Na ovogodišnjoj humanitarnoj utrci Wings for Life World Run, koja će se 5. svibnja održati u Zadru, nastupit će rekordnih 9000 ljudi. Među njima će treći put biti i najstariji sudionik, 86-godišnji Roko Andabaka. Provjerili smo kakva su njegova iskustva s globalnog sportskog događaja nastalog kako bi se pokušale izliječiti ozljede leđne moždine.

Galerija Roko Andabaka je najstariji sudionik zadarke utrke (Foto: screenshot/InMagazin) Roko Andabaka je najstariji sudionik zadarke utrke (Foto: screenshot/InMagazin) +0 Zadarska utrka je rasprodana (Foto: screenshot/InMagazin)

86-godišnji Roko dokaz je da godine nisu nikakva prepreka u bavljenju sportom, a na šestom izdanju utrke Wings for Life World Run u njegovu Zadru on će ponovo biti najstariji natjecatelj.

Vezani članci Wings for life - 3 Još tjedan dana do spektakla u Zadru: "Kad to krene, energija vas nosi naprijed" Utrka Wings for Life - 2 "Ti ljudi, ta energija - to je nešto neopisivo!" Svjetski poznata humanitarna utrka vraća se u Zadar

"Ajde, ovdje sam poznat već bio na prvoj trci, bio sam najstariji, tako je to išlo sve do sada. Valjda će poslužiti zdravlje pa ćemo nastaviti dokle možemo", kaže gospodin Roko.

Roko se u trčanje zaljubio još u srednjoj školi, kada je trčao tada popularne krosove i često nastupao na različitim utrkama diljem Hrvatske.

Glumac Dino Rogić (Foto: Dnevnik.hr) Zvijezda serije "Na granici" sudjelovat će u utrci Wings for Life: "Rezultat je ovdje potpuno nevažan"

Lanjska utrka Wings for Life World Run u Zadru (Foto: Dino Stanin/PIXSELL) Bliži se jedinstvena utrka: Pravila su dobro poznata, ali uvedeni su i neki noviteti

"Na Brijunima sam trčao 10 kilometara. Uglavnom nemam konkurencije mojeg godišta. Nisam još ovdje gdje sam trčao čuo da ima netko 80 godina, tu imaju oko 60, 65", kaže.

Za nastup u Zadru nisu mu trebale posebne pripreme jer zdravo živi svaki dan.

"Ja uglavnom živim gore na selu i tamo se uvijek nečim bavim. Nešto iz poljoprivrede, sadim, kopam, berem, masline, prskam, a onda pomalo i trčim. Tamo sam na selu poznat, kažu 'evo onog blesavog što trči'", priča.

Roko ima bogato iskustvo s brojnih utrka, a atmosfera na Wings for Life World Runu oduševljava ga.

"Atmosfera je odlična, osobito ovdje kad se sve to priprema. Ovi spikeri su izvanredni, daju poticaj da su svi sudionici zadovoljni, pjevaju, vesele se i tako", rekao nam je i nastavio:

"Trčali su neki do Šibenika, neki do Biograda, koliko je tko mogao izdržati, a ja sam s kćeri trčao pet, šest kilometara."

Wings for Life (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Veliko srce Hrvata opet se iskazalo: Devet tisuća ljudi u Zadru će potrčati za isti plemeniti cilj

Sav prihod s utrke, kao i svake godine dosad, bit će utrošen na istraživanja leđne moždine i pronalazak lijeka.

"Moje sudjelovanje u ovim događajima čini jedno zadovoljstvo da možete ipak nekome pomoći koliko-toliko. A ovo je baš ta humanitarna utrka u kojoj se sve što se zaradi ulaže u bolesne ljude.
Bez humanitarnosti svijet ne može živjeti", zaključio je gospodin Roko.

A svijet će se 5. svibnja ponovno ujediniti te će više od 100 tisuća krenuti sa starta pod motom "trčimo za one koji ne mogu". Cijeli svijet za jedan cilj, koji je, nadamo se, sve bliže.

Ako nećete moći biti u Zadru, sve događaje iz Donatova grada pratite u izravnom prijenosu na našem portalu Dnevnik.hr. i Novoj TV, koja je prepoznala snagu ovog projekta te partnerskim odnosom želi maksimalno doprinijeti u ostvarenju ciljeva utrke.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju