Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žele znati njihovu sudbinu

SAD uputile apel Hrvatskoj: 'Tražimo naše nestale pilote veterane Drugog svjetskog rata'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na području Hrvatske nestao je velik broj američkih pilota i zrakoplovaca veterana Drugog svjetskog rata. Američko ministarstvo obrane uputilo je apel lokalnim vlastima za bilo kakve informacije o njihovoj sudbini.

Ministarstvo obrane SAD-a traži informacije o nestalim američkim veteranima Drugog svjetskog rata koji su posljednji puta viđeni u Hrvatskoj. Sjedinjene Države su predane pronalaženju i identifikaciji svih Amerikanaca koji su poginuli služeći domovini. Stručnjaci Vojske Sjedinjenih Država posjetiti će Hrvatsku u pokušaju pronalaženja posmrtnih ostataka nestalih vojnika.

Pročitajte i ovo Aleksandar Maršavelski, profesor na Pravnom fakultetu Važna konferencija Kako zaštititi žrtve: "Hrvatska zasad nedovoljno identificira žrtve trgovanja ljudima" Ilustracija Razlog nije poznat Zapalio se 18-godišnjak ispred zgrade američkog veleposlanstva: Prebačen je u bolnicu

Vjeruje se da postoje mnogi ljudi na ovom prostoru koji raspolažu informacijama o grobovima nestalih vojnika. Ured vojnog atašea pri Veleposlanstvu Sjedinjenih Država u Zagrebu uputio je javni apel lokalnim vlastima diljem Hrvatske, da ukoliko imaju bilo kakve informacije o nestalim američkim veteranima, iste dojave na broj 01-661-2268 ili e-mail usdaozagreb@state.gov.

"Iako Vlada Sjedinjenih Država ne nagrađuje one koji pruže informaciju koja dovede do pronalaska nestalih vojnika, zahvalnost američkog naroda i obitelji onih koji su dali svoje živote za vrijeme Drugog svjetskog rata je bezgranična", stoji u priopćenju američkog veleposlanstva u Hrvatskoj. Veterani koje traže, navodno su nestali na području više županija.

Jedan od tih veterana je posljednji puta viđen u krapinsko-zagorskom području. Nestali je Amerikanac bio zrakoplovac koji je navodno pokopan u ili u blizini Krapine. Trojica američkih zrakoplovaca nestali su u Istri, nakon što se njihov avion srušio u more u blizini Funtane. Deset je drugih zrakoplovaca poginulo kad se njihov avion srušio u blizini Lanišća. Muškarci su navodno pokopani na gradskom groblju, ali su SAD poslije preuzele samo devet od deset muškaraca.

"Iako Vlada Sjedinjenih Država ne nagrađuje one koji pruže informaciju koja dovede do pronalaska nestalih vojnika, zahvalnost američkog naroda i obitelji onih koji su dali svoje živote za vrijeme Drugog svjetskog rata je bezgranična" Zna se, navode u američkom veleposlanstvu, da se avion jednog zrakoplovca srušio u polju u blizini željezničkog mosta u Varaždinu. Drugi se padobranom spustio u blizini Varaždina, ali je navodno umro i pokopan u Ivancu. 12 američkih veterana nestalo je i na području u Ličko-senjske županije. U jednom slučaju, američki bombarder je nestao duž obale između Rijeke i Zadra, a deset muškaraca se još uvijek vode kao nestali. U drugom slučaju, dva zrakoplovca su nestala nakon što se njihov avion srušio u planinama pokraj Kosinja.

Ministarstvo obrane Sjedinjenih Država traži informacije i o nestalim američkim veteranima Drugog svjetskog rata koji su posljednji puta viđeni u blizini otoka Visa u splitskom području. Jedan američki veteran posljednji je put viđen u blizini Zagreba. Riječ je o pilotu čiji je avion posljednji put viđen na nebu iznad Grada Zagreba.

Jedan američki pilot veteran navodno se srušio avionom u blizini Križevaca. Navodno mu je liječnička pomoć pružena u lokalnoj bolnici, ali je umro i pokopan je u Čazmi ili Žibrinovcu. Njegovo tijelo nije nikada pronađeno, ističu u američkom veleposlanstvu. Američka vojska ima saznanja i se da su se pilota spustila padobranom između gradova Gračac i Knin prije nego što se njihov avion srušio.

U blizini Lonjskog polja srušio se još jedan avion s dvojicom zrakoplovaca. Ostali su se članovi posade spustili padobranima u blizini Lonjskog polja, Kutine i Ivanjaske. Američko veleposlanstvo traži i informacije o njihovoj sudbini. Padobranom se u planinama zapadno od Slatine spustio sljedeći američki pilot veteran kojeg traže Amerikanci. Partizani su pomogli ostalim članovima posade, ali se ništa ne zna o sudbini pilota. I u Međimurju se srušio jedan američki bombarder s posadom, a američko ministarstvo obrane traži informacije o sudbini posade tog bombardera.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene