Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar obrane Sjedinjenih Država Donald Rumsfeld u utorak je nakon sastanka s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom izrazio podršku ulasku Hrvatske u NATO i najavio da će Sjevernoatlantski savez sa summita u Rigi uputiti poruku da je zainteresiran za daljnje proširenje.


Rumsfeld je izjavio da je vrlo impresioniran reformama obrane koje se provode u Hrvatskoj te naglasio da su Sjedinjene Države spremne pružiti svu potrebnu pomoć Hrvatskoj kako bi što prije bila spremna za ulazak u NATO. 

Vezani članci Donald Trump (Foto: AFP) Trump na summitu otvorio temu kojoj se sudionici nisu nadali, Gruzija i Ukrajina zamoljene da napuste sastanak Slika nije dostupna Trump stiže u "mišju rupu": NATO i Europa strepe od posjeta

Hrvatski premijer Sanader ocijenio je razgovore vrlo plodnima i rekao da se razgovaralo o euroatlantskim integracijama.
Premijer Sanader je istaknuo da Hrvatska duboko vjeruje u
transatlantsko partnerstvo zbog čega u konačnici i želi postati
članicom NATO-a i EU-a i dodao kako se razgovaralo i o "nezavršenim poslovima u regiji" kao što su status Kosova i ustavne reforme u Bosni i Hercegovini, te da Hrvatska želi postizanje trajne stabilnosti u jugoistočnoj Europi što je u najboljem interesu i Hrvatske i SAD-a.

Ministar Rumsfeld visoko je ocijenio i doprinos Hrvatske misiji NATO-a u Afganistanu, kao i u mirovnim misijama UN-a u svijetu. Na pitanje želi li SAD povećanje broja hrvatskih vojnika u Afganistanu odgovorio je da bi SAD to pozdravio ali da je ta odluka u cijelosti na hrvatskoj strani. 

Na upit je li bilo govora o članku 98, odnosno sporazumu o
neizručenju američkih vojnika Međunarodnom kaznenom sudu (ICC), Rumsfeld je kazao da se ovoga puta nije o tome razgovaralo ali da bi SAD želio potpisati taj ugovor koji je kao mogućnost predviđen i statutom ICC-a.

Premijer Sanader pozvao je ministra Rumsfelda da ponovo posjeti Hrvatsku u kojoj je bio prije dvije godine. Na kraju trodnevnog posjeta SAD-u premijer Sanader sastat će se u srijedu i s potpredsjednikom SAD-a Dickom Cheneyem.

Premijer Ivo Sanader prethodno se u utorak u Bijeloj kući sastao s predsjednikom SAD-a Georgeom W. Bushom koji je nakon sastanka izjavio kako je "svjetski interes da Hrvatska uđe u Europsku uniju i NATO", te najavio da će se na summitu NATO-a u Rigi u studenom založiti da Hrvatska bude pozvana u članstvo 2008. godine.