Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Maturalci u Španjolskoj u ovom trenu su u punom jeku, ali ovih dana se ne piše o tome kako se tamo troši novac a ne u Hrvatskoj, nego o svinjskoj gripi koja se ovih dana u našim medijima može preimenovati i u 'španjolsku'.


Medijski izvještaji javljaju da su odlazak maturanata u Španjolsku podržali i profesori i roditelji, a naša čitateljica, i sama roditelj čije je dijete na maturalcu u Španjolskoj, smatra kako to nije točno.

Vezani članci Slika nije dostupna Ministarstvo zdravstva: Cijepite se bez straha Slika nije dostupna Od svinjske gripe oboljela i beba stara par dana

>> Zbog velikog broja zaraženih tamiflu 'samo odabranima'

'Koji bi roditelj dopustio da se dijete razboli? Izlet je već bio uplaćen, a djeca misle da odrasli pretjeruju jer je nastalo zatišje o svinjskoj gripi. Sada je bilo kasno da zahtijevam preventivu na svoju ruku, ali mi je žao i smatram da nije u redu od odgovornih medicinskih službi da preventivno nisu barem cijepili djecu ili roditelje educirali na vrijeme', piše čitateljica. Kaže da je pokušala reagirati u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi i tražila zabranu maturalaca u Španjolskoj, no u Ministarstvu su joj odgovorili kako to nije moguće.

'Zabranom ne bi postigli cilj jer je to nemoguće'

'Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi podržava ideju o maturalnim putovanjima u Hrvatskoj, ali zabranom ne bi postigli cilj jer je to naprosto nemoguće', stoji u odgovoru. U Ministarstvu napominju da Svjetska zdravstvena organizacija , a u skladu s njome i Republika Hrvatska, ne preporuča zbog situacije s novom gripom nikakva ograničenja u međunarodnom prometu ljudi i roba. 'Jedino se savjetuje onima koji planiraju put u inozemstvo da ga, ukoliko su bolesni i imaju povišenu temperaturu, odgode do ozdravljenja. Putnicima se savjetuje da se prije puta jave i u cjepnu stanicu Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo zbog savjetovanja s liječnikom i izbora odgovarajućih zaštitnih mjere', napominju u Ministarstvu zdravstva.