Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi planovi

Grmoja u Dnevniku Nove TV najavio novi potez nakon afere u Ini

Što dalje treba očekivati od Antikorupcijskog vijeća i upornog bavljenja Inom? Reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić razgovarao je s predsjednikom Vijeća Nikolom Grmojom.

Bivši članovi uprave Ine Niko Dalić, Barbara Dorić i Darko Markotić tužili su tvrtku zbog otkaza ugovora o radu, do čega je došlo nakon što je javnost doznala za plinsku aferu tešku više od milijarde kuna.

"Ina je toliko kompleksan problem, koji nije moguće riješiti u nekoliko sjednica Antikorupcijskog vijeća. Očito se godinama potkradala, a to je očito odgovaralo i hrvatskim političkim elitama, ali i mađarskim, koji su zatvarali oči na krađu kako bi mogli provoditi svoje interese", rekao je Nikola Grmoja u razgovoru s reporterom Dnevnika Nove TV Hrvojem Krešićem.

Grmoja je istaknuo da ne tvrdi da će riješiti problem Ine, ali da žele otvoriti ključna pitanja za funkcioniranje Ine. "I Dalić i Markotić povezani su s MOL-om. Dalić jedini nije htio svjedočiti u hrvatsku korist u arbitražama, a Markotić je bio MOL-ov čovjek do 2010. godine u Ini. Takve ljude imenujete kao hrvatske članove. Dogodi se ova krađa, od njih tražite da daju ostavke, a oni to ne žele iako ste ih vi postavili. Smijenite ih, oni tuže Inu i još će izvući otpremnine i odštetu zato što smijenjeni. I onda kažete da nemate veze s tim?" komentirao je Grmoja premijera Andreja Plenkovića.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DNEVNIK.HR OTKRIVA Jedan od uhićenih u megaaferi Ina i ranije je poslovao s našom naftnom kompanijom: "Nikada vam to nećemo reći..."

Na Antikorupcijskom vijeću, ističe Grmoja, doznali su da su svi svjedoci rekli da milijarda nije mogla nestati bez znanja vrha Ine, da je Vlada odgovorna i da je Vlada naložila gašenje sisačke rafinerije.

"Krećemo u snažnu oporbenu ofenzivu u Saboru i tražit ćemo da Sabor zauzme stav kao što ga je zauzeo u arbitraži sa Slovenijom, da dodatak dioničkom ugovoru koji je sklopljen na koruptivan način proglasi ništetnim. Da DORH kreće Trgovačkom sudu", najavio je Grmoja u Dnevniku Nove TV.

Pročitajte i ovo Davor Štern i Siniša Petrović na Antikorupcijskom vijeću ANTIKORUPCIJSKO VIJEĆE Štern o prodaji Ine: "Pravo veta bilo je otrovna pilula"; Petrović: "Velika je razlika između vlasništva i upravljanja"

Kako kaže, tada će se znati postupa li DORH kao što bi trebao. Uvjeren je da će "kroz saslušanja odgovorni uskoro odgovarati kada preuzmu vlast".

"Oni su sada očito pod šapom HDZ-a. Mi ćemo ih učiniti slobodnima i neovisnima, da mogu raditi kako trebaju - u interesu građana. Da svatko onaj tko je ogriješio zakon - odgovara", zaključio je Grmoja.

 

Cijeli razgovor s Nikolom Grmojom pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene