Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski Sabor nastavio je sjednicu.


12:30 Božo Petrov je kazao kako će se iduća sjednica Sabora održati u utorak te kako idućeg petka neće biti zasjedanja Sabora kako bi zastupnici na Dan sjećanja mogli otići u Vukovar. Sjednica u utorak počet će raspravom o paketu poreznih zakona.

Vezani članci Gordan Jandroković Jandroković najavio veliku promjenu u radu Sabora Svjetski dan hipertenzije - 1 Saborski zastupnici provjerili zdravlje: Mjeriili šećer i otkrili što im diže tlak

12:00 Nakon dugotrajne rasprave zastupnici su započeli s glasovanjem o imenovanjima i razrješenjima u saborske odbore i izaslanstva te izvješćima i prijedlozima saborskih odbora. Natpolovičnom većinom zastupnici su podržali izmjene Zakona o sustavu državne uprave te izmjene Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave kojim se Središnji ured za upravljanje državnom imovinom preoblikuje u Ministarstvo državne imovine. Na čelo tog ministarstva trebao biti doći sadašnji ministar bez portfelja Goran Marić.

9:54 Započela je rasprava o prijedlogu odluke o imenovanju Blage Markote za vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a, nakon što mu je saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije dao u četvrtak jednoglasnu potporu. 

9:50 ''Ja ne mogu pustiti umirovljenike pod stanjem stresa i u strahu da će svi oni s mirovinom većom od 3800 kuna plaćati porez od 24 posto. Koristim priliku da im kažem da će plaćati 12 posto i da ih umirim što se tiče toga. No, njihova očekivanja će opet biti iznevjerena jer ovaj Zakon nije socijalno osjetljiv kad debeloj guski maže vrat. Oni s najvećom mirovinom i plaćom će dobiti najviše. Ovo je promašena reforma'', kazao je Hrelja i naglasio kako će oni s najvećim mirovinama, preko 6000 kuna bruto i kojih je u Hrvatskoj oko 15.000, poreznom reformom dobiti 1000 kuna više.

Podsjetio je i da je Kukuriku koalicija s povećanjem neoporezivog iznosa mirovine s 3400 na 3800 kuna otpustila u korist umirovljenika 10,5 milijuna kuna godišnje, a da se ovom poreznom reformom otpušta 1,3 milijuna kuna mjesečno u korist 15.000 umirovljenika s najvećim mirovinama. Dodao je i da se tim promjenama neće privući ni iseljenici da u starosti dođu živjeti u Hrvatsku, potkrijepivši to primjerima o neoporezivim iznosima mirovine u Sloveniji od 1050 eura, Italiji 900 eura, a Njemačkoj 950 eura.

Boži Petrovu, koji je napustio sabornicu i predsjedavanje prepustio potpredsjedniku Željku Reineru, na stolu je ostavio tabelu s izračunima po grupacijama. ''Žao mi je što ga sad nema'', kazao je Hrelja.   

9:38 Silvano Hrelja iz Hrvatske stranke umirovljenika odmah na početku sjednice zatražio je 10-minutnu stanku zbog loše komunikacije prema umirovljenicima, potaknut mnogobrojnim upitima zabrinutih umirovljenika, kako bi se osvrnuo na predloženu poreznu reformu. Predsjednik Sabora stanku je odobrio.

9:30 Predsjednik Sabora Božo Petrov pročitao je dnevni red i dopune dnevnog reda te utvrdio da u Saboru ima dovoljan broj zastupnika za odlučivanje, tj. da je postignut kvorum.

Dnevni red je dopunjen s 19 novih točaka, među kojima je i zakonski paket porezne reforme. Osim paketom poreznih zakona, dnevni red je dopunjen Protokolom o pristupanju Crne Gore Sjeveroatlantskom savezu po hitnom postupku. Vlada je sa sjednice u četvrtak u saborsku proceduru poslala 15 zakona u kojima su sadržane izmjene za cjelovitu poreznu reformu, koja bi na snagu trebala stupiti s prvim danom 2017. godine.

Sabor je jučer raspravljao o izvješću Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa za 2015. godinu. Iako je rasprava krenula vrlo konstruktivno, na kraju se ponovno pretvorila u cirkus.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju