Rađaonica, ilustracija (Foto: Marko Prpic/PIXSELL)
Rađaonica, ilustracija (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Obuhvaćena su rodilišta sedam bolnica, odnosno kliničkih bolnica i kliničkih bolničkih centara.


Slučaj saborske zastupnike Ivane Ninčević Lesandrić, koja je ispričala potresno iskustvo s kiretažom, pokrenuo je val reakcija. Udruga Roda prikupila je stotine svjedočanstava žena te ih predala u resorno ministarstvo, podsjetivši kako su i prije četiri godine imale sličnu akciju, u kojoj su pozvale žene da iznesu svoja iskustva iz hrvatskih rodilišta.

Vezani članci Inspekcijski nadzor - 1 Teške optužbe na račun liječnika u bolnici Dubrava! Dnevnik Nove TV u posjedu anonimne prijave: Spominju se štakori i alkohol, ali i seksizam Izbijanje nafte - 5 Poznat uzrok istjecanje nafte kod Zagreba: Za sve je kriva rupica

Nakon te akcije tadašnji ministar zdravstva Siniša Varga poslao je inspekciju u bolnice, no, kako kažu u ovoj udruzi, oni rezultate nikad nisu dobili niti su bili izneseni široj javnosti. Jutarnji list donosi dio nalaza inspekcije, koji su, kako kažu, bili proglašeni "službenom tajnom".

Obuhvaćena su rodilišta sedam bolnica, odnosno kliničkih bolnica i kliničkih bolničkih centara, a pokazalo se da tada samo tri rađaonice, i to u KBC-u Zagreb, KBC-u Sestre milosrdnice i KBC-u Rijeka, na raspolaganju imaju anesteziologa 24 sata na dan.

Nadalje, tada je također utvrđeno da postoji velika razlika u primjeni epiduralne anestezije kao mogućnosti manje bolnog poroda. Tako je u KBC-u Osijek samo 2,2 posto žena dobivalo tu vrstu anestezije, a u KBC-u Sveti Duh taj je postotak bio znatno veći, i to 34,8 posto.

I kod carskog reza utvrđene su velike razlike u primjeni epiduralne anestezije. U KBC-u Osijek dobilo ih je samo 27,6 posto rodilja, a u Svetom Duhu ta se metoda analgezije primijenila na čak 86,8 posto rodilja. Također, inspekcijski nadzor potvrdio je da KB Merkur, KBC Sestre milosrdnice i KB Sveti Duh imaju rodilišta koja nisu u skladu sa standardima jer se radi o preuređenim, a ne namjenski građenim prostorima.

Među ostalim, velik je problem i s nejednakom opterećenošću liječnika i medicinskih sestara, stoga je još 2014. zaključeno da treba izraditi normative.

Jedan od članova tadašnjeg povjerenstva, prof. dr. Ratko Matijević, predstojnik Klinike za ginekologiju i porode KB-a Merkur, navodi da su se od tada promjene nedvojbeno dogodile te da je sigurno povećan broj žena koje rađaju uz tzv. epiduralnu analgeziju, odnosno anesteziju donjeg dijela tijela.

"Sustavno radimo na poboljšanju kvalitete, a funkcioniranje rodilišta već je i poboljšano u te četiri godine", komentirao je ovo izvješće pomoćnik ministra zdravstva prof. dr. Vili Beroš. Dodao je da zdravstvena inspekcija danas kreće u KBC Split zbog događanja posljednjih dana, a inspekcijski će se rad nastaviti nakon što se 400 prijava žena, koje su donijele predstavnice udruge Roda, razvrsta po regijama i bolnicama.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju