Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavljena rasprava

Sabor o Nacionalnoj strategiji suzbijanja droga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor jutros je zasjedanje nastavio objedinjenom raspravom o Izvješću o provedbi Nacionalne strategije i Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe droga za 2011. godinu, te o prijedlogu Nacionalne strategije suzbijanja zlouporabe droga od 2012. do 2017. godine.

Zamjenik ministrice socijalne politike i mladih Darko Ledinski je kao posebne ciljeve nove strategije naveo sprječavanje i smanjenje zlouporabe droga i sredstava ovisnosti, posebno među djecom i mladima. Naglasci su Nacionalne strategije i Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe droga i na smanjenju razmjera problema zlouporabe droga i ovisnosti u društvu, kao i zdravstvenih i socijalnih rizika nastalih zlouporabom droga.

Nužno je, naglasio je Ledinski, i smanjiti dostupnost droga na svim razinama i sve oblike kriminala vezanih uz droge, te unaprijediti, izgraditi i umrežiti sustav suzbijanja droga i borbe protiv ovisnosti na nacionalnoj i lokalnoj razini. Nacionalna strategija u tom smislu sadrži strateške ciljeve, prioritete i mjere kojima će se djelotvorno osigurati odgovornost za provedbu sveukupne nacionalne politike borbe protiv droga.

Vizija postavljena u strategiji je smanjiti ponudu i potražnju za drogom u društvu te putem integriranog i uravnoteženog pristupa problematici droga pružiti odgovarajuću zaštitu života i zdravlja djece, mladih, obitelji i pojedinaca. S tim u vezi, dodao je Ledinski, nakana je zadržati stanje raširenosti zlouporabe droga u okvirima društveno prihvatljivog rizika, kako se ne bi narušile temeljne vrijednosti društva i ugrozila sigurnost stanovništva.

Pročitajte i ovo Iza kulisa - 6 Iza kulisa Konstituiran je Hrvatski Sabor: Evo kako su se za tu prigodu pripremili saborski zastupnici Hrvoje Krešić, novinar Nove TV Analiza Hrvoja Krešića HDZ i DP potpisali sporazum: "Ta koalicija djeluje poprilično krhko, a zanimljiv je i trenutak potpisivanja"

>> Prepucavanje o aferi s tajnim službama preselilo se u Sabor

Misija nacionalne politike suzbijanja droga je putem zdravstvenog, socijalnog, odgojno-obrazovnog i represivnog sustava te organizacija civilnog društva i javnih medija provoditi različite programe i pristupe usmjerene sprječavanju zlouporabe droga među djecom i mladima, te smanjenju zdravstvenih i socijalnih rizika vezanih uz droge. Ledinski je naglasio i potrebu provođenja učinkovite politike smanjenja dostupnosti droga i organiziranog kriminaliteta droga na svim razinama.

U izvješću za prošlu godinu stoji kako je lani je u Hrvatskoj od ovisnosti o opojnim drogama liječeno 7.665 osoba, od kojih je 15 posto na liječenju bilo prvi put. Ukupan broj liječenih ovisnika povećan je za 1,5 posto, a udio novih osoba u sustavu liječenja ovisnika nastavio se smanjivati.

Po MUP-ovoj statistici, lani je za zlouporabu opojnih droga kazneno prijavljeno 5.715, a prekršajno 2.295 osoba. U prijedlogu Strategije konstatira se, pak, da u Hrvatskoj neprekidno raste broj ovisnika o drogama.

Po stopi liječenih ovisnika već nekoliko godina prednjače Istarska i Zadarska županija te Grad Zagreb. Iznad hrvatskog prosjeka od 250 liječenih na 100 tisuća stanovnika su i Dubrovačko-neretvanska, Šibensko-kninska, Primorsko-goranska, Splitsko-dalmatinska te Varaždinska županija, navodi se u prijedlogu. O izvješću i prijedlogu nove strategije raspravljaju saborski klubovi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene