindikalnih središnjica i Hrvatske udruge poslodavaca. 

Vezani članci Ljilja Geić, predstavnica radnika Brodotrogira Radnici trogirskog brodogradilišta kreću u prosvjed, dio ih sedam mjeseci nije dobilo pravu plaću: "Trogir bez brodogradnje će biti mrtav grad" Neisplata radnika - Nadzor Brodotrogira - 6 Nakon priče u Dnevniku Nove TV: DORH će istražiti zašto radnici Brodotrogira već šest mjeseci nisu dobili plaće

No, ako Hrvatska želi biti konkurentna, plaće ne smiju rasti brže od BDP-a, i to je usuglašeno sa socijalnim partnerima i akademskom zajednicom još prije dvije godine, naglasio je Sanader.

Ideju o Zakonu o minimalnim plaćama vrlo ozbiljno ćemo razmotriti idućih mjeseci, a na idućem sastanku u rujnu raspravljat će se o novom Zakonu o privatizaciji, najavio je premijer. 

Vlada i ja osobno inzistiramo na uvođenju zaposleničkog ili radničkog dioničarstva, jer to nije povratak na samoupravljanje nego najbolji model za stimuliranje radnika, koji koriste najrazvijenije zemlje svijeta, poput SAD-a, ustvrdio je Sanader. 

Danas se razgovaralo i o izmjenama Zakona o prekršajima i Zakona o parničnom postupku, te je dogovoreno da Ministarstvo pravosuđa pripremi informaciju o broju radnih sporova koji se trenutno vode. 

Potrebna je i analiza zašto sve više tih sporova odlazi u zastaru, kazao je predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Boris Kunst. 

Vlada i sindikati složili su se i oko ponovnog uvođenja doprinosa solidarnosti, koji bi plaćali nečlanovi sindikata, jer je prethodni takav pokušaj srušen na Ustavnom sudu. 

Vlada podupire inicijativu za doprinosom solidarnosti, no još se međusobno trebaju usuglasiti sindikati, pa potom treba dogovoriti model i uskladiti ga s radnim zakonodavstvom u EU.