Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEVJEROJATNA KAZNA

Ravnatelj vrtića u Zaprešiću koji je dilao drogu nagodio se s tužiteljstvom, građani zgroženi kaznom: "To je apsurdno"

Aktualno Galerija Dječji vrtić Zvono - 1 Dječji vrtić Zvono - 1 Foto: DNEVNIK.hr Dječji vrtić Zvono - 2 Dječji vrtić Zvono - 2 Foto: DNEVNIK.hr Heroin, ilustracija Heroin, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr +0 Kriminalist Dubravko Klarić Galerija 1/4 >>
Sjećate li se priče o ravnatelju koji je dilao drogu u jednom zaprešićkom vrtiću? Šest mjeseci nakon opsežne policijske akcije prikrivenih istražitelja koji su kupovali drogu, 9 dilera nagodilo se s tužiteljstvom. No kazna je stanovnike Zaprešića i policajce ostavila bez teksta.

Kokain, amfetamin, heroin - ovo je tek mali dio asortimana droga koje ste mogli kupiti u ovom zaprešićkom vrtiću. Prodavač odnosno diler bio je ravnatelj. Kao pravi biznismen u uredu je imao sve od vage do praznih paketa za drogu. Niti šest mjeseci kasnije zajedno s ostalih devetero uhićenih nagodio se je s tužiteljstvom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nije se vidjela Žena u Dalmaciji iscrtala zebru na cesti, dobila je kaznu Ilustracija Bolje izbjeći Ako izgubite karticu za autocestu, u velikom ste problemu: Pogledajte zašto ih treba dobro čuvati

"Optuženici su proglašeni krivima da su, radi daljnje preprodaje raznih vrsta droga na narko-tržištu; Trećeoptuženik je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i četiri mjeseca te je od njega oduzeta protupravno stečena imovinska korist u iznosu od 31.600,00 kuna", objavilo je Državno odvjetništvo.

Za dilanje droge u vrtiću ravnatelj je dobio godinu i 4 mjeseca. I iskusni kriminalisti su u čudu.

"Ovo je relativno velika količina bila u konkretnom slučaju mješovitih droga od heroina nadalje to je ipak jedna relativno blaga kazna", kaže Dubravko Klarić.

Da budemo precizniji, u tadašnjoj akciji policije zaplijenjeno je 660 grama kokaina, 2 kilograma amfetamina, 650 grama heroina, 2500 tisuće komada tableta MDMA. Sporazumom tužiteljstva i dilera Zaprešićani su zatečeni.

"To je jako jako malo, ako imaju dokaze to je apsurdno", smatra Fadil.

"To je ništa. Još će žalba ovo ono i na kraju će dobiti eventualno guljenje krumpira", kaže Alemka.

"15 godina najmanje", kaže Ivan.

A ova posljednja kazna nije bila neizgledna.

Pravo pitanje u ovoj priči jest zašto tužitelji nisu išli na kvalifikaciju čl. 190 stavak 3 koji kaže: "Tko ponudi na prodaju ili posreduje drogu u školi ili na nekom drugom mjestu koje služi obrazovanju kaznit će se kaznom zatvora od 3 do 15 godina".

No kriminalist Klarić pojašnjava moguću pozadinu ove bizarne kazne.

"Je li u cijeloj priči došlo se do saznanja za neke teže kvalificirane oblike odnosno za još nekoga tko je još učestvovao u tome i razotkrivanju cijele organizacije ili skupine koja je bila u tom času", kaže Klarić.

No ova kazna ne čudi. Splitski boksač kojem su policajci pronašli preko 200 grama kokaina izbjegao je istražni zatvor jer, eto, ranije nije osuđivan, a suca je uvjerio da drogu nije planirao preprodavati s obzirom da dnevno sam potroši pet grama. S obzirom da i gram može ubiti - kako boksač preživi svakodnevnih pet grama nije poznato.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene