Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema obavijesti o snimanju

Rodilje u šibenskoj bolnici žale se zbog kamera u rađaonici, iz bolnice poručuju: "Kamere ne stvaraju snimke, već služe samo za nadzor"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga Roda zaprimila je pritužbe trudnica, rodilja i babinjača Opće bolnice Šibenik koje tvrde kako su nadzorne kamere u sobama, ambulantama i rađaonicama postavljene tako da snimaju čin porođaja ili žene kako doje.

Kamere su, ističu iz udruge, postavljene u ljeto 2019. te nigdje nisu istaknute obavijesti o snimanju.

Udruge Roda i Politiscope 8. listopada 2020. uputile su dopis Agenciji za zaštitu osobnih podataka, Ministarstvu zdravstva, Pučkoj pravobraniteljici, Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova te Općoj bolnici Šibenik u kojem traže očitovanje i hitnu reakciju na tu nezakonitu praksu.

"Kamere nisu adekvatno označene, što predstavlja kršenje temeljnih zakonskih odredbi. Dodatno, bolnica nema valjanu pravnu osnovu za snimanje soba u kojima se nalaze pacijenti. Naime, Opća uredba o zaštiti podataka informacije o zdravlju prepoznaje kao 'posebnu kategoriju podataka'; različita su pravila za kamere koje snimaju imovinu i kamere koje snimaju intimni čin porođaja", kažu u udruzi Politiscope.

Opća bolnica Šibenik reagirala je dopisom u kojem navode da kamere nisu funkciji, ali iz Roda upozoravaju kako je neprihvatljivo da nije prekriven objektiv kako bi svima bilo jasno da kamere ne rade. 

"Nitko se ni na trenutak nije stavio u ulogu rodilja, nitko nije pomislio na dostojanstvo gotovo 600 žena koje godišnje prođu kroz šibensko rodilište. Nitko nije razmišljao o tome kako se osjeća žena koja usred porođaja shvati da je kamera cijelo vrijeme uperenu u nju", ističu u udruzi Roda.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''bolest duhova'' Strava u Sjevernoj Koreji! Pacijenti zaraženi koronom ostavljeni da umru od gladi u karantenama: ''Tijela su spaljena''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Koristili brze testove Masovno testiranje u Slovačkoj, od dvije trećine građana pozitivan jedan posto: Oni koji su odbili test moraju u karantenu

Iz šibenske bolnice na naš su upit ponovili kako kamere nisu u funkciji pa pacijenti o njima nisu bili ni obaviješteni. 

"U vrijeme kada su se postavljale, kamere su imale mogućnost isključivo nadzora u svrhu zaštite pacijenata, dakle kamere nemaju mogućnost bilježenja podataka tj. ne stvaraju snimku, već samo nadzor radi mogućnosti pravovremenog reagiranja zdravstvenih radnika ukoliko pacijentima zatreba. Pitanje njihova uklanjanja ili vraćanja u funkciju će se rješavati u skladu s odredbama GDPR-a i prema stavu Agencije za zaštitu osobnih podataka s kojom smo trenutno u komunikaciji radi već prethodno zaprimljene pritužbe", poručuju iz bolnice. 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene