Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŠTO ĆE REĆI USTAVNI SUD?

Elitna zagrebačka gimnazija san je mnogih, no samo su učenicima jedne škole vrata širom otvorena: ''To je diskriminacija''

Novosti oko mature - 7
Novosti oko mature - 7 Foto: DNEVNIK.hr
Učenici i učenice zagrebačke Osnovne škole Matije Gupca neće morati polagati prijemni ispit ako žele pohađati jednu od najelitnijih zagrebačkih gimnazija, poznatu kao MIOC. Nije to ishod kakvom su se nadali brojni roditelji, a i škole su podijeljene, no resorno Ministarstvo ne odustaje.

Osnovnoškolci će od ove godine morati polagati prijemni ispit da bi postali srednjoškolci. Ali ne i ako su pohađali zagrebačku Osnovnu školu Matije Gupca, a za srednju školu su odabrali XV. gimnaziju, poznatiju kao MIOC.

Naime, oni se u OŠ Matije Gupca školuju po programu International Baccalaureate (IB), a riječ je o međunarodno priznatom obrazovanju na engleskom jeziku, te će u MIOC imati izravan upis i nastaviti se školovati po IB-ju na srednjoškolskoj razini.

Kandidati iz svih ostalih osnovnih škola, kao i dosad, morat će ispuniti stroge kriterije provjere i prijemnog ispita.

Smatrajući da je riječ o diskriminaciji, u javnoj raspravi o izmjenama Pravilnika o o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole tome se usprotivio niz sudionika. Roditelji su ogorčeni, djeca zabrinuta, škole podijeljene.

Ravnateljica OŠ Matije Gupca: Nije riječ o upisu, nego o nastavku obrazovanja

Ravnateljica OŠ Matije Gupca Ljiljana Klinger odluku brani tezom po kojoj nije riječ o izravnom upisu, nego o nastavku obrazovanja u istome programu.

IB program je međunarodni program obrazovanja s pet razreda i u OŠ Matije Gupca nudi se školovanje za prva tri na engleskom jeziku. Većinom ga upisuju djeca diplomata, a dijete koje završi jedan razred ovog programa može nastaviti školovanje iduće godine prema tom programu u drugoj državi, poput Austrije.

''Učenici koji pohađaju IB program u OŠ Matije Gupca ne upisuju prvi razred MIOC-a, već nastavljaju program koji traje šest godina. U našoj školi su četiri godine, a u MIOC-u dvije. Bitna je programska vertikala i kontinuitet, a ne promjena zgrade. Djeca nastavljaju IB program, a ne upisuju novi. Obrazovna vertikala mora biti dostupna učenicima koji su upisali IB program od početka. Stoga je ova odluka Ministarstva jasno usmjerena na interes učenika i njihovo pravo na obrazovanje. Niti jedna druga škola ne nudi mogućnost nastavka ovoga programa pa dosadašnja praksa nije bila interesu djece, odnosno učenika'', istaknula je Klinger za DNEVNIK.hr.

Ravnatelj MIOC-a: Ustavni sud opet bi mogao imati posla

U MIOC-u imaju dva razreda IB-ja, a novoj odluci se protive zbog favoriziranja učenika jedne osnovne škole i upozoravaju da se ne radi o nastavku školovanja. 

Izmjenom Pravilnika, napominju, onemogućava se učenicima drugih međunarodnih programa, koji nemaju alternativu na srednjoškolskoj razinu, upis pod jednakim uvjetima, a potencijalno i upis generalno. Nadalje, skupina učenika stavlja se u povoljniji položaj u
usporedivoj situaciji bez valjanog temelja za takvo postupanje i naposljetku - predložena izmjena istovjetna je izmjeni koju je Ustavni sud Republike Hrvatske već ocijenio diskriminatornom protivnom Ustavu RH i ukinuo.

U sustavu javnog osnovnoškolskog obrazovanja u Republici Hrvatskoj postoji nekoliko osnovnih škola koje provode međunarodne programe, pa tako postoje, primjerice, Bright Horizons – International British School of Zagreb, Njemačka međunarodna škola, Francuska međunarodna škola, Osnovna škola Kreativan razvoj – The British International School of Zagreb, American International School of Zagreb. Međutim, samo OŠ Matije Gupca provodi ''isti'' međunarodni program koji se izvodi u XV. gimnaziji – IB, podsjećaju iz MIOC-a.

Djeca koja pohađaju te programe, osim one iz OŠ Matije Gupca, moraju polagati prijemni za upis u MIOC. Ravnatelj Nikola Dmitrović takvu odredbu smatra diskriminatornom. Naime, što je s onom djecom čiji roditelji nisu imali novac za plaćanje obrazovanja u IB programu osnovne škole, a u MIOC su mogli ući na temelju kriterija izvrsnosti? Ta im je mogućnost spornom odredbom oduzeta. 

''Na žalost, jedinstvenog i jednostavnog rješenja ove situacije nema. Možda je rješenje direktni upis samo stranih državljana? Cjelovito rješenje bila bi promjena Zakona koja uključuje međunarodne programe u naš obrazovni sustav? Teško je reći...'', istaknuo je za DNEVNIK.hr Dmitrović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna za više bodova Ministarstvo objavilo nova pravila: Pogledajte što se mijenja za upis u srednju školu
Pročitajte i ovo Novosti oko mature - 7 PRIJEMNI ISPITI Je li odzvonilo superodlikašima? Maturanti će ove godine čak dva puta pisati državnu maturu

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja za DNEVNIK.hr su, između ostalog, rekli da se ''zbog prilagodbe hrvatskom obrazovnom sustavu program realizira u dvije škole, a zapravo obuhvaća jedan ciklus obrazovanja te je u praksi učestalo dolazilo do problema kontinuiranog pohađanja ciklusa''.

MZO: Znalo se dogoditi da se neki ne upišu...

''Želimo naglasiti da je IB obrazovanje prvenstveno namijenjeno učenicima i obiteljima koje često mijenjaju svoju životnu okolinu (diplomati, strani državljani, povratnici iz inozemstva) te je iznimno važno da učenici imaju kontinuitet u pohađanju međunarodno ujednačenog i priznatog programa kako ne bi dolazili u situaciju da se u svakoj državi u kojoj žive i školuju moraju biti integrirani u nacionalne sustave'', naglasili su iz resornog Ministarstva.

Godišnje, kažu, oko 20 učenika završava dio ciklusa u OŠ Matije Gupca te želi nastaviti svoje obrazovanje unutar istog ciklusa, koji izvodi MIOC. Znalo se dogoditi da njih sedam ili osam, uglavnom stranih državljana, ne uspije ostvariti svoje pravo na nastavak IB programa u MIOC-u te je prisiljeno upisati ili hrvatske škole i učiti hrvatski jezik ili napustiti Hrvatsku.

Napominju i da je ''Ministarstvo prije nekoliko godina odobrilo povećanje razrednih odjela u IB programu u MIOC-u s jednog na dva, upravo iz razloga da se i onima koji nastavljaju obrazovanje i onima koji tek upisuju IB program od I. razreda srednje škole omogući upis u željeni program''.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene