Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROTJERIVANJE DIPLOMATA

Bivši hrvatski veleposlanik u Rusiji otkriva kakva će biti reakcija Moskve: "Znamo da je Ruska Federacija Hrvatsku već stavila na popis neprijateljskih zemalja..."

Aktualno Galerija Božo Kovačević Božo Kovačević Foto: DNEVNIK.hr Gordan Grlić Radman Gordan Grlić Radman Foto: DNEVNIK.hr Veleposlanstvo Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj Veleposlanstvo Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj Foto: DNEVNIK.hr +0 Veleposlanstvo Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj Galerija 1/4 >>
Hrvatska je odlučila protjerati 18 ruskih diplomata i 6 članova administrativno-tehničkog osoblja ruskog veleposlanstva u Zagrebu. Ruski veleposlanik u Hrvatskoj Andrej Nesterenko na upit Dnevnika Nove TV odgovorio je da je odluka značajan korak unatrag u bilateralnim odnosima Hrvatske i Rusije, a Moskva je kratko poručila da će reagirati.

Ukupno 18 ruskih diplomata u Zagrebu i šestero članova osoblja jutros su dobili rok od dva tjedna za napuštanje Hrvatske. Nota o protjerivanju u ponedjeljak ujutro je uručena ruskom veleposlaniku Andreju Nesterenku.

Ruskoj strani ponovljen je poziv na hitan prekid vojnih aktivnosti i povlačenje postrojbi iz Ukrajine te hitno osiguravanje evakuacijskih puteva stanovništva i dostave humanitarne pomoći.

"Ponovno smo osudili taj zločin i danas smo također potvrdili i peti paket mjera sankcija prema Rusiji", komentirao je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

O potezu službenog Zagreba Rusija će primjereno odgovoriti, kratko je poručeno iz ruskog ministarstva vanjskih poslova. Za bivšeg hrvatskog veleposlanik u Rusiji to znači samo jedno.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna EU o ratu u Ukrajini Stigao odgovor Rusije o protjerivanju 18 diplomata iz Hrvatske, Grlić Radman: "Zatražili smo žurno povlačenje ruskih vojnika iz Ukrajine"

"Reakcija ruske strane će sasvim sigurno biti protjerivanje nekoliko hrvatskih diplomata, ako ne i svih. Znamo da je Ruska Federacija Hrvatsku već stavila na popis neprijateljskih zemalja i zapravo u kontekstu ovog neobjavljenog ratnog stanja to nije nikakvo iznenađenje. To je poruka Ruskoj Federaciji da se Hrvatska solidarizira s globalnim zapadom", objasnio je reporteru Dnevnika Nove TV Ivanu Čorkalu bivši veleposlanik Hrvatske u Rusiji Božo Kovačević.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Narušeni odnosi Rusko veleposlanstvo u Hrvatskoj oglasilo se o protjerivanju diplomata, objavili i koji je rok za odlazak: "Ovo je značajan korak unatrag"

Djelomična ili potpuna međunarodna izolacija, smatra Kovačević, Zapadu je jedan od oblika sankcioniranja Rusije.

"To zapravo znači da će rat trajati dugo, da će diplomatski odnosi zahlađivati, ako neće biti i prekinuti i da će Zapad biti zadovoljan kad Putin više ne bude na vlasti", dodao je.

Čeka se reakcija ruske diplomacije koja će sasvim sigurno uslijediti.  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene