Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zgrade vlažne i hladne

Razdjelnici ili ne: Studija isplativosti pri kraju, ali što nakon nje?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dio građana rado bi ukinuo razdjelnike. Žale se na veće račune, pojavu vlage i hladne stanove. Ministarstvo okoliša i energetike naručilo je studiju isplativosti. Ona je po logici stvari trebala biti napravljena prije uvođenja razdjelnika u mandatu Ivana Vrdoljaka. Sadašnja studija kasni, a mi smo provjerili - kada će biti gotova.

U nekim stanovima radijatori u nekim stanovima nakon ugradnje razdjelnika - lupaju. Ponekad ostave i tragove na zidovima. Dragica u istom stanu živi već 35 godina. Ali gljivice ima - otkako ima razdjelnike.

Pročitajte i ovo Videozid: Toplana i plin - 4 Dobre vijesti Gotovo mjesec dana kasnije: Kreće sezona grijanja, HEP počeo isporuku toplinske energije za 130 tisuća građana u šest gradova Slika nije dostupna Nema ni tople vode FOTO Puknuo vrelovod na Trešnjevci, tisuće Zagrepčana bez grijanja

Građani zatvaraju ventile razdjelnika kako bi uštedjeli. Zgrade su zbog toga sve hladnije. Vlaga napada zidove, a veći računi napadaju novčanike građana.

Dražen Brlić se u siječnju 2015. grijao za 582 kune. Ove godine za 922 kune.

"Svaki mjesec je račun veći za oko 250 kuna. A treba tih 250 kuna imati", kaže ovaj predstavnik stanara.

Na Majinim radijatorima razdjelnika nema. Odbila ih je ugraditi, pa po "kazni " plaća dvostruko skuplje grijanje. To se zove korektivni faktor.

"Mi smo odlučili promijeniti ga u 1. Sustanari moraju prikupiti potpise, odnijeti HEP-u uz zahtjev da promijeni faktor u 1. Sad je on 2 i na taj način mi je obračunavano duplo. Kao da imam duplo veći stan", kaže Maja Sačer.

No, nekima su računi uz razdjelnike manji. Jesu li isplativi većini - teško je reći, jer Hrvatska prije ugradnje nije napravila studiju isplativosti. Pa ju radi sada.

Iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike poručili su kako će analiza isplativosti biti gotova krajem ovog mjeseca. Kažu - na temelju njezinih rezultata napravit će i zakonske izmjene. No, ne otkrivaju nam tko tu analizu provodi i na temelju kojih kriterija.

Da su neisplativi, i prije studije, zaključili su stanari ove zgrade. I zbog kažu nestručnog uvođenja, zatražili - skidanje razdjelnika.

"Zgrada se razboljela, ona se devastira i jedino rješenje je bilo potpisivanje ugovora o otkazu radova da se sistem grijanja dovede u prvobitno stanje", pojasnio je predstavnik stanara Branimir Debeljački.

Ukidanje obveze ugradnje traže i Udruge. Ali što bi bilo s onima koji su ihveć ugradili?

"Oni bi imali pravo i mogućnost da te razdjelnike skinu sa svojih radijatora i da se vrate na obračun po metru kvadratnom", ističe Ljiljana Mrkonjić iz Udruge Razdjelnici topline.

Još jedne ogrjevna sezona je na kraju i opet se čeka - potez države.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene