Dječji doplatak mnogim je roditeljima dragocjena pomoć (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)
Dječji doplatak mnogim je roditeljima dragocjena pomoć (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)

Nije neuobičajeno da svake godine u ovo doba nastane zastoj u isplati, jer se HZMO-u tijekom veljače podnosi zahtjev za produljenje prava na doplatak, no ovoliko čekanje ipak nije uobičajeno.


Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje na svojim je internetskim stranicama 19. travnja objavio kako će dječji doplatak za ožujak dobiti 94.521 korisnik za 183.206 djece. Mjesec dana ranije izvijestili su pak kako će doplatak (za veljaču) dobiti 155.204 korisnika za 294.002 djece.

Nije neuobičajeno da svake godine u ovo doba nastane zastoj u isplati, jer se HZMO-u tijekom veljače podnosi zahtjev za produljenje prava na doplatak, no ovoliko čekanje ipak nije uobičajeno, piše Slobodna Dalmacija.

Iz HZMO-a poručuju kako razlog neisplate doplatka za više od sto tisuća djece "leži u činjenici da je u tijeku postupak obrade više od 140 tisuća zahtjeva, kojima korisnici obnavljaju svoje pravo za 2018. godinu. Postupak rješavanja o nastavnom pravu od 1. ožujka tekuće godine nije moguće završiti u mjesec dana, što je i razlog da se u ožujku u odnosu na veljaču smanjuje broj korisnika i djece u isplati.

Međutim, u sljedećoj mjesečnoj obradi taj će broj biti izjednačen s brojem podnesenih zahtjeva te će doplatak korisnicima biti isplaćen unatrag od 1. ožujka 2018., odnosno od datuma podnesenog zahtjeva, ako je zahtjev podnesen nakon 1. ožujka".

Konkretno, korisnici će u svibnju dobiti dvostruki doplatak, za ožujak i travanj. No do toga treba izdržati, jer mnogi računaju na dječji doplatak, posebice obitelji slabijeg imovinskog stanja i roditelji djece s invaliditetom.