Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svi spremni za vojnu akciju

Oglasio se Asad, Trump ublažio retoriku: Rasporeda napada još nema, ali visoki izvori tvrde da će se dogoditi vrlo brzo

Napad u Siriji (Foto: AFP)
Napad u Siriji (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Donald Trump (Foto: AFP) Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp Napad u Siriji (Foto: AFP) Napad u Siriji (Foto: AFP) Foto: Afp Vladimir Putin (Foto: AFP) Vladimir Putin (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Sirija (Foto: AFP) Galerija 1/4 >>
Što se tiče Sjedinjenih Ameirčkih Država, "sve su opcije na stolu" kada je u pitanju odgovor na napad kemijskim oružjem u Siriji. Zapadni čelnici, naime, još uvijek odlučuju o vojnoj akciji.

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders novinarima je rekla kako konačna odluka o vojnom napadu nije donesena. No rekla je i kako SAD Rusiju smatra odgovornom za događanja u Siriji.

Pročitajte i ovo Ilustracija Eskalacija nasilja SAD i Velika Britanija žestoko napali Jemen, hutisti odmah izveli novi udar Joe Biden Zabrinuti lideri Joe Biden nakon vijesti o mrtvima u Gazi: "Provjeravamo kontradiktorne verzije"

Američko Vijeće za nacionalnu sigurnost sastat će se u četvrtak, a i britanska premijerka Theresa May sazvala je sastanak kabineta.

Aktivisti, spašavatelji i liječnici tvrde da su u subotnjem napadu na civile u Dumi poginuli deseci ljudi. Vlada sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, koja dobiva vojnu potporu od Rusije, opovrgava da stoji iza bilo kakvog kemijskog napada.

Deseci tisuća ljudi navodno su napustili Dumu kroz humanitarni koridor, a ruski ministar obrane kaže da se tamo vijori sirijska zastava. Ove tvrdnje nemaju neovisnu potvrdu.

Sanders je u srijedu navečer rekla kako američki predsjednik na raspolaganju ima niz opcija, a još nije donesena odluka o konkretnim akcijama koje će se poduzimati. Ovi navodi bili "korak su unatrag" u odnosu na ranije izjave Donalda Trumpa koji je u srijedu ujutro na Twitteru Rusiji poručio da se pripremi za raketne udare u Siriji. Sirijskog predsjednika nazvao je životinjom koja ubija ljude plinom.

U četvrtak je Trump relativizirao vlastito ranije upozorenje na Twitteru kazavši da bi napad "mogao biti vrlo uskoro ili ne tako skoro uopće". "Nikad nisam rekao kada bi se dogodio taj napad na Siriju", napisao je Trump na Twitteru.

Što možemo očekivati da će se događati?

SAD, Velika Britanija i Francuska dogovorile su suradnju i vjeruje se da pripremaju za vojni napad.

Američki ministar obrane Jim Mattis u srijedu je rekao kako SAD još uvijek analizira obavještajne podatke o prošlotjednom kemijskom napadu, ali je dodao i da je američka vojska spremna za vojnu opciju ako to bude potrebno i ako tako odluči predsjednik Trump.

Iako Bijela kuća nije objavila kada bi se napadi mogli dogoditi, visoki izvor rekao je za BBC kako bi se nekakva vojna akcija mogla dogoditi tijekom vikenda.

U Velikoj Britaniji, tvrde izvori za BBC, premijerka May izgledala je spremno za vojno djelovanje u Siriji bez traženja suglasnosti parlamenta. Francuski predsjednik Emmanuel Macron o načinu odgovora na napad odlučit će u idućim danima.

I druge ključne figure očekuju napad vrlo brzo. Američki vojni izvori kažu kako su Assadove snage već preselile neke zrakoplove u pokušaju da ih zaštite od napada.

Situaciju prate i zrakoplovni prijevoznici, pa nad Sirijom nema komercijalnih letova.

Što se tiče Rusije, ona na izvješća o kemijskom napadu gleda kao na provokaciju dizajniranu kako bi Zapad opravdao vojnu intervenciju. U srijedu su poručili kako uzorci uzeti s mjesta navodnog napada nisu otkrili prisutnost bilo kakvih kemijskih tvari.

Prema pisanju New York Timesa, preseljen je i dio ruskog osoblja i opreme.

Asad: Potencijalna akcija zapadnih država uzrokovala bi dodatnu nestabilnost u regiji

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad rekao je da bi bilo kakva potencijalna akcija zapadnih država uzrokovala dodatnu nestabilnost u regiji, objavila je sirijska državna televizija u četvrtak, dok SAD i njegovi saveznici razmatraju napade na Siriju.

"Sa svakom pobjedom postignutom na terenu podižu se glasovi nekih zapadnih zemalja, a akcije se intenziviraju u pokušaju da se promijeni tijek događaja. Ti glasovi i svaka moguća akcija doprinijet će samo povećanju nestabilnosti u regiji, te prijetiti međunarodnom miru i sigurnosti", citirala je televizija Asada.

Guterres pozvao da se u Siriji izbjegnu situacije koje bi bile "izvan kontrole"

Šef UN-a pozvao je "na izbjegavanje situacija koje bi bile izvan kontrole" u Siriji, s obzirom na to da je napetost između Washingtona i Moskve još povećana nakon upozorenja američkog predsjednika Donalda Trumpa da bi mogao ispaliti rakete u znak odmazde za navodni kemijski napad blizu Damaska.

Glavni tajnik UN-a zatražio je od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti da izbjegavaju situacije koje bi bile izvan kontrole u Siriji, ponavljajući da je iznimno zabrinut zbog velike nesigurnosti koja trenutno vlada.

Podsjetimo, u navodnom kemijskom napadu na grad Dumu, koji je posljednje uporište pobunjenika pored sirijskoga glavnog grada Damaska, u subotu je ubijeno najmanje 70 ljudi, uključujući djecu. (Hina/Ma.B.)

 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene