Respirator koji mu je trebao olakšati život izbezumljuje ga. Osim što prilikom ručne izmjene cijevi i filtera ostaje bez izvora zraka, respirator stvara toliku buku da ni on ni njegova supruga, koja o njemu brine, ne mogu spavati. Uz bolesti motornog neurona, Stojan Keškić zbog problematičnog je aparata morao početi piti i tablete za smirenje.

Galerija Respirator za Stojana Keškića (Foto: Provjereno) - 1 Respirator za Stojana Keškića (Foto: Provjereno) - 2 Respirator za Stojana Keškića (Foto: Provjereno) - 3 +2 Respirator za Stojana Keškića (Foto: Provjereno) - 4

"15 mjeseci mi ne spavamo. Mi ne znamo što je noć. Nama je lakši dan – televizija radi, netko dolazi i prolazi, ali noć je noć. I ta panika meni s njim. Ovaj aparat njegovu dijagnozu ne može promijeniti, samo mu može olakšati da ima bolji način života", rekla je za Provjereno Gina Keškić, supruga Stojana Keškića.

Vezani članci Provjereno: Problemi grada Zagreba - 3 Nema priča o korupciji i kriminalu, ali ni velikih uspjeha: Kako izgleda Zagreb kojim vlada Tomislav Tomašević? Elvedina Bešić "Sve je na sebe prepisala": Mislio da potpisuje suglasnost za kanalizaciju, a ostao bez kuće

S neizlječivom bolesti suočavaju se već šestu godinu i ne odustaju. Stojan je u potpunosti ovisan o pomoći najbližih, a Gina je dala otkaz na poslu kako bi se o njemu mogla brinuti. No respirator koji su dobili doveo ih je do ruba.

"Već tri komisije mi dolaze. Svaka komisija kaže da aparat radi. Pa nisam ja nikoga zvala jer aparat ne radi. Aparat radi, ali kako radi?" kaže Gina. Takav respirator HZZO je platio gotovo 57 tisuća kuna. No u cijeloj priči sumnjivo je što onaj suvremeniji – košta manje.

"Čak sam dojavila i pravobraniteljici za invalide. Uredno su poslali sve – da je aparat plaćen 54.700, plus još nekakve dvije tisuće od dopunskog osiguranja, a novi aparat dođe 51 tisuću. Pa o čemu mi pričamo?" pita se Gina Keškić.

Slično iskustvo s istim modelom imala je i Nela Marijić, čiji je muž 2012. dobio identičnu dijagnozu. Najgora je, kaže, bila ručna kalibracija – odspojiti muža s izvora zraka zbog zamjene cijevi i filtera. Osim toga, aparat se često kvario, a nakon nekoliko godina dobila je poziv iz HZZO-a.

"Rekli su da će mi donijeti drugi aparat zato što se ovaj često kvario i cifre popravka bile su jako velike, takve da bi se mogao kupit novi aparat", ispričala je Nela Marijić. Novi je aparat, kaže, odličan – ne buči i nema komplicirane ručne kalibracije koja je za pacijenta bila najstresnija.

U potrazi za odgovorom zbog čega Stojan Keškić ne može dobiti novi aparat, ekipa Provjerenog kontaktirala je i HZZO, a što su im oni odgovorili, saznajte u večerašnjoj emisiji koja je na rasporedu u 22:30 na Novoj TV.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju