Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promjena je zadatak novog ministra

SEZONA JE GRIJANJA I dalje će nam stizati računi po formuli koja po mnogima nije pravedna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zima je pred vratima, sezona grijanja je već počela, a još uvijek nema rješenja za oko 70 tisuća kućanstava koji potrošnju energije računaju uz pomoć razdjelnika. Račune još uvijek plaćaju prema starom Pravilniku koji nije promijenjen. A kada će biti, ne zna ni ministar Dobrović, koji se u novoj Vladi brine o energetici.

Nova sezona grijanja, ali za one s razdjelnicima, sve po starom. Jednadžba po kojoj se formiraju računi još nije promijenjena, a sada je to zadatak novog ministarstva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ŠTETA OD 500 KUNA Dolazi sibirska zima, a mi ne znamo? Provalio u kuću, 89-godišnjakinji skinuo i ukrao radijatore Građani otpilili radijatore u Karlovcu - 1 "Redovni troškovi poslovanja" Toplana tuži Karlovčane koji su otpilili radijatore i gubi sudske sporove, a troškove plaćaju oni koji se griju

No, ministar Dobrović još uvijek u svom uredu nije pregledao sve dokumente koji se tiču njegovog novog resora - energetike. Za problem razdjelnika još uvijek nema nikakvo rješenje.

"Moramo znati da je ugrađivanje razdjelnika sasvim sigurno dio ukupnog napora u povećanju energetske učinkovitosti međutim način na koji je to u Hrvatskoj napravljeno nije baš najbolji. Mi sad idemo s jednim integralnim pristupom i uskoro ćemo dati o tome informaciju", kaže ministar Dobrović.

Dok se čeka pravilnik, stižu računi po formuli koja po mnogima nije pravedna. Profesor Ivica Džeba zbog ugrađenih razdjelnika već je podnio ustavnu tužbu.

"Formula je vrlo simplificirana, ona ne uzima između ostalog položajnost stana, ne uzima uvjete grijanja susjednih stanova, ja bih rekao da u ovako lošim gradnjama i u ovako loše održavanim građevinama, nema te formule koja može napraviti pravilnu raspodjelu toplinske energije. Između ostaloga plaćate i zagrijavanje susjednih stanova", kaže ona.

Novi pravilnik i formula su u izradi. Slavenka smatra da sustav treba potpuno mijenjati.

"Svaka zgrada bi trebala imat vlastitu formulu, a to je jednostavno nemoguće. Ljudi su zatvarali radijatore i zatvaraju radijatore i nema te formule koja može počepit te rupe", kaže Slavenka Žuža, Udruga Protiv skupog Energa.

Prije manje od 5 mjeseci tadašnji ministar gospodarstva Panenić građane je pozvao da ne ugrađuju razdjelnike. Odgovarajući u lipnju ove godine na pitanje moraju li građani do kraja ove godine ugrađivati razdjelnike, rekao je ''Ne, ne moraju ugraditi do kraja godine, nego tek kad budemo imali novi zakon i novi pravilnik."

Od svojeg nasljednika očekuje da posao odradi do kraja godine.

''Ja sam ih, kad sam pozvao, rekao da se do kraja godine može promijeniti sam zakon. Ja isto tako sad očekujem da kolege to naprave'', kaže Panenić.

Kraj godine kao rok nameću europska pravila. Za sada je u Hrvatskoj razdjelnike ugradilo 70 tisuća ljudi.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene