Sjećate li se priče o ravnatelju koji je dilao drogu u jednom zaprešićkom vrtiću? Šest mjeseci nakon opsežne policijske akcije prikrivenih istražitelja koji su kupovali drogu, 9 dilera nagodilo se s tužiteljstvom. No kazna je stanovnike Zaprešića i policajce ostavila bez teksta.

Galerija Dječji vrtić Zvono - 1 Dječji vrtić Zvono - 2 Heroin, ilustracija +0 Kriminalist Dubravko Klarić

Kokain, amfetamin, heroin - ovo je tek mali dio asortimana droga koje ste mogli kupiti u ovom zaprešićkom vrtiću. Prodavač odnosno diler bio je ravnatelj. Kao pravi biznismen u uredu je imao sve od vage do praznih paketa za drogu. Niti šest mjeseci kasnije zajedno s ostalih devetero uhićenih nagodio se je s tužiteljstvom.

Vezani članci Ilustracija Kamera vas je ulovila u prekršaju: Koliko ćete dugo čekati ''čestitku''? Ilustracija Vozite u Austriji? Uvedena je nova mjera, pripazite da vam policija ne bi oduzela automobil

"Optuženici su proglašeni krivima da su, radi daljnje preprodaje raznih vrsta droga na narko-tržištu; Trećeoptuženik je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i četiri mjeseca te je od njega oduzeta protupravno stečena imovinska korist u iznosu od 31.600,00 kuna", objavilo je Državno odvjetništvo.

Za dilanje droge u vrtiću ravnatelj je dobio godinu i 4 mjeseca. I iskusni kriminalisti su u čudu.

"Ovo je relativno velika količina bila u konkretnom slučaju mješovitih droga od heroina nadalje to je ipak jedna relativno blaga kazna", kaže Dubravko Klarić.

Da budemo precizniji, u tadašnjoj akciji policije zaplijenjeno je 660 grama kokaina, 2 kilograma amfetamina, 650 grama heroina, 2500 tisuće komada tableta MDMA. Sporazumom tužiteljstva i dilera Zaprešićani su zatečeni.

"To je jako jako malo, ako imaju dokaze to je apsurdno", smatra Fadil.

"To je ništa. Još će žalba ovo ono i na kraju će dobiti eventualno guljenje krumpira", kaže Alemka.

"15 godina najmanje", kaže Ivan.

A ova posljednja kazna nije bila neizgledna.

Pravo pitanje u ovoj priči jest zašto tužitelji nisu išli na kvalifikaciju čl. 190 stavak 3 koji kaže: "Tko ponudi na prodaju ili posreduje drogu u školi ili na nekom drugom mjestu koje služi obrazovanju kaznit će se kaznom zatvora od 3 do 15 godina".

No kriminalist Klarić pojašnjava moguću pozadinu ove bizarne kazne.

"Je li u cijeloj priči došlo se do saznanja za neke teže kvalificirane oblike odnosno za još nekoga tko je još učestvovao u tome i razotkrivanju cijele organizacije ili skupine koja je bila u tom času", kaže Klarić.

No ova kazna ne čudi. Splitski boksač kojem su policajci pronašli preko 200 grama kokaina izbjegao je istražni zatvor jer, eto, ranije nije osuđivan, a suca je uvjerio da drogu nije planirao preprodavati s obzirom da dnevno sam potroši pet grama. S obzirom da i gram može ubiti - kako boksač preživi svakodnevnih pet grama nije poznato.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju