Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traju godinama

Problemi u nekim školama i vrtićima: "Odgojitelj dobije uputu da ne može djetetu obrisati ruke jer neće biti dovoljno papira do kraja tjedna"

Aktualno Galerija WC papir WC papir Foto: DNEVNIK.hr Pranje ruku - 2 Pranje ruku - 2 Foto: DNEVNIK.hr Pranje ruku - 1 Pranje ruku - 1 Foto: DNEVNIK.hr Škola - 1 Škola - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Škola - 2 Galerija 1/5 >>
U nekim školama i vrtićima djeca imaju sve, a u nekima roditelji kupuju i donose toaletni papir, papir za printanje ispita ili maramice. Takvo stanje traje već godinama, pa je mnogima to postalo uobičajeno.

Raznolik je popis onoga što roditelji redovito donose u hrvatske škole i vrtiće. "Jednom mjesečno donesemo kutiju papirantih maramica i kutiju vlažnih maramica", rekla je Katarina iz Splita.

Za materijalne troškove jedna zagrebačka srednja škola naplaćivala bi sto kuna na godinu. "Za stručna usavršavanja, uredski materijal, sredstva za čišćenje, spužva, kreda, telefon, čistoća..", pojasnio je Bernard Iličić, ravnatelj Treće ekonomske škole u Zagrebu za Dnevnik Nove TV.

Za takvo sudjelovanje roditelja srednje škole moraju dobiti odobrenje Gradskog ureda za obrazovanje. A novca im nedostaje jer - od grada nisu dobili sredstva od 11. mjeseca.

"Mi svakodnevno surađujemo i procjenjujemo što je nužno, a što nije. Ljudi kad idu na seminar, uvijek gledaju gdje mogu nešto 'ušićariti''', ističe Iličić. "Ušićariti" pokušavaju mnogi, pa učitelji ili odgojitelji moraju potiho zamoliti roditelje koji mogu pripomoći, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak.

"Njihovi voditelji ili ravnatelji šalju im poruke da materijala ima za ovaj tjedan toliko i toliko. Jedna vrlo neugodna situacija, u kojoj odgojitelj dobije uputu da ne može djetetu obrisati ruke jer neće biti dovoljno papira do kraja tjedna'', rekla je Katarina Turković Gulin iz udruge Sidro.

Pitali smo četiri najveća hrvatska grada znaju li za takvu praksu i podržavaju li je. Iz Zagreba i Splita odgovor nismo dobili. U Rijeci kažu - nisu upoznati s time i to nije opravdano tražiti roditelje. Sličan odgovor stiže iz Osijeka.

Pročitajte i ovo WC papir, ilustracija Divljanje cijena Dug je popis namirnica koje drastično poskupljuju: Među njima su i automobilske gume, a prijeti nestašica WC papira

Pročitajte i ovo Provjereno: Cijena plina - 6 ISTRAŽUJE PROVJERENO Europa planira smanjiti ovisnost o ruskom plinu, a kako će biti kod nas? Stručnjak otkriva mogući izlaz: "Kapaciteta navodno ima dovoljno, a politički odnosi su dobri"

"Osijek ne očekuje da roditelji donose potrošni materijal, sva sredstva su osigurana iz proračuna grada kao i iz vlasttih sredstava dječjih vrtića", napominje osječki gradonačelnik Ivan Radić.

U Ministarstvu poručuju - gradovi i županije dobivaju gotovo 1,5 milijardi kuna za troškove poput ovih. "Osnivači mogu osigurati i sredstva za sufinanciranje potreba u školstvu te odabrati hoće li ih osigurati za npr. dodatni Građanski odgoj koji je još od 2019. kao međupredmetna tema obavezan za sve učenike ili za popravljanje standarda u školama čiji su vlasnici", ističu.

Pa u "zemlji znanja" na kraju sve ovisi o tome - gdje je koje dijete upisano u školu ili vrtić. 

Više o toaletnom papiru pogledajte u priloženom videu.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene