Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O BANKARSKIM NAKNADAMA

Maras: Kao suvlasnik HPB-a ispričavam se hrvatskim građanima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sabor je u prvom čitanju razmatrao prijedlog Zakona o usporedivosti naknada, prebacivanju računa za plaćanje i pristupu osnovnom računu kojeg su u konačnici podržala 124 zastupnika, a samo je jedan bio suzdržan.

Hrvatski sabor u petak je raspravljao o zakonskom prijedlogu koji bi trebao omogućiti transparentnost i usporedivost naknada koje se naplaćuju potrošaču vezano uz njegov račun za plaćanje, jednostavnije prebacivanje računa iz jedne banke u drugu te jednostavnije otvaranje i korištenje osnovnog računa za plaćanje.

Pročitajte i ovo Simulirana sjednica u Saboru za učenike simulirana sjednica Jandroković otvorio sjednicu Sabora: "Politika nije šou i zabava" Nino Raspudić i Marija Selak Raspudić lom u stranci Udarac Raspudićima! Napuštanjem Mosta ostaju bez novca iz proračuna, samo je jedan način da ga dobiju

Donošenjem Zakona o usporedivosti naknada, prebacivanju računa za plaćanje i pristupu osnovnom računu, a radi usklađivanja nacionalnog zakonodavstva s EU direktivom, potrošač će moći jednostavnije otvoriti i koristiti osnovni račun, prebaciti račun za plaćanje iz jedne banke u drugu banku, usporediti obuhvat usluga i visine naknada te imati bolji uvid u već naplaćene naknade što će mu olakšati uspoređivanje ponuda različitih pružatelja platnih usluga, navodi se u obrazloženju zakonskog prijedloga.

Prema podacima iz Ministarstva financija krajem 2015. godine, kod kreditnih institucija bilo je otvoreno 7,2 milijuna transakcijskih računa potrošača, a ukupan je broj potrošača koji je imao otvoren barem jedan račun iznosio 3,6 milijuna kuna, što u prosjeku iznosi dva računa po potrošaču.

Tijek sjednice pratite u nastavku:

12:10 Rasprava je završena započelo je glasovanje o prethodno raspravljenim zakonskim prijedlozima. 

11:20 Kako je nekoliko zastupnika tijekom rasprave kritiziralo Hrvatsku poštansku banku, koja je dijelu svojih klijenata ukinula račune, ostavivši brojne umirovljenike bez mogućnosti da dignu mirovinu, Gordan Maras (SDP) odlučio je braniti vodstvo HPB-a. 

"Očito je netko u HPB-u shvatio da su napravili grešku. To sam čuo i u izvješću HPB-a, bilo bi korektno da zastupnici tako ovdje nastupe. Treba odoljeti populističkom zovu pogotovo kad se tu radi o hrvatskoj banci koja ima određenu vrijednost i za koju nam je stalo da bude što bolja, a ne što lošija. Jer kad nastupamo kontra jedine hrvatske banke pomažemo stranim bankama, ne znam jesmo li toga svjesni? Još se jednom, kao suvlasnik banke jer mi ovdje predstavljamo Hrvatsku, ispričavam hrvatskim građanima", rekao je Maras.

Dodao je da će SDP podržati predloženi zakon.

11:15 Ovim će zakonom sve kreditne insititucije, s imovinom većom od 15 milijardi kuna, građanima morati omogućiti otvaranje osnovnog računa, pojasnila je Dragica Rošćić (HDZ), dodajući da se do 10 transakcija mjesečno korisnicima neće naplaćivati. "Za banke koje se ne budu toga pridržavale predviđene su kazne od 50 tisuća do pola milijuna kuna", pojasnila je Roščić, dodajući da će novim zakonom građani moći jednostavno usporediti naknade banaka, kao što će se urediti pravila kako iz jedne banke prebaciti račun u drugu. 

10:55 Banke u Hrvatskoj građanima naplaćuju između 250 i 400 naknada. Od tih naknada i provizija banke godišnje uzmu 4,6 milijardi kuna", rekao je Branimir Bunjac (Živi zid), dodajući da je te podatke uzeo iz izvješća HNB-a za 2015. godinu. 

Založio se da se građanima omogući primanje plaća i mirovina "na ruke", mimo tekućih računa. "Pošteno bi bilo da uz ovaj zakon, koji sam po sebi nije loš jer ćemo moći konačno saznati koje su to naknade, da se dopusti hrvatskim građanima i umirovljenicima, da dobivaju plaće na ruke. Da građanin ima mogućnost izbora da zaobiđe banke. Probao sam kao zastupnik dobiti plaću na ruke, nisam mogao", rekao je Bunjac. 

10:40 Goran Aleksić (SNAGA) pozdravio je donošenje ovog zakona, rekavši da je on bio potreban i prije deset, petnaest godina. Upozorio je, međutim, na neke druge naknade koje ovaj zakonski prijedlog ne obuhvaća, a on smatra da bi ih trebalo ukinuti.

"Banke, po meni, nezakonito naplaćuju dvije vrste naknada, za obradu kredita i izlazne naknade za prijevremenu otplatu kredita. Trebalo bi razmisliti i što prije te dvije naknade zabraniti. Njemačka je zabranila te naknade putem Vrhovnog suda i banke su dužnicima morale vratiti sve ulazne naknade", rekao je Aleksić.

10:30 Započela je rasprava o Prijedlogu zakona o usporedivosti naknada, prebacivanju računa za plaćanje i pristupu osnovnom računu, kojeg je obrazložio Željko Tufekčić, državni tajnik u Ministarstvu financija. Između ostalog, zakonski prijedlog predviđa da se na internetskim stranicama Hrvatske narodne banke objavi usporedba naknada koje građanima naplaćuju banke.

"Potrošačima će se tako omogućiti dobivanje jasnih i točnih informacija o naknadama koje naplaćuju kreditne institucije u Hrvatskoj, čime bi se trebalo povećati i njihovo tržišno natjecanje", pojasnio je Tufekčić, dodajući da će ovaj zakon značajno unaprijediti transparentnost i u svakom smislu poboljšati položaj potrošača u odnosu na kreditne institucije. 

10:20 Nada Turina Đurić (HNS) poručila je zastupnicima Mosta da su im puna usta bila transparentnosti, ali posljednji događaji govore da HDZ i Most ne drži do svojih izbornih obećanja. "Apeliramo da se prestanete svađati oko kadrova, da radite temeljem zakona i struke i da, ako je ikako moguće, zaobiđete braću, sestre i kumove pri imenovanju u državnim tvrtkama. Jesmo mala zemlja i nema nas puno, vjerojatno je svaki deseti čovjek nekome od nas u Saboru prijatelj ili poznanik, ali vjerujem da je moguće u svemu tome preskočiti braću, sestre i kumove", poručila je Turina Đurić.

10:07 Domagoj Hajduković (SDP) kazao je kako ih je na stanku navelo kadroviranje u obitelji Marić.

"Prilikom imenovanja gospodina Marića prekršen je zakon. Prema zakonu o sprječavanju sukoba interesa članove upravnih odbora državnih tvrtki skupštini predlaže Vlada RH. Marić ili ne govori istinu ili nadležni sustav Ministarstva prometa ne poštuje zakon. Vjerujete li u tužnu životnu priču da ne komunicira s bratom. Mi ne vjerujemo. Marić je morao znati da će njegov brat postati ministar", kazao je Hajduković.

10:02 Ivica Mišić (Promijenimo Hrvatsku) rekao je kako u nekim zanimanjima nedostaje kvalificirane radne snage.

"Poslodavci su tražili tri puta veći uvoz radnika od dopuštene kvote. Uz odljev radne snage, hrvatsko gospodarstvo ne može rasti. Mjere Vlade nisu dovoljne da bi se to promijenilo. Hrvatska ne smije gurati Vladu u pijesak. Hitno moramo zaustaviti odljev stručnjaka", kazao je Mišić.

9:57 Mladen Madjer (HSS) kazao je kako su poreznu reformu osjetili samo bogati kojima ona nije ni trebala.

"Što nas tek čeka kada 2018. krene naplata poreza na nekretnine. Seljak će plaćati porez na koš kukuruza. Zar ćemo tako uništiti naše ionako jadne seljake. Ljudi u ruralnim sredinama na liječnički pregled moraju putovati 50 kilometara, a nemaju ni za autobusnu kartu", rekao je Madjer i upozorio na problem iseljavanja.

9:51 Nikola Grmoja (Most) kazao je kako su se iz HT-a dok je na njegovom čelu bio Ivica Mudrinić, izvlačili novci nepostojećim uslugama.

9:46 "Imamo veliku šansu da napokon riješimo manipuliranje kamatnim stopama. Jučer nas je u HNB-u primio guverner Vujčić. Razgovarali smo o zakonu kojeg sam predložio, a kojim bi se riješio problem fiksnih kamatnih marži. Konačno je zasvijetlila sijalica u HNB-u koji dosad kao da nisu razumjeli o čemu pričamo. Oni su zatražili da im dostavim prijedlog zakona na temelju kojega će donijeti izračun i ustvrditi što bi on značio za dužnike i banke. Nadam se da ćemo konačno riješiti problem preplaćenih marži. Nakon četiri godine, uspio sam doći do toga da će HNB izraditi kalkulaciju prijedloga toga zakona", kazao je Goran Aleksić (SNAGA).

9:33 HDZ-ov Branko Bačić također je tražio stanku zbog imenovanja članova uprave u tvrtkama u državnom vlasništvu

9:33 Nada Turina Đurić (HNS) tražila je stanku zbog novih imenovanja od strane vlade u državnim tvrtkama

9:33 Ivica Mišić (Promijenimo Hrvatsku) zatražio je stanku zbog pada zaposlenosti u gospodarstvu

9:33 HSS je tražio stanku zbog  "teškog života u ruralnim sredinama i prevarama oko rudne rente"

9:32  Klub zastupnika SDP-a zatražio je stanku zbog "kršenja zakona prilikom imenovanja članova uprava u trgovačklim društvima u vlasništvu RH"

9:30 U ime kluba zastupnika Mosta Nikola Grmoja zatražio je stanku kako bi upozorio na korupciju u  telekomunikacijama

9:30 Goran Aleksić (SNAGA) tražio je stanku kako bi priopćio važne vijesti sa sastanka održanog u HNB-u

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene