Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

AKTUALNO PRIJEPODNE U SABORU

REŠETANJE OREŠKOVIĆEVE VLADE 'Od reformi niste ni najavili ni odradili ništa, udarate na najniže slojeve društva'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svoja pitanja za aktualno prijepodne u Saboru postavila su 42 zastupnika.

13:25 - 'Ina je,kao što svi znamo, strateška kompanija RH, drugi poslodavac u RH s prihodima od nekoliKo desetaka milijardi kuna. Današne stanje u Ini je katastrofalno. MOL ne zna s kim treba razgovarati u Vladi RH. MOL je inzistirao na arbitražama, MOL je predložio zatvaranje Siska, mi nismo dozvolili, opet imaju plan za zatvaranje Siska i ne investiraju ni u Rijeku. Kad možemo očekivati stav RH o odnosima s MOL-om, kad ćete donijeti okvir za pregovore?', pitao je Ivan Vrdoljak.

Pročitajte i ovo Glasovanje izvan Hrvatske - 4 Kako to? Kakva sramota: Nisu glasali ni sami za sebe Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura"

'Hrvatska će preuzeti sve da štiti naše interese. Svi znamo da arbirtažni proces u tijeku , trebalo bi završiti u jesen i onda ćemo vidjeti kakvi su rezultati. Kad ćemo imenovati novi nacionalni odbor, on će biti odgovoran za novu upravu. Znate da je ovo vrlo komplicirana situacija', rekao je premijer Orešković.

12:45 - Predrag Matić postavio je pitanje Tomi Medvedu. 'Obećali ste napraviti novi zakon i vratiti braniteljima čast i dostojanstvo. Dok sam bio ministar prosvjednici su mi donijeli prijedlog čija samo jedna stranica košta nekoliko milijardi kuna. Nadam se da će, imajući razumijevanja da ovo više nije 'projugoslavenska, nenarodna, pročetnička vlast nego narodna vlast, i smanjiti svoje prohtjeve', komentirao je Predrag Matić.

Ministar Tomo Medved poručio je kako su uspostavili kvalitetan dijalog s hrvatskim braniteljima te da sada rade na izradi jedinstvenog zakona.

12:30 - Bivši ministar rada, SDP-ov Mirando Mrsić pitao je potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka hoće li vlada smanjivati plaće zaposlenima u javnoj i državnoj upravi.

'Što se tiče sindikata, nisam bio na tom sastanku. Ali mogu odgovoriti, jedina formula je - razgovarati, razgovarati, razgovarati. Mi si ne možemo dopusttiti luskuz nekomunikacije. Nema ni riječi povećanju radnih sati, što se tiče plaća, mislim da smo pričali o eventualnom povećanju, ali bit ćemo puno pametniji u drugom dijelu godine', rekao je Karamarko na što mu je Mrsić komentirao kako ne vjeruje da je dao iskren odgovor. 'Ova vlada nema ni viziju ni strategiju ni ljude', rekao je Mrsić.

12:20 - Nada Turina Đurić upozorila je na jedno imenovanje u Hrvatskim vodama. Radi se o Fani Bojanić koja je bez natječaja imenovana na poziciju zamjenica direktora Hrvatskih voda. 'Radi se o osobi koja je u jednom izvješću svjetske banke prozvana zbog uplitanja u natječaj za izbor izvođača i da je po njenom nalogu zaposlen skuplji izvođač čime je RH bila oštećena te zbog čega je morala vratiti novac Svjetskoj Banci. Ona je rekla da je dobila podršku Mosa za ovo imenovanje', ustvrdila je Turina Đurić.

Potpredsjednik vlade Božo Petrov odgovorio joj je kako je sa slučajem upoznat, ali da ne želi govoriti o spomenutoj gospođi dok se ne pojave dokazi, do sad, kaže postoje insinuacije. Ipak, kaže kako će se napraviti dublji uvid u slučaj te za to traži pomoć. Ako se pokažu insinuacije istinitima, trebat će im, kaže, minute za rješenje slučaja.

12:10 - HDZ-ov Branko Bačić pitao je ministra Butkovića vezano za Pelješki most. 'Je li za Pelješki most od strane bivše vlade ishođena građevinska dozvola i je li bivša vlada aplicirala prema europskim fondovima zahtjev za sredstva iz EU fondova? Kada bi mogla započeti doista gradnja Pelješkog nosta?

'Pelješki most je podijeljen u 3 faze - izgradnja mosta, izgradnja pristupnih cesta i treća zaobilaznica Stona. Napravljeni su svi preduvjeti da se može prijaviti Komisji, uvršten je u strateške dokumente U tijeku je izrada prijavnog obrasca koji će sadržavati sve financijske aspekte samog projekta. Ta aplikacija će u svibnju doći u resorno ministartsvo i izvršit će se detaljni pregled, a nakon toga ide u ministartsvo EU fondova i u lipnju će ići prijava prema Bruxellesu. Paralelno s time će Vlada RH u lipnju donijeti odluku o gradnji prve faze mosta neovisno o tome jesmo li dobili zeleno svjetlo, u što ne sumnjamo, što znači da ćemo krajem lipnja raspisati natječaj za izgradnju. Ako bude sve u redu, do kraja 2016. će trajati taj postupak, što znači da će gradnja u najboljim uvjetima početi krajem 2016. - početkom 2017. To je projekt svih projekata i drago mi je da postoj i konsenzus svih stranaka', odgovorio je ministar prometa Oleg Butković.

11:40 - Željko Jovanović također je postavio pitanje Tomislavu Karamarku.
Vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a, Siniša Kovačić - kojem je jedina zadaća biti raspisati natječaj za novog ravnatelja HRT-a prihvatio se čistke. 'Smijenjeni su urednici, pometeni novinari, voditelji koji se ne uklapaju u ideološku sliku. Ukida se satirična emisija, satira se proglašava govorom mržnje. Tragikomično je da je smijenjena i urednica sportskogprograma. 'Dovode se uzdanice HDZ-a koje imaju jedan zadatak - javnu televiziju pretvoriti u stranački bilten HDZ-a. Jasno je da to ima vaš blagoslov. Znate li u kojoj godini mi danas živimo i imate li za to suglasnost premijera Oreškovića?

Potpredsjednik Karmarko nastavio je s odgovorima kao što ih je i do sad davao.

'Sjećate li se da ste prije 4 odine u nekoliko dana smijenili 40 urednika na televiziji? Ovaj govor možemo prebaciti i na vrijeme prije 4 godine. Ja kao pretplatnik i gledatelj želim da televizija bude javni servis, da bude objektivna, da ne bude stranačka. Mi se ne petljamo u uređivanje programa', rekao je Karamarko.

Zastupnik Jovanović, jasno, nije bio zadovoljan odgovorom.

'Kad dodamo i pritisak na Vijeće za elektronske medije, posebno na gospođu Mirjanu Rakić, kad dodamo vašu podršku osuđenom dileru kokaina koji kokainom plaća razne usluge, kad dodamo pritisak na novinare koji pitaju neugodna pitanja, redatelje koji rade predstave koje vam se ne sviđaju...', komentirao je Jovanović.

11:10 - Zastupnika Vedrana Babić zanimao je sporazum o reformskoj vladi prema kojem je Vlada sama sebi dala 60 dana za reformski plan. 'Osim što je taj rok davno prošao, od reformi niste ni najavili ni odradili ništa, udarate na najniže slojeve društva. Kad ćemo vidjeti taj reformnski plan koji ste najavili?', pita se Babić.

Božo Petrov Babiću je rekao mu je drago što je baš SDP postavio ovo pitanje jer je su na reformskom popisu kojeg su donijeli s HDZ-om iste stvari o kojima su pregovarali s SDp-om tijekom dugotrajnih pregovora.

11:00 - Zastupnicu Petrijevčanin Vuksanović zanimalo je za kojeg stranog investitora premijer traži 10.000 hektara zemlje u Slavoniji? Premijer Orešković rekao je kako to ne znači da će investitor kupiti zemlju već da želi uložiti, no nije rekao o kome se radi.

'Nisam zadovoljna odgovorom. Ponašate se kao agiter stranih kompanija, a trebali bi raditi u interesu hrvatskog društva. Morate biti svjesni da smo imali tako bolna iskustva s privatizacijom i nestransparentnošću. Nadala sam se da vi nećete nastaviti s time', rekla je Petrijevčanin Vuksanović.

10:50 - 'Sprema se službena komemoracija u Jasenovcu, ali na nju neće doći predstavnici žrtava jer ne žele biti tamo s vama i Hasanbegovićem jer su vas prozreli i prezreli. Predsjednica se trudi zadnjih par dana osuditi fašizam, ali na stadionu u Osijeku ne čuje ustaške poklike. Ne čuje ih ni premijer. Vi se o svemu ovome niste oglasili nijednom jedinom riječju. Pa vas pitam, predsjedniče ove tragikomične vlade, do kad mislite tolerirati ovaj povratak ustaštvu?', pitao je Stazić potpredsjednika Vlade Karamarka.

'Naravno da ne želim početi odgovor s pričom o tragikomičnoj oprbi, ali kad su u pitanju totalitarizmi, osudili smo i nacizam i fašizam, ali i komunizam. Svaki put kad netko osudi komunističke zločine vi kažete da smo protiv antifašizma - to nije istina. Ne vidite oko nas boljševizam, žal za Jugoslavijom', rekao je Karamarko.

Zaiskrilo je potom na relaciji sadašnjeg predsjednika Sabora Željka Reinera i bivšeg potpredsjednika Nenada Stazića. Reiner je Stazića upozorio da u Saboru ne može koristiti izraze poput 'tragikomične vlade' na što mu je Stazić odgovorio da mu sukladno poslovniku ne može na temelju toga prigovarati on kao predsjednik Sabora. Malo su se posvađali nakon čega je reiner Staziću izrekao opomenu na što je oporba glasno zapljeskala. 'Vidim da vam se moj poziv na antifašizam nije svidio u toj mjeri da mi morate izricati opomenu', rekao je

10:40 - 'Na nedavni fizički napad na Antu Tomića vaš ministar Hasanbegović je rekao da taj slučaj podsjeća na odgovornost za javno izgovorenu riječ iliti narodski rečeno - dobio je što je tražio. U sličnom stilu i predsjednica se obratila pripadnicima srpske manjine. Jeste li svjesni koliko je opasno kad se s najviše državne razine šalju takve prouke protiv svih slobodoumnih ljudi kojima je dužnost da kritiziraju i provociraju državnu vlast. Jeste li svjesni da u društvu u kojem se antifašizam proglašava floskulom, šake postaju stvarnost?

'U vašem pitanju je toliko nesitina. Sjedimi ovdje s različim mišljenima o svemu. Svjestan sam da mporamo i dalje štiti demorkaciju i štitit ćemo je. Izrekli ste dosta neistina i tu bih završio', rekao je Karamarko.

'Koju neistinu sam ja izrekla? Samo tražim da se o antifažizmu ne muca. Pozdravljam vas sve uz pozdrav - Smrt fašizmu sloboda narodu', odgovorila mu je Antičević Marinović.

10:35 - Marija Budimir postavila je pitanje o razvoju i ulaganjima u Slavoniju.

'Prilikom posjete Slavoniji čuli ste kakvi su sve problemi. Kako vlada može pomoći? Hoće li pomoći? Koliko je ostvariva inicijativa o osnivanju vladinog savjeta za razvoj Slavonije?' pitala je Budimir.

'Inicijativa župana Galića je odlična i imat će našu podršku. Od ove vlade možete i već danas čuti nekakve pozitivne rezultate. Situacija je teška, ali potencijala ima', rekao je Orešković i počeo govoriti o start up centrima i fondu od 500 milijuna eura koji bi trebao pomoći.

10:20 - Damir Tomić postavio je pitanje prvom potpredsjedniku Karamarku. 'Poznato je da vam istina baš i nije najdraže oružje. Podjetio bih vas da je samo jedna od mjera bila zakon o konverziji kredita u francima. Pitam vas kako će vlada regorari na tužbe stranih banaka i hoćete li zaštiti strane banke ili hrvatske državljane', pitao je Tomić.

Očekivano, nastavilo se međusobnim optužbama.

'Draga gospodo vi ste to tako riješili da ste sve građane opteretili s milijardu eura duga. Oni će to otplaćivati i neće to banke plaćati. Razgovaramo s ljudima i sigurno ćemo naći rješenje. Vi biste trebali dati odgovor na ovo pitanje', poručio je Karamarko.

'Rado ću vas podsjetiti da je i vaša stranka glasovala za ovaj zakon. Tako da ova vaša primjedba ne stoji. Sve mjere koje se donose za spas određenih skupina pogađa nas sve pa tako i ova vaša mjera od 1000 eura za svako dijete', komentirao je Tomić.

10:15 - I Branimir Glavaš imao je pitanje vezano za poljoprivredu.

'Sektoru mlijeka prijeti mu totalni kolaps. OPG-ovi propadaju iz dana u dan. Skoro sve članice EU imaju rast u proizvodnji mlijeka osim Hrvatske. Uz pomoć Vlada one su zadržale stopu samodostatnosti, povećale su izvoz na druga tržišta. Kakve ste mjere osmilsili za spas mljekarske industrije?', pita Glavaš.

Odgovorio mu je premijer Orešković.

'Bio sam u Slavoniji i upoznao se sa situacijom. Iz EU ćemo povući sredstva, već ovaj kvartal. Ovaj prvi kvartal smo povukli 100 posto više nego prošle godine. Siguran sam da ćemo pomoći, ne samo kroz EU fondove. Svima je jasno da ne možemo konkurirati ako se nećemo proširiti', rekao je premijer.

'Nisam zadovoljan odgovorom. Pokazali ste da ne znate ništa o ovome. Tražim konkretan odgovor, kako se smijelo dopustiti da tako padaju cijene litre mlijeka u trgovačkim centrima?', pita Glavaš.

10:10 - Zastupnik Davor Vlaović pitanje je postavio ministru poljoprivrede Davoru Romiću. Zanima ga koje će mjere poduzeti resorno ministartsvo ne bi li se hrvatsku poljoprivredu dovelu u bolji položaj u odnosu na konkurenciju, prvenstveno OPG-ove.

Ministar Romić naglasio je kako su najsosjetljivija svinjogojstvo i mliječni sektor te je najavio korištenje sredstava zajedničkog programa ruralnog razvoja, zemljišnu reformu te jače marketinške aktivnosti u korist jačanja konkurencije.

10:05 - Domagoj Hajduković postavio je pitanje prvom potpredsjedniku RH Tomislavu Karamarku.
'Nazivate se refromskom vladom, a od reformi ništa , samo dolina suza. Imali ste predizborno obećanje od 1000 eura za svako novorođeno dijete. Proračun je donesen, a mjere nema. Mjera koja je trebala popraviti demografske probleme, postala je predmet sprdnje. Odgovorite nam nedvosmisleno - radi li se o obmani ili niste u stanju osmisliti model kojim bi isplaćivali ove naknade?, pitao je Hajduković

'Vlada je tu dva mjeseca, vi ste imali četiri godine pa niste ništa napravili. Obećali smo 100 eura, to je istina, osigurali smo 100 milijuna kuna sredstava. Vlada je socijalno osjetljiva, i krenut će to od 1. rujna', odgovorio je Karamarko.

'Ukoliko želite provesti tu mjeru i želite jedno ustavno rješenje, predlažem da pogledate zakonski prijedlog o roditeljskim naknadama koji je SDP poslao u proceduru prije dva mjeseca kad već niste samo sposobni osmisliti model isplate', rekao je Hajduković

09:50 - Drugi pitanje postavio je Veljko Kajzati premijeru Oreškoviću, a bilo je vezano za učeničke i studentske stipendije, konkretno z akategoriju stipendija mladih pripadnika romske manjine. Kaže kako dotični natječaj ove godine još nije raspisan te kako iz ministartva ne dolaze nikakvi odgovori. 'Zašto do danas nije došlo do raspisa ovogodišnjeg natječaja dodjele stipendija za studente romske manjine?', pitao je Kajtazi koji naglašava kako zbog toga studenti odustaju od visokog obrazovanja.

'Imali smo priliku nekoliko puta s enaći u Vladi i znam da je to vama jedan ključni cilj. S ministrom Šustarom smo razgovarali što nudimo i kako to možemo povećati. O ovom specifičnom pitanju smo često razgovarali, sredstva u proračunu imamo, prošle godine je ravnatelj zaklade koji je bio zadužen za dodjelu tih stipendija je otišao i bivša vlada nije popunila tu poziciju pa se ništa nije događalo. Situacija je sada kakva jest. Od ove Vlade možete očekivati da ćemo što prije pokrenuti proceduru', odgovorio je Orešković.

Kajtazi nije zadovoljan odgovorom jer nije dobio informaciju kad će stipendije stići studentima.

09:30 - Prvo pitanje postavio je zastupnik Šandor Juhas, zastupnik mađarske manjine, a koji je vezan za problem koji se povlači već 30 godina - prodaja zemlje. 'U Baranjii više nema slobodne zemlje, sve se obrađuje i sva je dana u dugogodišnji zakup. Najviše zemlje dano je Belju ili Agrokoru, na osnovu prioritetnih zakupa jer je bilo obećano da će se zadržati radna mjesta i da će se nastaviti proizvodnja. Problem predstavlja cijena čime jedinice lokalne samouprave gube novac. Je li reformska vlada planira dovesti reformu cijena davanja u zakup državne zemlje', pita Juhas.

Ministra poljoprivrede Davor Romić istaknuo je kako je kronološki tekao proces vezan za ovu problematiku i najavio kako će vlada poraditi na ovome.

Zastupnik Juhas nije zadovoljan odgovorom jer nije rečeno kako će se nadoknaditi gubici baranjskim općinama. 'Ljudi tamo imaju sve manje koristi, dolazi do enormne depopulacije', rekao je zastupnik Juhas.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Premijer Tihomir Orešković i članovi njegove vlade u srijedu će, po prvi puta, u saborskom aktualnom prijepodnevu, odgovarati na upite zastupnika, budući da Hrvatski sabor počinje novu sjednicu koja bi trebala potrajati do sredine srpnja.

Svoja pitanja najavila su 42 zastupnika, prvi će ih postaviti Šandor Juhas i Veljko Kajtazi, zastupnici manjina, posljednji pravaš Ivan Kirin i HDZ-ov Josip Križanić.

Na dnevnom redu zasjedanja, koje će potrajati do sredine srpnja, za sada je 40-ak točaka. Uz razna izvješća, pred zastupnicima je niz zakona, kako onih koje je predložila Vlada, tako i zakona iz zastupničkih klubova, posebice oporbenih.

Vlada je, tako, Saboru predložila izmjene Općeg poreznog i zakona o porezu na dobit, izmjene Zakona o faktoringu.

Pred Saborom su i izvješća o radu za prošlu godinu koje su poslale pučka, te pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, ravnopravnost spolova, prava djece.

Oporbeni klubovi u proceduru šalju dvije interpelacije, SDP o švicarskom franku, a Reformisti Radimira Čačića o reguliranju rada na određeno vrijeme. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene