Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rehn: Hrvatska najviše napredovala prema EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stabilizacija regije i pristupni procesi pojedinih država zapadnog Balkana Europskoj uniji bit će središnja tema u subotu, drugog dana neformalnog zasjedanja ministara vanjskih poslova sadašnje 27-orice, izjavio je u petak na konferenciji za novinare europski povjerenik za proširenje Olli Rehn te, komentirajući napredak pojedinih zemalja, izjavio da je najveći napredak postigla Hrvatska koja drugim zemljama može biti mjerilo.

"Hrvatska može postati vodeće mjerilo za druge zemlje regije u ispunjavanju uvjeta za uključenje", rekao je Rehn na konferenciji za novinare, dodajući da je Hrvatska nedavno napravila značajan napredak u pregovorima i otklonila problem ZERP-a. Po Rehnovim riječima, uz ubrzanje nekih drugih reformskih procesa kao što je restrukturiranje gospodarskog sektora, Europska komisija bi sljedeće godine, po mogućnosti u svom sadašnjem mandatu, mogla donijeti "road-map" (vremenski raspored) za zaključenje pregovora s Hrvatskom, odnosno tehnički zaključiti pregovore.

Pročitajte i ovo Vrtić u Vukovaru (Foto: Dnevnik.hr) Doseljavaju se nove obitelji Napokon dobre vijesti: Ovaj je grad donedavno gubio stanovništvo, ali ove je godine broj prvašića rapidno porastao Slika nije dostupna Bez posla tek 3949 osoba Opet Istra i opet rekord: Bilježe najnižu nezaposlenost još od 1989. godine!

Rehn je novinarima rekao da, gledano u cjelini, zapadni Balkan unatoč pojedinim rizicima, pri čemu je u prvom redu naglasio problem Kosova, ostvaruje "konstantan ali neravnomjeran" napredak, te da se nada da će ministri vanjskih poslova država članica Europske unije podržati dokument koji je ovog mjeseca o zapadnom Balkanu donijela Europska komisija.

Riječ je o dokumentu "Zapadni Balkan - jačanje europske perspektive" koji kao strateški dokument govori o jačanju stabilnosti i demokracije u regiji kroz sporazume o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om, te kroz liberalizaciju viznog režima i trgovine, rekao je Rehn.

Također je izjavio da najveću opasnost za stabilnost predstavlja stanje nakon proglašenja neovisnosti Kosova. Istaknuo je da Europska komisija ostaje pri svojim obvezama glede europske perspektive Kosova, te njegova gospodarskog i političkog razvoja, a od kosovskih vlasti očekuje privrženost demokratskom razvoju i multietničkom društvu.

Što se tiče Srbije i njezina napretka, Rehn je istaknuo da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s tom državom "tehnički pripremljen" za potpisivanje, da je riječ o državi s potencijalom da bude "lokomotiva cijele regije". No, po njegovim riječima, da bi to postala mora "potvrditi svoj proeuropski izbor" i "osloboditi" svoje demokratske i intelektualne kapacitete, te "odabrati svoje usmjerenje". Pri tome, Srbija ima dvije opcije jer bira između Europe i izolacije, a potonje je "put koji vodi nikuda", rekao je Rehn.

Na sutrašnji dio neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU-a koji je posvećen približavanju zapadnog Balkana Europskoj uniji pozvani su ministri vanjskih poslova Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Albanije i Srbije, dok je kao predstavnik Kosova pozvan premijer Hashim Thaqi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene