Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski sabor jutros je zasjedanje počeo odavanjem počasti preminulom Borisu Dvorniku, jednom od najpoznatijih hrvatskih filmskih i kazališnih glumaca, koji je bio i saborski zastupnik u prvom sazivu Sabora.


Zastupnike je na minutu šutnje za njihova bivšeg kolegu i "legendu hrvatskog glumišta" pozvao potpredsjednik Sabora Ivan Jarnjak.

Vezani članci Slika nije dostupna Biste velikana: 'Ispraveljna rupa u sjećanju' Slika nije dostupna Sjećanje na Dvornikove će prerasti u festivalski događaj

Boris Dvornik preminuo je prije tri dana u Splitu od moždanog udara, u 69. godini života.

Sabor je potom raspravio Vladin prijedlog izmjena Zakona o policiji, koje predviđaju da Ravnateljstvom policije ubuduće upravlja glavni ravnatelj, a ne više pomoćnik ministra unutarnjih poslova kao ravnatelj.

Ministar unutarnjih poslova Berislav Rončević kazao je da se Zakon usklađuje sa Zakonom o državnim službenicima, kojim su ukinuta mjesta pomoćnika ministra koje će zamijeniti ravnatelji upravnih organizacija.

Najavio je da će uskoro pred Sabor doći i prijedlog novoga Zakona o policiji.

U kratkoj raspravi predloženim se izmjenama usprotivio Klub SDP-a, u ime kojega je Ranko Ostojić prigovorio da se predlaže izmjena tek jedne riječi, iako Zakon, smatra, treba sadržajno i temeljito promijeniti kako bi rad policije bio učinkovitiji.

Istaknuo je kako treba ojačati položaj ravnatelja policije, koji je na čelu sustava koji broji oko 21.000 ljudi, i to na način da se sustav depolitizira u skladu s europskim standardima.

"Vlada svakoga četvrtka može smijeniti ravnatelja policije", rekao je Ostojić, predloživši da se status ravnatelja policije izjednači sa statusima ravnatelja sigurnosnih službi.

Predložene izmjene u ime Klub HDZ-a podržao je Vladimir Ivković, koji je naglasio da je ravnatelj policije "najbitnija karika u radu policije".