Obavijesti Video Pretražite Navigacija
AKTUALNO PRIJEPODNE

Ina je i danas bila glavna tema na saborskom aktualcu: "Oporba pokušava pritisnuti Vladu uza zid ili barem pokušati"

Aktualno Galerija Hrvoje Krešić Hrvoje Krešić Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr Hrvatski sabor: Ilustracija - 1 Hrvatski sabor: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Hrvatski Sabor: Ilustracija - 2 Galerija 1/4 >>
Bez žara - tako bi se najbolje moglo opisati današnje aktualno prijepodne u Saboru. Nakon silnih odbora i vijeća, za paljbu zbog najveće hrvatske afere, oporbi kao da je nestalo municije. Ipak, Ina je i danas bila glavna tema.

Aktualno prijepodne u Saboru je pratio reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić koji je izvijestio kako je upravo Ina bila najviše u fokusu aktualca.

"Ina koja već na različite načine je u središnjoj pozornosti i u nekom javnom prostoru, ne samo zbog onoga što se događa na Antikorupcijskom vijeću, nego i zbog onoga što je tome prethodilo, a to je afera teža od milijarde kuna. Naravno, pokušava se i od strane oporbe pritisnuti Vladu uza zid, prokazati ih ili barem pokušati uvjeriti javnost da ne čine dovoljno ili da ne čine ništa kako bi se Ina vratila u hrvatske ruke, što je uostalom bilo i obećanje Vlade, obećanje Andreja Plenkovića", izvijestio je Hrvoje Krešić.

Najnoviji potez jest pokušaj prisiljavanja, nagovaranja vladajućih da se pokuša preko DORH-a proglasiti ništetnim dodatak dioničarskom ugovoru iz 2009. godine temeljem kojeg su zapravo u MOL-u dobili pravo na upravljanje Inom iako nisu imali većinski dioničarski paket u svojim rukama, pojasnio je Krešić.

"Mi smo, u međuvremenu, potpisali jedan okvirni sporazum kao Vlada sa svim pravnim fakultetima u Hrvatskoj. Mi ćemo tražiti kroz taj formalni okvir suradnje mišljenje više katedri sa različitih aspekata u vezi ove teme. Uključivo, i sada novo mišljenje DORH-a u ovim okolnostima da vidimo  što je najpametnije i što nam je činiti", rekao je na aktualnom prijepodnevu premijer Andrej Plenković.

Pročitajte i ovo INA - 1 nezakonitost prodaje plina Policija detaljno opisala kako je izgledala pljačka Ine: Proširena istraga i zatražen pritvor za Leku i Mandića

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna megapljačka i krivci "Nema odustajanja unatoč udarima": Grmoja sazvao novo saslušanje o Ini, ponovo pozvao Plenkovića

"Ako je do ugovora došlo kroz mito, ako je to hrvatski sud utvrdio, ako je ta presuda postala pravomoćna, onda barem pokreni, barem pokreni, pa nek sud odluči. Plenković se često voli ponositi svojim pravnim znanjem pa neka ga iskoristi", rekao je šef SDP-a Peđa Grbin

"Kada će vladajući morati nakon rasprave dati svoj jasan stav jesu li za to da Sabor ohrabri DORH da krene prema trgovačkom sudu, institucijama kako bi se poništio ovaj dodatak ugovora, koji je očito prema pravomoćnoj presudi vrhovnog suda sklopljen na temelju kaznenog djela", rekao je zastupnik MOST-a Nikola Grmoja.

"Što se Andreja Plenkovića tiče, on je i popodne proveo u Saboru gdje je zastupnicima i zastupnicama podnosio izvješće o radu, djelovanju i sastancima Europskog vijeća. Zaista je dosta dug dan u Saboru. S obzirom na sve brojne obaveze i na sve ono što imamo prilike pratiti, možda i nije toliko iznenađenje da je čak i sam Andrej Plenković jutros na aktualcu izgledao pomalo predvidljivo u nekim odgovorima, često se ponavljao u odnosu na neke prijašnje aktualce. Sada gotovo svaki put kada mu dođe pitanje od SDP-a može se točno predvidjeti da će im predbaciti raspad na Socijaldemokrate i da će žaliti za Gordanom Marasom, a da će Arsena Bauka pohvaliti zbog dobrog poznavanja statistike i zaljubljenosti u košarku", zaključio je Hrvoje Krešić.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene