Obavijesti Video Pretražite Navigacija
bolni postupci u bolnicama

Rode Kujundžiću predale 400 svjedočanstava žena: "Šivali su me sat vremena, osjetila sam sve ubode"

#prekinimosutnju (Foto: Udruga Roda)
#prekinimosutnju (Foto: Udruga Roda) Udruga Roda
Aktualno Galerija Ilustracija (Foto: iStock / Getty Images Plus) Ilustracija (Foto: iStock / Getty Images Plus) Foto: iStock / Getty Images Plus #prekinimosutnju (Foto: Udruga Roda) #prekinimosutnju (Foto: Udruga Roda) Foto: Udruga Roda #prekinimosutnju (Foto: Udruga Roda) #prekinimosutnju (Foto: Udruga Roda) Foto: Udruga Roda #prekinimosutnju (Foto: Udruga Roda) #prekinimosutnju (Foto: Udruga Roda) Foto: Udruga Roda +0 #prekinimosutnju (Foto: Udruga Roda) Galerija 1/5 >>
Predstavnice Udruge Roda predale su Ministarstvu zdravstva isprintana svjedočanstva žena o bolnim postupcima u hrvatskim bolnicama koje su im dostavile pacijentice.

Daniela Drandić iz udruge Roda rekla nam je kako su od petka popodne do ponedjeljka ujutro prikupile čak 400 svjedočanstava žena.

Pročitajte i ovo Nedostupan lijek - 1 Borba oboljelih od multiplog mijeloma Hrvatska spasonosni lijek ne daje novooboljelima: "Molim vas, odobrite ga! Ako ne za mene, onda barem za nekoga tko će se naći u situaciji u kojoj sam ja" Ilustracija Organizacija rada Kako će raditi bolnice na dan izbora: Ministarstvo objavilo upute

"To je iznimno puno potresnih priča vezano za hrvatske bolnice, s obzirom na to da se radi o samo tri dana prikupljanja informacija", rekla nam je Drandić.

Napominje kako je sastanak u Ministarstvu, prethodno dogovoren s nekom drugom temom, točnije s temom naplaćivanja besplatnih pregleda trudnicama kod ginekologa, no da će na sastanku otvoriti i ovu temu.

Ivana Zanza iz Udruge izjavila je uoči sastanka u Ministarstvu kako od ove teme ne misle odustati te da je Udruga Roda spremna i na prosvjed. Na pitanje, zašto se to ženama događa i zašto im se u bolnicama ne daje anestezija, Zanza je odgovorila kako se radi o društveno uvjetovanoj boli žene.

"Zdravstveni radnici ne prepoznaju da se takvo stanje treba dodatno obezboliti", kazala je Zanza i dodala kako muškarci prema istraživanju češće dobivaju sredstvo protiv bolova, dok se ženama češće daje sredstvo za smirenje. "Zdravstveni radnici ne doživljavaju bol žene kao i bol muškarca", napomenula je.

Daniela Drandić kazala je uoči sastanka kako traže hitno postupanje Ministarstva po ovoj temi, odnosno da se istraži što se točno događa. "Nismo sigurne koliko se uopće vodi dokumentacija o tome dobivaju li žene sredstvo obezboljivanja", ističe.

"Zatražit ćemo hitni sastanak s ministrom. Ova svjedočanstva govore da se tako radi u svim hrvatskim bolnicama, u svim gradovima, čak i u privatnim klinikama. Radi se o situacijama gdje se žene vezalo za stol. Nema pravila, jednako je zastupljeno po cijeloj Hrvatskoj. To je društveni problem. Javnosti je već puna kapa, pritisak javnosti, medija i svake žene bit će dovoljan da ovo izguramo do kraja", rekla je Drandić.

Podsjetimo, tijekom prošlotjedne rasprave o izglasavanju povjerenja ministru zdravstva Milanu Kujundžiću u Saboru, zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić upitala ga je što će učiniti vezano za izvođenje kiretaža bez anestezije, ispričavši što je sama doživjela nakon što je izgubila dijete, a ministar joj je odgovorio da se “u hrvatskim bolnicama ne radi na taj način”.

Zastupnicu su iz bolnice u kojoj joj je obavljen zahvat nakon toga prozvali za iznošenje neistina, a liječnici su u narednim danima ustvrdili da se “90 posto kiretaža obavlja pod anestezijom”. Svjedočanstvo Mostove zastupnice izazvalo je lavinu reakcija i potaknulo Udrugu Roda da prikuplja svjedočanstva žena o bolnim postupcima, koje će predati Ministarstvu zdravstva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene