Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog BiH, Srbije i Crne Gore?!

Sanader pozvao Sloveniju da deblokira hrvatske pregovore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski premijer Ivo Sanader na predavanju, koje je održao na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru o temi 'Euroatlantske integracije i sigurnost jugoistočne Europe', pozvao je Sloveniju da deblokira hrvatske pregovore s EU-om, upozorivši da bi zastoj Hrvatske u pregovorima mogao obeshrabriti susjedne zemlje BiH, Srbiju i Crnu Goru.

'Hrvatska neće pristati da uđe u EU ni pod kakvim drugim uvjetima, no što je to učinila Slovenija kojoj Hrvatska nije priječila ulazak u EU, iako ni tada nije bio riješen međugranični problem', rekao je Sanader.

Pročitajte i ovo Davor Božinović Na državnoj granici Božinović obišao granicu i poslao poruku: "Možda bi htjeli žice, drugi bi htjeli da sve puštamo pa bi ovdje bile rijeke migranata" Talijanska granica Balkanska ruta Italija donijela važnu odluku koja bi mogla utjecati i na Hrvatsku

Kako je rekao hrvatski premijer, sadašnji primjer slovensko-hrvatskoga graničnoga prijepora, u kojemu Slovenija ugrožava načelo solidarnosti, važan je za zemlje u regiji. 'BiH, Srbija i Crna Gora gledaju u Hrvatsku. Zapne li ulazak Hrvatske u EU, može sve zapeti, pa je stoga važno da Slovenija deblokira pregovore Hrvatske s EU-om, nakon što Hrvatska uskoro postane članicom NATO-a', kazao je Sanader.

'Problem blokade pregovora Hrvatske s EU-om koji čini Slovenija postaje europski problem jer se izdaju europska načela solidarnosti', kazao je Sanader. Dodao je da je put Hrvatske u NATO i EU uspjeh ne samo za Hrvatsku nego i za BiH i zemlje u regiji, jer NATO i EU jamče suradnju umjesto sukoba. Sanader je naglasio da će Hrvatska ustrajati da se granični prijepor sa Slovenijom riješi pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu koji je, kako je podsjetio, dosad riješio pedesetak sličnih sporova diljem svijeta, a nedavno i rumunjsko-ukrajinski nesporazum.

'Neka Međunarodni sud pravde donese pravorijek koji će biti pravno obvezujući i neće se nakon toga moći organizirati nikakav referendum', rekao je Sanader, istaknuvši manjkavosti posredništva ili arbitraže između Hrvatske i Slovenije jer bi, kako je rekao, nezadovoljna strana nakon toga mogla raspisati referendum, što znači da se posredništvom ili arbitražom ništa ne bi riješilo.

'Deblokira li Slovenija pregovore, Hrvatska je spremna pregovore s EU-om završiti do kraja ove godine jer je obavila sve pripreme za to', naglasio je Sanader. 'Euroatlantske integracije jedina su varijanta za prosperitet zemalja u regiji jer bi, u protivnom, alternativa bili ponovni ratovi', kazao je, odbacivši mogućnost da Hrvatska uđe u EU 'u paketu' sa zemljama u regiji. 'Hrvatska će ući sama u EU, a i BiH će ući sama u EU', ustvrdio je Sanader. Dodao je da se ne treba opterećivati pojmom zapadni Balkan.

Odgovarajući na upit studenata što će Hrvatska učiniti za Hrvate u srednjoj Bosni i bosanskoj Posavini, Sanader je najavio da će uskoro posjetiti Posavinu. Rekao je da će vlada koju vodi podupirati povratak Hrvata u srednju Bosnu i Posavinu, posebice u dio koji je pripao Republici Srpskoj. Pritom je Republici Srpskoj zamjerio da 'vodi dvostruku politiku ne dopuštajući povratak Hrvata i Bošnjaka u taj entitet'.

Na upit kako će se Hrvatska osloboditi golemoga vanjskoga duga, Sanader je kazao da Hrvatska nije ugrožena vanjskim dugom jer u cjelokupnu vanjskom dugu država sudjeluje s 19 posto, a ostatak duguju banke i stanovništvo. Najavio je da će pozvati banke da ne iznose depozit iz Hrvatske, nego da ga, kako je rekao, ponovno ulažu. Sanader je na predavanju rekao da se popodne sastao s predsjednicima HDZ-a 1990. i HDZ-a BiH Božom Ljubićem i Draganom Čovićem te s predsjednikom stranke SDA Sulejmanom Tihićem.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene