Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog ustaške pjesme

FOTO Poznata odluka suda za petoricu uhićenih navijača, doznajte koje su im kazne izrečene

Aktualno Galerija Privedena još trojica Privedena još trojica Foto: Dnevnik.hr Dovođenje na sud Dovođenje na sud Foto: DNEVNIK.hr Dovođenje na sud Dovođenje na sud Foto: DNEVNIK.hr Pred sud doveden prvi BBB Pred sud doveden prvi BBB Foto: DNEVNIK.hr +0 Privedena još trojica Galerija 1/5 >>
Zbog pjevanja ustaške koračnice na utakmici Dinama i Velike Gorice uhićeno je ukupno osam navijača. Sud je danas za njih petoricu izrekao kazne, a ostali će biti procesuirani sutra.

Uhićeno je svih osam identificiranih Boysa. Riječ je o navijačima Bad Blue Boysa koji su na utakmici između Gorice i Dinama u Velikoj Gorici pjevali ustašku koračnicu. U nekoliko su navrata neprimjereno skandirali i podignuli barjak s prvim bijelim poljem, ali i transparent s dijelom stiha iz spomenute budnice.

Radi se o istim stihovima zbog kojih su vinkovački Ultrasi privedeni nakon utakmice Hrvatske i Turske u kvalifikacijama za Euro 2024. na osječkoj Opus Areni. Sve se to odvijalo dok su u svečanoj loži stadiona u Gorici sjedili brojni ugledni gosti, među kojima i ministar pravosuđa Ivan Malenica, česti posjetitelj utakmica HNK-a Gorica.

Kako je priopćila PU zagrebačka, u dosadašnjem tijeku kriminalističkog istraživanja utvrđene su osnove sumnje za osam osoba da su počinile prekršaj tako što su tijekom odigravanja navedene nogometne utakmice pjevali pjesme čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti.

Kazne uhićenima

Tijekom jučerašnjeg dana uhićeno je ukupno pet osoba u dobi od 18 do 44 godine te je na području Policijske uprave zagrebačke i na području Policijske uprave krapinsko-zagorske obavljeno više pretraga stanova i drugih prostora koje koriste osumnjičene osobe. Danas, u nastavku kriminalističkog istraživanja, zbog sumnje u počinjenje prekršaja na nogometnoj utakmici uhićene su još tri muške osobe u dobi između 19 i 44 godine.

Tijekom dana uhićene osobe uz optužni su prijedlog dovedene na Općinski sud u Velikoj Gorici, gdje je za petoricu u kasnim popodnevnim satima određena i kazna.

Pročitajte i ovo Ilustracija Podignut stupanj zaštite Prijetnje bombama stigle na više lokacija u Berlinu

Petorica navijača dobila su kaznu zatvora od 60 dana, uvjetno na godinu dana. Trojici je određeno zadržavanje na 10 dana i godinu dana ne smiju prisustvovati niti jednoj utakmici reprezentacije i Dinama.

Druga dvojica također ne smiju prisustvovati utakmicama reprezentacije i Dinama, i to na dvije godine. Ta dvojica nisu zadržana, ali im je određena mjera opreza - do pravomoćnosti presude ne smiju pristupiti niti jednom stadionu u Hrvatskoj na udaljenosti manjoj od 500 metara.

Tijekom dana uhićena su još trojica navijača, no oni će biti procesuirani sutra, i  to u Ivanić-Gradu, javila je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica u Vijestima u 17.

Detaljna analiza

Vištica se s najnovijim informacijama javila i u Dnevniku Nove TV.

"Policija će zasigurno i dalje nastaviti raditi na identifikaciji svih koji su pjevali ustašku koračnicu u subotu. Što se tiče samog suda ovdje, kako doznajem, sudac je bio vrlo pedantan. On je temeljito pregledao policijsku snimku na kojoj se čuju grupni glasovi, dakle ne mogu se razaznati oni pojedinačni, ali se po mimici usta moglo razznati tko je što pjevao.

Pročitajte i ovo Kaos u Saboru - 28 Aktualna tema Na čijoj ste strani, oporbe ili premijera? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

Tužiteljstvo je zahtijevalo da se zadrži svih pet navijača, sudac je procijenio za trojicu da ih se zadrži,  kako doznajem, jer postoji opasnost od bijega i ponavljanja prekršaja.

Što se tiče kazne Dinamu koja je sasvim izvjesna, kako doznajem, nju bi se moglo znati već sutra", zaključila je reporterka.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene