Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Anvar Azimov

Hoće li doći do velikog rata? Ruski veleposlanik u RH za Dnevnik Nove TV odgovara na pitanje koje zanima cijeli svijet

Anvar Azimov (Foto: Nova TV)
Anvar Azimov (Foto: Nova TV) Nova TV
Aktualno Galerija Anvar Azimov (Foto: Nova TV) Anvar Azimov (Foto: Nova TV) Foto: Nova TV Anvar Azimov (Foto: Nova TV) Anvar Azimov (Foto: Nova TV) Foto: Nova TV +0 Anvar Azimov u razgovoru za Dnevnik Nove TV(Foto: Nova TV) Galerija 1/3 >>
Veleposlanik Rusije u Hrvatskoj, Anvar Azimov, u razgovoru za Dnevnik Nove TV poručio je kako je napad SAD-a, VB i Francuske u Siriji "barbarski čin" te će Rusija odgovoriti ako netko od Rusa bude ozlijeđen. Također je dodao da će Rusija nastaviti podupirati Bašara al Asada te da nema straha od velikog rata između Rusije i Zapada.

Napad na Siriju za Dnevnik Nove TV komentirao je veleposlanik Rusije u Hrvatskoj, Anvar Azimov.

Pročitajte i ovo Ilustracija Većinom civili Užas na Bliskom istoku: Izrael napao Siriju, najmanje 38 poginulih Slika nije dostupna Tijekom svjetskog prvenstva Veleposlanik Azimov želi organizirati sastanak Putina i Grabar-Kitarović

"Mi taj barbarski čin Sjedinjenih Američkih Država i njihovih satelita ne smatramo vojnom akcijom. To je jasan čin agresije na suverenu zemlju", rekao je Azimov te dodao: "Sjedinjene Države i njihovi sateliti pokušavaju potkopati međunarodno pravo. Ponašaju se kao žandari, kao gangsteri. To nije civilizirano."

Azimov smatra kako je napad povezan s istragom o pozadini napada kemijskim oružjem.

"Mislim kako je glavni razlog napada sprečavanje posjeta stručnjaka iz organizacije za zabranu kemijskog oružja iz Haaga. Oni su već u Siriji. I danas su trebali ići u istočnu Gutu", rekao je.

"Nema nikakvih dokaza, za sada, da su sirijske vlasti, da je sirijska vlada koristila kemijsko oružje", zaključio je.

Rusija će odgovoriti bude li itko od Rusa ozlijeđen

Također je rekao da će ruske snage nastaviti pomagati sirijskoj vojsci.

"Rusija će, u vojnom smislu, pomagati sirijskim snagama tako da će poduzeti obrambene akcije. Već im pomažu. Oni su lansirali oko 100 raketa od kojih je sirijska vojska srušila dvadesetak", objasnio je.

Rekao je i da je bitno da zapadne snage nisu napale područje koje kontrolira Rusija.

"Bit je da Sjedinjene Američke Države i ostale države koje su sudjelovale u toj barbarskoj agresiji nisu napale teritorij koji kontroliraju Rusi, poput vojnih baza. Nitko od Rusa nije ozlijeđen i slično", rekao je.

"Naravno, mi smo odgovorna zemlja. Ne možemo vojno odgovoriti. Ali, bude li itko od Rusa ozlijeđen, mi ćemo odgovoriti", dodao je.

Nema razloga za strah od velikog rata

Azimov smatra kako Rusija u Siriji nije da bi podupirala Asada.

"Naša uloga u Siriji nije da podupiremo Bašara Al Asada, već da zadamo udarac međunarodnom terorizmu. Asad je važan faktor stabilnosti. Asad brani državu Siriju", rekao je. "Znate što se dogodilo u Iraku, Libiji, u Jemenu. Ne želimo da se to ponovi u Siriji. Ne branimo Bašara al Asada, ali on je jedini legitimni vođa zemlje."

Zaključio je kako nema razloga za strah od velikog rata između SAD-a i Rusije.

"Siguran sam da neće doći do svjetskog rata. Rusija je odgovorna nacija. Rusija će više raditi na političkom rješavanju situacije. Istodobno, u vojnom smislu ćemo podupirati režim Bašara al Asada više nego do sada. Opskrbit ćemo ih novim proturaketnim sustavom, tako da on može bolje braniti svoju zemlju", rekao je.

"Ali, još jednom, ne želimo pogoršati situaciju, nećemo napasti američke mete, iako bi Rusija to mogla. Uvjeravam vas da je Rusija u vojnom smislu mnogo jača od Sjedinjenih Američkih Država i svih njihovih satelita. Ali mi smo i mnogo odgovorniji", zaključio je Azimov.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene