Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Doseljavaju se nove obitelji

Napokon dobre vijesti: Ovaj je grad donedavno gubio stanovništvo, ali ove je godine broj prvašića rapidno porastao

Vrtić u Vukovaru (Foto: Dnevnik.hr)
Vrtić u Vukovaru (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Mirjana Kulić (Foto: Dnevnik.hr) Mirjana Kulić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Ivan Penava (Foto: Dnevnik.hr) Ivan Penava (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Anamarija Kopf (Foto: Dnevnik.hr) Anamarija Kopf (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Vrtić u Vukovaru (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Da je više reda s državnim nekretninama, možda bi se zaustavili i negativni demografski trendovi.

Dokazuje to primjer iz Vukovara, koji ove godine bilježi veći broj djece u vrtiću i prvašića. Otkad im država i grad dijele stanove, u grad se doseljavaju nove obitelji.

Pročitajte i ovo Hrana u vrtiću Vladimira Nazora Zbog loše hrane i uvjeta Obrat u zagrebačkom vrtiću: Ravnateljica podnijela pa povukla ostavku nakon pobune roditelja Hrana u vrtiću Vladimira Nazora Roditelji u šoku FOTO Što se događa u zagrebačkom vrtiću? Hrana je sirova i nejestiva, objekt se raspada, ravnateljice se svi boje: "Prostači po hodnicima, djeca se pred njom popišaju od straha"

Prvog dana u vrtić je stiglo 58 mališana više nego lani.

Nakon nekoliko godina stagnacije ove je godine rapidno porastao broj“, kaže Mirjana Kulić, ravnateljica Dječjeg vrtića Vukovar.

Broj djece u porastu je i u hrvatskom i u manjinskom vrtiću.

„U jesen 2017. imali smo upisano 151 dijete, 2018. 172, a danas 177“, kaže Marina Latinović, ravnateljica Dječjeg vrtića Vukovar 2.

Ustrojene su dodatne skupine i zaposlene nove tete.

„Bila sam u radnom odnosu, radila sam u jednom mjestu pored Vukovara, ali to su sve bile zamjene“, kaže Anamarija Kopf, novozaposlena teta.

Od 2011. do 2017. godine Vukovar je izgubio svakog šestog stanovnika. Ove će godine pak biti i više prvašića. Gradonačelnik Ivan Penava smatra da su negativni trendovi počeli mijenjati smjer.

„Dio razloga možemo tražiti u povećanom broju radnih mjesta, o čemu smo izvijestili početkom godine kad smo konstatirali da je za gotovo 600 veći broj radnih mjesta“, kaže  Penava.

Uz novčane poticaje otvorene su nove tvrtke i mali obrti, a u grad je iz Vinkovaca stigla i Hrvatska vojska. Među njima i Danijel Novaković, čiji je sin jedan od novih vukovarskih vrtićaraca.

Nedavno mu je dodijeljen stan, pa se u Vukovar preselio s cijelom obitelji - suprugom i troje malodobne djece.

Doselili smo se prije mjesec i pol dana, dobili smo stan od Ministarstva obrane i Grada“, kaže Novaković, pripadnik inžinjerske bojne GOMBR.


Stanovi u Vukovaru dodjeljuju se i socijalno ugroženim obiteljima, ali i deficitarnim stručnjacima. Četvorni metar na tržištu pak stoji između 300 i 700 eura. Danijelova supruga vidi i druge prednosti.

„Oduševljena sam stvarno, za djecu je odlično, škola nam je blizu, nekih 5 minuta, vrtić isto. Evo, David je krenuo, a i one će, hvala Bogu, danas-sutra“, kaže Novakovićeva supruga Josipa.

Vukovar je prije rata imao 45 tisuća stanovnika i više od 23 tisuće zaposlenih. I jednih i drugih danas je upola manje, pa će za oporavak trebati - godine. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene