Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAPADI NA SIRIJU

Diplomatski poraz Moskve: Vijeće sigurnosti UN-a odbilo rezoluciju kojom se osuđuje "agresija SAD-a i saveznika" na Siriju

Američke, britanske i francuske snage pogodile su Siriju zračnim napadima rano u subotu, kao odgovor na napad kemijskim oružjem u kojemu su prošli tjedan u sirijskom gradu Dumi ubijene desetine ljudi, dok je Rusija poručila da napad neće proći bez posljedica.

O napadu na Siriju od strane SAD-a, Velike Britanije i Francuske tijekom subote ujutro oglasili su se svi važni međunarodni akteri. Ovo su trenutno najvažnije informacije:

Pročitajte i ovo Donald Trump Izjavio povjerenik "Ako Europa bude napadnuta, nikada vam nećemo pomoći": Rekao je Trump Ursuli von der Leyen 2020. godine Izraelski vojnik u Golanskoj visoravni objavila sirijska vojska Izrael napada glavnu bazu protuzračne obrane u Južnoj Siriji

- Donald Trump je kasno u petak objavio da je akcija izvedena. Dok je govorio, eksplozije su potresle Damask. Mete zračnih udara bile su tri lokacije.

- Vladimir Putin: SAD i njegovi saveznici napali su civilna i vojna postrojenja u Siriji, čime krše povelju UN-a i međunarodno pravo.

- Pariz prijeti novom vojnom intervencijom u slučaju novog kemijskog napada u Siriji

- Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je podržao vojnu akciju SAD-a, Velike Britanije i Francuske protiv sirijskog režima ocijenivši da će ona smanjiti sposobnost za daljnje napade kemijskim oružjem na sirijski narod.

- UN pozvao zemlje članice na suzdržanost i izbjegavanje eskalacije, a Rusija je zatražila sjednicu Vijeća sigurnosti

- Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova poručilo je kako podupire savezničke napore

 - Donald Trump na Twitteru je poručio kako je napad savršeno izveden

- Sazvana je hitna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a, na kojoj je Nikki Haley, američka ambasadorica, kazala kako je SAD "napetog oružja i spreman"

- Vijeće sigurnosti UN-a odbilo je ruski prijedlog da se izglasa rezolucija kojom bi se osudila akcija SAD-a i saveznika u Siriji

Razvoj događaja vezan uz napad u Siriji pratite u nastavku:

20:47 Sirijska vojska objavila je da je preuzela potpunu kontrolu nad posljednjom pobunjeničkom enklavom Istočna Guta, javlja AP.

20:09 Rusija je poražena u nastojanju da se donese nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti kojom bi se "osudila agresija SAD-a i njenih saveznica" na Siriju. Kako javljaju svjetski mediji, za to su glasale samo tri zemlje: sama Rusija, Kina i Bolivija.

Protiv je bilo osam zemalja, a četiri su bile suzdržane.Nakon glasanja ruski veleposlanik Vasilij Nebenzia rekao je kako je "danas vrlo tužan dan za svijet, UN, njezinu povelju".

Neuspjeh rezolucije potvrđuje da je Rusija ostala izolirana po pitanju Sirije.

20:01 Sirijski veleposlanik pri UN-u Bašar al Jafari kazao je kako noćašnja vojna akcija neće spriječiti Siriju u ostvarenju cilja - pobjede u borbi protiv terorista. Istaknuo je kako je akcija Velike Britanije, SAD-a i Francuske bila "vrlo čudna" i zamolio sve uključene u to da "zaustave agresiju". Dometnuo je i kako su napadi na Siriju bili i napad na cijelo Vijeće sigurnosti UN-a.

Njegovim je izlaganjem okončano zasjedanje Vijeća sigurnosti. 

18:51 Američko veleposlanstvo u Zagrebu zahvalilo je u subotu Hrvatskoj što je poduprla napade zapadnih saveznika na sirijski kemijski program. Više pročitajte OVDJE.

18:36 Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg na presici u Bruxellesu ponovio je kako ta organizacija pruža punu podršku napadu saveznika u Siriji te kazao da NATO "snažno osuđuje ponovljeno korištenje kemijskog oružja od strane sirijskog režima".

"Korištenje kemijskog oružja ne smije postati normalno, to je neposredna opasnost za sirijski narod i kolektivnu sigurnost i ono koji to čine moraju snositi posljedice."

17:53 Sirijska državna televizija objavila je kako su rakete saveznika razorile znanstveno-istraživački centar u Barzehu, gradu nedaleko Damaska. Više čitajte OVDJE.

Ruski veleposlanik Vasilij Nebenzia glasa na Vijeću sigurnosti (Foto: AFP) Ruševine istraživačkog centra kod Barezeha (Foto: AFP) Foto: Afp

17:42 Američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley rekla je kako SAD neće dopustiti Asadovom režimu da nastavi koristiti kemijsko oružje za "masovna ubojstva".

"Ruski veto iskorišten je kako 'zeleno svjetlo' za Asada da koristi kemijsko oružje. Naša strategija vezana uz Siriju nije se promijenila, ali Sirija nas je svojom korištenjem kemijskog oružja prislila da poduzmemo ovu akciju. SAD je 'zapetog oružja' i spreman", kazala je Haley. "Uvjereni smo da smo onesposobili sirijski program kemijskog naoružanja. Slike mrtve djece u Dumi nisu bile lažne vijesti", dodala je ona.

17:36 Ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzia nazvao je potez savezničkih snaga u Siriji "činom agresije koji je dodatno pogoršao tešku humanitarnu situaciju". "Ovo je huliganizam u međunarodnim odnosima, i to ne u malim omjerima. Nekoliko napada izvršeno je na istraživačke centre. Odmah prekinite s agresijom na Siriju", kazao je Nebenzia.

17:16 "Sirija danas predstavlja najveću prijetnju međunarodnoj sigurnosti. Svjedočimo sustavnom kršenju međunarodnog prava, humanitarnog prava i zanemirivanja povelje UN-a. Osam godina narod Sirije pati. Nema vojnog rješenja ove krize, rješenje mora biti političko", rekao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

17:05 Počela je hitna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a. Reuters piše da je Rusija predložila donošenje nacrta rezolucije Vijeća sigurnosti kojom bi se osudila "agresija SAD-a i njezinih saveznica na Sirijsku Arapsku Republiku kojom se krše međunarodno pravo i UN-ova povelja".

Još se ne zna kada bi se rezolucija mogla dati na glasanje.Malo je vjerojatno da će dobiti minimalnih devet glasova koliko je potrebno da bi se iznudio veto SAD-a, Francuske ili Britanije, smatraju diplomati.

Da bi rezolucija bila usvojena potrebno je devet glasova za i izostanak veta Rusije, Kine, Francuske, Velike Britanije i SAD-a.

16:11 Turski predsjednik Tayyip Erdogan pozdravi je zračne udare SAD-a, Britanije i Francuske na Siriju izjavivši da je ta operacija poslala poruku sirijskom čelniku Basharu al-Assadu.

"Zajednička operacija SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske u subotu poslala je poruku sirijskom režimu da njegovi masakri neće biti ostavljeni bez odgovora", rekao je Erdogan pristašama svoje vladajuće stranke AK u Istanbulu.

"Trebalo je već davno braniti nevini sirijski narod", dodao je Erdogan, prenosi Hina.

15:20 Iz Pentagona poručuju kako su napadi u Siriji poslali jasnu i nedvosmislenu poruku sirijskom režimu.

„Napadi su bili precizni i učinkoviti te će godinama unazaditi sirijski program kemijskog oružja. Protunapadi sirijskog režima većim dijelom bili su neučinkoviti. Sirijske snage ostale su bez velikog dijela opreme povezanog s kemijskim oružjem. Prema saznanjima SAD-a nijedan civil nije ozlijeđen u napadu“, poručuju iz Pentagona.

15:16 Europska unija pozvala je u subotu Rusiju i Iran da pomognu zaustaviti eventualne buduće kemijske napade sirijske vlade, upozorivši na nove ekonomske sankcije. "Europska unija poziva sve zemlje, posebice Rusiju i Iran, da iskoriste svoj utjecaj kako bi spriječili da sirijski režim ubuduće koristi kemijsko oružje", navodi se u priopćenju EU-a.

Također se podsjeća da je EU nametnuo sankcije Siriji u srpnju 2017. i ožujku ove godine te da je "uvijek spreman razmotriti daljnje mjere".

14:30 Američki predsjednik Donald Trump na Twitteru je poručio kako je napad u Siriji bio "savršeno izveden". Kazao je i kako je ponosan na američku vojsku koja će uskoro biti najbolja vojska koju je SAD ikada imao.

"Savršeno izveden napad prošle noći. Hvala Francuskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu na njihovoj mudrosti i snazi njihove vojske. Nismo mogli ostvariti bolji rezultat. Misija izvršena", napisao je Trump.

14:28 Ministarstvo vanjskih poslova RH osudilo je upotrebu kemijskog oružja u Siriji i poručilo da podupire svoje saveznike i partnere. Više pročitajte ovdje.

14:15 Stručnjaci svjetske Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) u subotu će pokušati ući u sirijski grad Doumu na koji je navodno izvršen napad kemijskim oružjem, samo nekoliko sati pošto su zapadne zemlje u znak odmazde napale Siriju.

Stručnjaci OPCW-a će "nastaviti misiju u Siriji kako bi prikupili podatke o navodnom korištenju kemijskog oružja u Doumi", stoji u priopćenju organizacije. Ako sigurnosne okolnosti dopuste, članovi OPCW-a će nakratko u subotu biti pušteni u Doumu. Oni će utvrditi je li bilo upotrebe kemijskog oružja, no neće izvijestiti tko je za to kriv.

13:28 Reakcije stižu iz cijelog svijeta. Najoštriji je Iran, koji u Siriji pomaže režimu Bašara al Asada. Vrhovni vjerski vođa, ajatolah Hamenei napad na Siriju nazvao je zločinom, a napadače kriminalcima. Američki saveznik Jordan poručuje da jedino političko rješenje može jamčiti stabilnost u Siriji, s čime se slaže i Kina, koja ističe da se protivi uporabi sile u međunarodnim odnosima.

13:25 SAD, Francuska i Velika Britanija obavijestit će izaslanike ostalih zemalja pri NATO savezu o svojim napadima na položaje u Siriji. Sastanak počinje za otprilike sat vremena. Iako NATO kao savez nije bio uključen u zračne udare, glavni tajnik Jens Stoltenberg poručio je da podržava napade kako bi spriječili sirijski režim da koristi kemijsko oružje.

12:37 Kina je u subotu obznanila kako se "protivi upotrebi sile" nakon udara koje su u Siriji izveli SAD, V. Britanija i Francuska, te je zatražila povratak "u okvire međunarodnog prava".

"Protivimo se stalnoj upotrebi sile u međunarodnim odnosima i podržavamo poštivanje suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta svih zemalja", izjavila je Hua Chunying, glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova.

"Pozivamo sve strane da se vrate u okvire međunarodnog prava i riješe krizu dijalogom i pregovorima", dodala je ona u priopćenju na stranici ministarstva.

"Svaka jednostrana vojna akcija koja zaobilazi Vijeće sigurnosti UN-a u suprotnosti je s elementarnim načelima i normama međunarodnog prava, te samo komplicira rješenje sirijskog problema", rekla je Hua.

"Političko rješenje je jedino moguće", dodala je ona podsjećajući da Peking zahtijeva "potpunu, pravednu i objektivnu istragu" o kemijskom napadu u Siriji, te da "nijedna strana ne smije prejudicirati rezultate" iste.

12:10 Britanska premijerka Theresa May izjavila je da je bilo ispravno i legalno narediti napade krstarećim raketama na Siriju nakon kemijskog napada na civile u gradu Dumi.

May je rekla kako je svrha zračnih udara bila spriječiti sirijske vlasti da i ubuduće koriste kemijsko oružje te poslati poruku svijetu da je neprihvatljivo koristiti takvo oružje.

"Bilo je ispravno je i legalno poduzeti vojnu akciju zajedno s našim najbližim saveznicima kako bi ublažili daljnje patnje ljudi onesposobljavanjem kemijskog oružja sirijskog režima", kazala je britanska premijerka.

May je kazala da će održati obraćanje u parlamentu u ponedjeljak.

Po njezinim riječima, obavještajna izvješća ukazuju na to da je sirijska vlada odgovorna za napad u Dumi prošle subote.

"Pouzdani obavještajni podaci ukazuju na to da su sirijski vojni dužnosnici koordinirali korištenje klora u Dumi 7. travnja. Ni jedna druga skupina nije mogla izvesti taj napad", istaknula je. "Oporba ne upravlja helikopterima niti koristi bojler bombe".

12:05 - Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian upozorio je u subotu "da će biti i druge vojne intervencije" u slučaju novog kemijskog napada u Siriji, nakon savezničkih napada u noći s petka na subotu u toj zemlji.

"Glede kemijskog oružja, postoji crvena linija koju se ne smije preći, a ako je se pređe bit će nove intervencije", izjavio je ministar na tv postaji BFMTV, dodajući: "No, mislim da je lekcija naučena".

Naglasio je, međutim, da posjet krajem svibnja francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Rusiji, saveznici Damaska, "nije doveden u pitanje".

11:42 Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker poručili su da Europska unija podržava savezničke udare na snage sirijskog režima i pozvali ga da prestane korisititi kemijsko oružje.

Tusk je u poruci na Twitteru napisao da "udari SAD-a, Francuske i Britanije jasno pokazuju da sirijski režim zajedno s Rusijom i Iranom ne mogu produžiti ovu ljudsku tragediju, barem ne bez cijene".

"EU će stajati uz naše saveznike na strani pravde", poručio je Tusk.

Juncker je pozvao sirijsku vladu da prestane koristiti kemijsko oružje.

"Ovo nije prvi puta da sirijski režim koristi kemijsko oružje protiv civila no mora biti posljednji", poručio je Juncker u priopćenju.

11:40 Njemačka kancelarka Angela Merkel u subotu je kazala kako podupire saveznički napad na Siriju ocijenivši da je bio "potreban i primjeren".

Merkel kaže kako su udari koje su izvele Sjedinjene Države, Francuska i Britanija protiv vlade predsjednika Bašara al Asada demonstrirali "međunarodnu osudu upotrebe kemijskog oružja i upozorili sirijsku vladu da ga više ne koristi".

11:30 Analizu urednice vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivane Petrović o napadu u Siriji pročitajte ovdje.

11:02  Iz Ureda predsjednice kažu da su u kontaktu s Vladom - s Ministarstvom vanjskih poslova i Ministarstvom obrane te da usuglašavaju zajedničku izjavu.

10:43 Reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Brkić Tomljenović u specijalu Nove TV povodom napada u Siriji izvijestila je kako je premijer Plenković jutros poručio da se Hrvatska oslanja na informacije saveznika.

"Prema mojim informacijama, Vlada je jučer znala što se sprema. Poručili su kako budno prate situaciju", kazala je Brkić Tomljenović.

10:25 Za Novu TV napad na Siriju komentirao je veleposlanik Rusije u Hrvatskoj, Anvar Azimov.

"Bili smo svjesni vojnih priprema SAD-a i njihovih satelita. Ali vjerujemo da će mudrost prevladati. Ne smatramo ovaj barbarski čin SAD i njihovih satelita vojnom operacijom. Ne. To je očiti znak agresije protiv suverene države. Tko im je dao pravo da pokrenu napad? Jedini tko im je to mogao dozvoliti je UN. Ali i dalje SAD i njegovi sateliti pokušavaju potkopati međunarodno pravo, ne poštivati međunarodno pravo", kazao je Anzimov za Novu TV.

10:20 Vladimir Putin se oglasio o napadu u Siriji.

"Rusija osuđuje napad na Siriju gdje ruske vojne snage pomažu zakonitoj vladi u borbi protiv terorizma. SAD i njegovi saveznici napali su civilna i vojna postrojenja u Siriji, čime krše povelju UN-a i međunarodno pravo. Ovim potezom, Washington samo potiče novi val tražitelja azila iz Sirije i čitave regije. Eskalacija krize u Siriji ima snažan učinak na cijeli sustav međunarodnih odnosa. Povijest će presuditi u ovom slučaju, što je to već i učinila u slučaju Jugoslavije, u kojoj je Washington bio odgovoran za masakre", ustvrdio je Putin ne pojašnjavajući na što konkretno time misli.

Po njemu, Zapad je "pokazao ciničan prijezir" spram Organizacije za zabranu kemijskog oružja koja u subotu treba početi s istragom u Dumi, pokrećući "vojnu akciju ne čekajući zaključke istrage".

"Svojim djelovanjem, SAD pogoršava humanitarnu katastrofu u Siriji, nanosi patnju civilnom stanovništvu, favorizira teroriste koji već sedam godina muče sirijski narod i izaziva novi val izbjeglica", kazao je Kremlj.

Ruski veleposlanik Vasilij Nebenzia glasa na Vijeću sigurnosti (Foto: AFP) Brifing ruskog ministarstva obrane (Foto: AFP) Foto: Afp

10:10 - Pentagon je potvrdio da su mete zračnih udara bile tri lokacije. Prva je znanstveni istraživački centar u glavnom sirijskom gradu Damasku, navodno povezan s proizvodnjom kemijskog oružja. Druga i treća nalaze se nedaleko od grada Homsa i riječ je o postrojenjima za skladištenje kemijskog oružja. Prema nekim izvještajima, na meti je bilo još nekoliko lokacija u Siriji, no to nije potvrđeno. Sirijska državna televizija tvrdi da je samo istraživački centar u Damasku oštećen, a da je spriječen udar projektila na Homs.

8:30 - Američki predsjednik Donald Trump objavio je kasno u petak da je akcija izvedena. Dok je govorio, eksplozije su potresle Damask.

Trump je rekao da je spreman produžiti akciju sve dok Assadova vlada ne prestane koristiti kemijsko oružje. U napadu je ranjeno najmanje šest sirijskih vojnika, javljaju agencije.

Govoreći o Assadu i njegovoj ulozi u prošlotjednom kemijskom napadu u sirijskom gradu Dumi, Trump je ocijenio kako to "nije djelo čovjeka nego čudovišta".

Napad na Siriju najveća je intervencija zapadnih sila protiv Assada u sedmogodišnjem građanskom ratu u toj zemlji.

Rusija je u Siriji intervenirala 2015. godine na strani Assada.

"Naredio sam oružanim snagama SAD-a da pokrenu precizne napade prema ciljevima povezanima s kapacitetima za kemijsko oružje sirijskog diktatora Bashar al-Assada", rekao je Trump na televiziji iz Bijele kuće.

Trump je izjavio i kako je naredio precizne udare, kao odgovor na napad kemijskim oružjem u kojemu je prošli tjedan ubijeno najmanje 60 ljudi.

Američki ministar obrane James Mattis izjavio je, pak, kako su zračni napadi na ciljeve u Siriji izvedeni kako bi poslali snažnu poruku sirijskom predsjedniku Bashar al-Assadu.

May: Ne radi se o promjeni sirijskog režima

Britanska premijerka Theresa May i francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavili su kako su se Velika Britanija i Francuska pridružile napadu.

Macron je kazao kako je napad do sada bio ograničen na sirijska postrojenja za kemijsko oružje.

"Ne možemo tolerirati ponovnu uporabu kemijskog oružja, što je neposredna opasnost za sirijski narod i našu kolektivnu sigurnost", kaže se u izjavi iz ureda francuskog predsjednika.

Dodao je da je odgovornost sirijskog režima za kemijski napad nedvojbena.

Theresa May također je priopćila kako je ovlastila britanske snage za provedbu napada protiv Sirije te da nije riječ o intervenciji u građanskom ratu, niti o promjeni sirijskog režima.

"Britanija i njezini saveznici pokušali su iskoristiti svako diplomatsko sredstvo za zaustavljanje uporabe kemijskog oružja, ali su bili opetovano onemogućavani", rekla je May, navodeći pritom ruski veto na neovisnu istragu napada u Dumi, koji je ta zemlja ovaj tjedan uložila u Vijeću sigurnosti UN-a.

"Dakle, ne postoji praktična alternativa uporabi sile koja bi spriječila sirijski režim u uporabi kemijskog oružja", rekla je.

Ruski veleposlanik Vasilij Nebenzia glasa na Vijeću sigurnosti (Foto: AFP) Theresa May (Foto: AFP) Foto: Afp

Sirija: Ako se ne nastavi, napad ograničen

Američki napad na Siriju smatrat će se ograničenim, ako je završen i ako neće biti drugog kruga udara, kazao je za Reuters visoki dužnosnik regionalnog saveza koji je u sirijskom ratu podupro predsjednika Bashara al-Assada.

"Ako je završen i neće biti drugog kruga, to će se smatrati ograničenim", izjavio je taj dužnosnik.

Sirijski državni mediji nazvali su, pak, zračne napade pod vodstvom SAD-a kršenjem međunarodnog prava i izvijestili kako je napad ciljao na vojna skladišta na području Homsa.

"Tripartitna agresija je flagrantno kršenje međunarodnog prava", objavila je državna novinska agencija SANA.

Sirijska državna televizija priopćila je kako se napadu suprotstavlja "antiteroristički savez", a ta fraza sugerira da Assadovi strani saveznici - Iran i Rusija, možda pomažu u obrani od napada, ocjenjuje Reuters.

Oporba u Siriji: Zaustavite napade sirijske države

Sirijski oporbeni čelnik Nasr al-Hariri pozvao je u subotu na zaustavljanje "napada sirijske države i njezinih saveznika na civile", bilo da je riječ o kemijskom ili konvencionalnom oružju.

"Možda režim više neće upotrijebiti kemijsko oružje, ali neće oklijevati koristiti oružje koje međunarodna zajednica dopušta, kao što su barelne i kasetne bombe", poručio je Hariri, šef glavnog sirijskog oporbenog bloka putem Twittera.

Antonov: Bit će posljedica vojnih udara

Ruski veleposlanik u SAD-u Anatolij Antonov upozorio je u subotu rano ujutro da će biti posljedica zbog vojnih udara na Siriju predvođenih SAD-om i istaknuo kako nije prihvatljivo uvrijediti ruskog predsjednika.

"Prije smišljeni scenarij se provodi. Opet, prijeti nam se. Upozoravali smo da takve akcije neće ostati bez posljedica", poručio je ruski veleposlanik Anatolij Antonov putem Twittera.

"Uvrijediti predsjednika Rusije neprihvatljivo je i nedopušteno. SAD - vlasnik najvećeg arsenala kemijskog oružja - nema moralno pravo kriviti druge zemlje", poručio je.

Ruski MVP: Napad baš kad je Sirija imala šansu za mir

Sjedinjene Američke Države i njezini saveznici napali su Siriju baš kada je ta zemlja imala priliku za mirnu budućnost, izjavila je u subotu službena predstavnica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova na svojoj Facebook stranici, a prenosi agencija TASS.

Podsjećajući da je povod noćašnjem napadu incident 7. travnja u sirijskom gradu Dumi, gdje je, kako kaže, "prema nekim izjavama korišteno kemijsko oružje", Zaharova navodi da su takve informacije razašiljale "brojne nevladine organizacije, uključujući bijele kacige".

Dodaje da je ruski Centar za pomirenje zaraćenih strana proveo istraživanje u Dumi 9. travnja, u kojem nisu pronađeni znakovi uporabe kemijskog oružja, a već u subotu u Dumu su trebali doći stručnjaci Organizacije za zabranu kemijskog oružja. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene