Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dio građana rado bi ukinuo razdjelnike. Žale se na veće račune, pojavu vlage i hladne stanove. Ministarstvo okoliša i energetike naručilo je studiju isplativosti. Ona je po logici stvari trebala biti napravljena prije uvođenja razdjelnika u mandatu Ivana Vrdoljaka. Sadašnja studija kasni, a mi smo provjerili - kada će biti gotova.


U nekim stanovima radijatori u nekim stanovima nakon ugradnje razdjelnika - lupaju. Ponekad ostave i tragove na zidovima. Dragica u istom stanu živi već 35 godina. Ali gljivice ima - otkako ima razdjelnike.

Vezani članci Radovi na vrelovodu, ilustracija (Foto: Patrik Macek/Pixell) Opet pukla cijev: Pet zagrebačkih naselja do petka ujutro bez tople vode i grijanja Slika nije dostupna Tisuće Zagrepčana danas ostalo bez grijanja!

Građani zatvaraju ventile razdjelnika kako bi uštedjeli. Zgrade su zbog toga sve hladnije. Vlaga napada zidove, a veći računi napadaju novčanike građana.

Dražen Brlić se u siječnju 2015. grijao za 582 kune. Ove godine za 922 kune.

"Svaki mjesec je račun veći za oko 250 kuna. A treba tih 250 kuna imati", kaže ovaj predstavnik stanara.

Na Majinim radijatorima razdjelnika nema. Odbila ih je ugraditi, pa po "kazni " plaća dvostruko skuplje grijanje. To se zove korektivni faktor.

"Mi smo odlučili promijeniti ga u 1. Sustanari moraju prikupiti potpise, odnijeti HEP-u uz zahtjev da promijeni faktor u 1. Sad je on 2 i na taj način mi je obračunavano duplo. Kao da imam duplo veći stan", kaže Maja Sačer.

No, nekima su računi uz razdjelnike manji. Jesu li isplativi većini - teško je reći, jer Hrvatska prije ugradnje nije napravila studiju isplativosti. Pa ju radi sada.

Iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike poručili su kako će analiza isplativosti biti gotova krajem ovog mjeseca. Kažu - na temelju njezinih rezultata napravit će i zakonske izmjene. No, ne otkrivaju nam tko tu analizu provodi i na temelju kojih kriterija.

Da su neisplativi, i prije studije, zaključili su stanari ove zgrade. I zbog kažu nestručnog uvođenja, zatražili - skidanje razdjelnika.

"Zgrada se razboljela, ona se devastira i jedino rješenje je bilo potpisivanje ugovora o otkazu radova da se sistem grijanja dovede u prvobitno stanje", pojasnio je predstavnik stanara Branimir Debeljački.

Ukidanje obveze ugradnje traže i Udruge. Ali što bi bilo s onima koji su ihveć ugradili?

"Oni bi imali pravo i mogućnost da te razdjelnike skinu sa svojih radijatora i da se vrate na obračun po metru kvadratnom", ističe Ljiljana Mrkonjić iz Udruge Razdjelnici topline.

Još jedne ogrjevna sezona je na kraju i opet se čeka - potez države.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju