456152
456152
456152
456152
456152

SEZONA JE GRIJANJA I dalje će nam stizati računi po formuli koja po mnogima nije pravedna

  • , 07.11.2016., 07:26
  • Autor:
  • komentara

Zima je pred vratima, sezona grijanja je već počela, a još uvijek nema rješenja za oko 70 tisuća kućanstava koji potrošnju energije računaju uz pomoć razdjelnika. Račune još uvijek plaćaju prema starom Pravilniku koji nije promijenjen. A kada će biti, ne zna ni ministar Dobrović, koji se u novoj Vladi brine o energetici.

 
 
 
 
Bez rješenja za razdjelnike (Video: Dnevnik Nove TV)
Bez rješenja za razdjelnike (Video: Dnevnik Nove TV)

Nova sezona grijanja, ali za one s razdjelnicima, sve po starom. Jednadžba po kojoj se formiraju računi još nije promijenjena, a sada je to zadatak novog ministarstva.

No, ministar Dobrović još uvijek u svom uredu nije pregledao sve dokumente koji se tiču njegovog novog resora - energetike. Za problem razdjelnika još uvijek nema nikakvo rješenje.

"Moramo znati da je ugrađivanje razdjelnika sasvim sigurno dio ukupnog napora u povećanju energetske učinkovitosti međutim način na koji je to u Hrvatskoj napravljeno nije baš najbolji. Mi sad idemo s jednim integralnim pristupom i uskoro ćemo dati o tome informaciju", kaže ministar Dobrović.

Dok se čeka pravilnik, stižu računi po formuli koja po mnogima nije pravedna. Profesor Ivica Džeba zbog ugrađenih razdjelnika već je podnio ustavnu tužbu.

"Formula je vrlo simplificirana, ona ne uzima između ostalog položajnost stana, ne uzima uvjete grijanja susjednih stanova, ja bih rekao da u ovako lošim gradnjama i u ovako loše održavanim građevinama, nema te formule koja može napraviti pravilnu raspodjelu toplinske energije. Između ostaloga plaćate i zagrijavanje susjednih stanova", kaže ona.

Novi pravilnik i formula su u izradi. Slavenka smatra da sustav treba potpuno mijenjati.

"Svaka zgrada bi trebala imat vlastitu formulu, a to je jednostavno nemoguće. Ljudi su zatvarali radijatore i zatvaraju radijatore i nema te formule koja može počepit te rupe", kaže Slavenka Žuža, Udruga Protiv skupog Energa.

Prije manje od 5 mjeseci tadašnji ministar gospodarstva Panenić građane je pozvao da ne ugrađuju razdjelnike. Odgovarajući u lipnju ove godine na pitanje moraju li građani do kraja ove godine ugrađivati razdjelnike, rekao je ''Ne, ne moraju ugraditi do kraja godine, nego tek kad budemo imali novi zakon i novi pravilnik."

Od svojeg nasljednika očekuje da posao odradi do kraja godine.

''Ja sam ih, kad sam pozvao, rekao da se do kraja godine može promijeniti sam zakon. Ja isto tako sad očekujem da kolege to naprave'', kaže Panenić.

Kraj godine kao rok nameću europska pravila. Za sada je u Hrvatskoj razdjelnike ugradilo 70 tisuća ljudi.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se