Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sanader: Bez obzira na odluku suda nećemo zaboraviti djecu branitelja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Ivo Sanader rekao je da će, "bez obzira na odluku Vrhovnog suda nastojati pomoći djeci hrvatskih branitelja čiji su roditelji i obitelji zadužili Hrvatsku".

"Vidjet ćemo obrazloženje Ustavnog suda, poštujem tu instituciju apsolutno. Nećemo niti nam je namjera unositi nered u sveučilišni prostor, ali isto tako nam nije na kraj pameti da zaboravimo zasluge tih obitelji koje su imale u stvaranju, obrani i oslobađanju Hrvatske", rekao je premijer i predsjednik HDZ-a Sanader. 

Pročitajte i ovo USB-stick i CD Pokušaj zataškavanja? Skandal na fakultetu zbog jednog USB-a: "Očito teško podnose odluku Povjerenstva" Studenti, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Kriteriji za mnoge previsoki Loši rezultati državne mature stigli na naplatu: Na hrvatskim fakultetima više od 16.000 praznih mjesta

Na tom su tragu i potpredsjednica Vlade i ministar znanosti i
obrazovanja i moramo zajednički pronaći rješenje s rektorskim zborom i sveučilištem i braniteljskim udrugama takvu formulaciju koja će proći na Ustavnom sudu, ali koja će omogućiti djeci hrvatskih branitelja, ne da imaju prednost pred drugima, nego da studiraju, istaknuo je Sanader.

Odgovarajući na upit je li to udarac njegovoj Vladi, premijer Sanader je rekao kako to nije nikakav udarac i da poštuje instituciju Ustavnog suda kao najviše tijelo koje može derogirati čak i zakon Hrvatskog sabora. Sukladno tome ćemo se i ponašati, istaknuo je premijer podsjetivši i na odluku Ustavnog suda o povratu duga umirovljenicima iz 1998., a koji je riješila njegova Vlada.

"Prema tome, mi ćemo i to pitanje riješiti i o tome nema nikave dvojbe. Nije nikakav udarac, ali ćemo morati tražiti druga rješenja", kazao je premijer.

Potpredsjednica Vlade i ministrica branitelja Jadranka Kosor podsjetila je da je taj zakon pripremila radna skupina i da je Vladinu proceduru prošao dva puta i baš nitko nije imao primjedbu na tu odredbu. 

Zakon je donijela Vlada jednoglasno i prošao je saborsku
proceduru u dva čitanja i nitko iz akademske zajednice nije imao primjedbu na te odredbe. Pojasnila je da se ne radi o upisu djece svih branitelja, nego samo dragovoljaca Domovinskog rata, invalida i djece poginulih branitelja, kojima je omogućen određeni "vjetar u leđa prigodom upisa".

Analize pokazuju da su ta djeca jednako uspješna kao i svi drugi studenti i nisu se mogli upisivati izravno kao "neznalice", nego su morali udovoljiti određenim uvjetima i činjenica da postižu odlične rezultate daju za pravo da smo takvu odredbu ugradili, rekla je Kosor.

Ustrojena je radna skupina koja će pronaći rješenje kako bi se provela dobra namjera da se pomogne toj djeci, kazala je, uz ostalo, Kosor.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene